Hus, hjem og hage

Pergola: Forleng sommeren med pergola, paviljong og hagetelt

Hvit veggfestet-pergola på trefarget hus med terrassestoler, i solskinn med gress i front og bakgrunn.
Denne veggfestede pergolaen er et eksempel på det vakre uterommet som har blitt så populært. Vi gir deg tips til flott pergola, paviljong og hagetelt i forskjellige prisklasser og størrelser. (Foto: Grønt Fokus)

Pergola, paviljong og hagetelt er alle flotte tilskudd til uteplassen som også forlenger sommeren. Her er våre tips til flotte uterom:

Det er utrolig hyggelig å kunne invitere familie eller venner på sommerfest i hagen når den er på sitt frodigste om sommeren. Med en pergola, paviljong eller et hagetelt er du beskyttet mot både regn og vind. Du får i tillegg skygge på solrike dager og et koselig gjemmested når solen er på sitt sterkeste.

Les også: Hvordan plante ute i blomsterpotter

Hva er forskjellen på pergola, paviljong og hagetelt?

Når det kommer til de tre blir enkelte gjerne ofte blandet. Som for eksempel paviljong med lysthus og hagetelt med partytelt, men hva er egentlig forskjellen på de populære uterommene?

En pergola er tradisjonelt sett et overheng over vei med klatreplanter. Paviljong et enkeltstående bygg i en hage eller uteområde som i likhet med lysthus gjerne kan ha både vegger og tak.

Her er et utvalg hagetelt, paviljonger og pergolaer som gjør seg utmerket både som partytelt, samlingspunkt for familien eller som din private oase i hage eller bakgård:

Pergola – Perfekt til sene sommerkvelder

En pergola kan komme med justerbart tak, være festet til husvegg eller som denne over: Frittstående på terrasse. (Foto: Grønt Fokus)

I følge SNL er en Pergola “et byggverk av stolper eller søyler overbygd med stokker eller bjelker lagt med åpne mellomrom, som regel beregnet på å bli overgrodd av slyngplanter.”

Det har riktignok også blitt veldig populært å dekke til tak på pergola med tøy, eller kjøpe pergola med justerbare tak. Alle gir de et nydelig pusterom for solen, regn eller ly for vinden.

Det er også ekstra koselig å kunne tilbringe sene kvelder med familie eller gode venner under en pergola en sen sommerkveld. Innreder du med tepper, puter, lys og lykter får du virkelig satt prikken over i-en på sommerkosen! Her får du tips til årets fineste hagemøbler 2022, og innredningen av pergolaen.

Pergola i forskjellige typer og størrelser:
Annonselenke

Paviljong: Skap en hyggelig oase i egen hage

En paviljong er gjerne et frittstående rom i hagen eller uterom som også blir kalt lysthus. (Foto: Colourbox)

I følge Wikipedia er en paviljong en liten rund eller mangekantet bygning man finner i park eller hage. Det vakre uterommet kan være laget av både glass, tre, eller aluminium – alle med formålet å holde oss tørre, varme og beskyttet fra vær og vind. Hage og uterom: Så stor terrasse kan du bygge.

Vi har funnet frem noen flotte paviljonger i forskjellige størrelser og prisklasser:

Paviljong i forskjellige størrelser:
Annonselenke

Hagetelt – Gjør deg klar til fest og moro

Et hagetelt, også kalt partytelt, er et supert tilskudd til en hver sommerfest. Den kan gi ly for vind og holde gjestene tørre om det skulle begynne å regne. Hagetelt trenger heller ikke å være store, vanskelige å sette opp eller dyre. Ber du inn gjester tiol 17. mai-feiring, bryllup, dåp eller sommerfest er det fint å være sikker på at festen kan gjennomføres til tross for en ustabil værmelding.

7 tips: Hvordan sikre at du får en fin hage.

Med et hagetelt er du sikker på at hagefesten kan gjennomføres på planlagt dag, selv med Norges ustabile vær.

Her er våre forslag til flotte hagetelt i forskjellige størrelser og prisklasser:

Flotte hagetelt i forskjellige størrelser:
Annonselenke
  • Partytelt på 3 x 6 meter. Stort og flott til bruk ved selskap eller hagefester da det rommer helle 16 sitteplasser. Skjermer for både vær og vind, og enkelt å pakke opp og ned.

  • vidaXL Hagetelt med gardiner 4×3 m, antrasitt. Perfekt til små sammenkomster på tur eller i hagen. Justerbare gardiner av polyester i høy vann- og værbestandig kvalitet. Enkelt å montere.

Les mer på våre temasider: