Reise

Fornøyelsespark: Dette er de beste i Skandinavia

Bilde av attraksjonen Juvelen i fornøyelsesparken Djurs sommerland,  som er den lengste berg- og dalbanen i Danmark.
Vi har samlet det vi mener er de beste fornøyelsesparkene i Norden, og tipser om attraksjoner i de forskjellige parkene du bare må prøve! (Foto: Djurs sommerland)

De skandinaviske landene byr på vakker natur og sjarmerende byer med alt man kan ønske seg av kulturtilbud. Likevel er det ikke nødvendigvis alle som er fornøyd med å tilbringe en hel sommerferie traskende rundt i gamlebyer og ærverdige museer, men som kanskje heller skulle ønsket en dose eller to med fart, spenning og aktiviteter. Da kan en fornøyelsespark være akkurat den energiboosten man trenger!

Liseberg – En av Nordens mest besøkte

Populær fornøyelsespark i Sverige: Liseberg med berg-og-dalbanen Valkyria badet i sol.
Berg-og dalbanen Valkyria i Liseberg i Gøteborg. Liseberg har karuseller og attraksjoner for hele familien, et flertall restauranter og forskjellige begivenheter og eventer gjennom året. (Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se)
Bilde av inngangen til den populære fornøyelsesparken Liseberg i Gøteborg.
Inngangen til Liseberg i Gøteborg i Sverige. (Foto: ABC Brand Studio)

Denne klassiske og høyt elskede fornøyelsesparken i Göteborg fyller 100 år i 2023. Og den populære jubilanten kniver hvert år med Tivoli i København om å være Nordens mest besøkte fornøyelsespark. Her sitter det et århundre med svensk underholdningshistorie i veggene, og parken har en rekke scener og fasiliteter hvor kjente artister og underholdere fra hele verden opptrer gjennom sommersesongen. I tillegg finner du selvsagt noen av Nordens aller beste berg- og dalbaner her, samt et bredt tilbud for de aller minste. 

Med Liseberg-appen kan du også booke plass i virtuelle køer, som jo er helt gull i sommervarmen for utålmodige store og små. 

Må-prøve-attraksjoner: 

Frifallstårnet AtmosFear er Europas nest høyeste frifallstårn, og har i år fått en oppgradering hvor du får muligheten til å oppleve frifallet med et VR-headset på hodet. 

Berg-og dalbanen Helix går 100 km/t, og lar deg kjenne på heftige 4.3 G-krefter. Trenger jeg egentlig si så mye mer? 

Mechanica: Denne pendelen svinger rundt og rundt i høy hastighet 30 meter opp i lufta, med rotasjon på tre akser. Om ikke denne attraksjonen gir deg sug i magen er det noe galt. 

Hotell i nærheten av Liseberg

Book overnatting ved Liseberg

Tusenfryd – Fornøyelsespark i nærheten av Oslo

Fornøyelsesparken på Vinterbro like utenfor Oslo har frydet hundretusener av tilreisende siden åpningen i 1988. Den har siden den gang vokst til å bli en av Norges største fornøyelsesparker, med det som nok er landets beste utvalg av berg- og dalbaner for både store og små.

Bilde av kvinner og barn i fornøyelsesparken Tusenfryd utenfor Oslo, med en av våre nevnte "må-prøve-attraksjoner" Finkarusellen i bakgrunnen.
Tusenfryd har blitt en av Norges mest populære fornøyelsesparker siden åpningen i 1988. Her med en av våre nevnte "må-prøve-attraksjoner" Finkarusellen i bakgrunnen. (Foto: Tusenfryd)

Fra egne områder med rolige og fine attraksjoner for de minste, til heseblesende fartsmonstre for oss som virkelig vil kjenne det krible i magen når man limes til setet av G-krefter. Med eget badeland inne i parken er det også mulig å kjøle seg ned i bassenget eller hente seg inn på en solseng. 

Må-prøve-attraksjoner: 

Thunder coaster, som er en av Europas største berg- og dalbaner i tre. 

Finkarusellen er en nydelig klassisk italiensk karusell over to plan, komplett med sirlige ornamenter, fontener og muntre toner fra lirekasse. 

Bilde av attraksjonen SpeedMonster i fornøyelsesparken Tusenfryd utenfor Oslo.
SpeedMonster i Tusenfryd byr på kriblling i magen samt aktivering av både hyle- og lattermuskler for store og små. (Foto: Tusenfryd)

Med hydraulisk utskytningssystem som slynger vognen du sitter i fra 0 til 90 km/t på 2,2 sekunder, er Speed Monster et beist av en berg- og dalbane med looper og tvister som byr på noen skikkelig heftige G-krefter. 

Disse hotellene finner du i nærheten av Tusenfryd

Sjekk hotellprisene her!

Tivoli: Fornøyelsespark fra et annet århundre

Bilde av inngangen til Tivoli, opplyst en kveld, i København, danmark
Inngangen til den godt kjente, og gamle fornøyelsesparken Tivoli i København i Danmark. (Foto: Colourbox)

En av Danmarks aller mest berømte turistattraksjoner og en av de eldste fornøyelsesparkene i hele verden er nesten obligatorisk når man besøker den danske hovedstaden. Lokalisert tvers over gaten fra sentralbanestasjonen i København, har parken holdt det gående siden 1843. Det er nesten like svimlende som en av parkens mange karuseller og berg- og dalbaner. Parken har også en rekke nydelige og rolige hager med fontener og et oransjeri, samt et eget område basert på renessansen og den danske astronomen Tycho Brahe. Noe for en hver smak, med andre ord. 

Bilde av fornøyelsesparken Tivoli i København i Danmark
Fornøyelsesparken Tivoli ble i følge Wikipedia grunnlagt i 1843 av journalisten Georg Carstensen. (Foto: Lasse Salling / Tivoli )

Må-prøve-attraksjoner: 

Karusellen Astronomen er først og fremst tiltenkt de minste av oss, men med sitt nydelige og fargerike steampunk-aktige design er dette en karusell mor og far også kan sette pris på. Om det så er trygt plassert nedenfor på bakken, eller snurrende rundt sammen med de små i de sjarmerende romrakett-vognene.

Rutchebanen, en ekte klassiker som har vært en instutisjon i parken helt siden 1914, og må absolutt prøves om man vil kjenne både historisk sus og kiling i magen.

BonBon-Land: Fornøyelsespark inspirert av søppeldynga

Bilde av mennesker i berg- og dalbane i fornøyelsesparken Bonbonland i Danmark.
En liten time sør for København ligger populære BonBon-land. Fornøyelsesparken som startet som en godterifabrikk er på hele 130.000 m2.

Denne parken like utenfor Næstved på Skjelland må kunne sies å være blant de mer helsprø fornøyelsesparkene i Norden. Det denne lille parken mangler i størrelse, tar den igjen med solide doser egenart og dansk humor. Parken er basert på produktene til den danske godteriprodusenten BonBon (du vet, de med søppeldynga), og lar deg oppleve attraksjoner som Hundeprutten, Mågeklatterne, Hestepærerne og andre underbuksehumor-orienterte karuseller. 

Bilde av to jenter i berg- og dalbane i fornøyelsesparken Bonbonland i Danmark.
Det hele startet med godterifabrikken hvor sønnen til bestyrerern sa at en av dropsene lignet en hundebæsj. Bestyreren fulgte opp med å kalle dropsene for nettopp «Hundedritt», «Ørevoks» og «Måkebæsj». Senere har det blitt bygget en fornøyelsespark, fortsatt med en godterifabrikk på området. (Foto: Colourbox)

En mildt sagt annerledes og veldig dansk fornøyelsespark som er artig for hele familien. 

Må-prøve-attraksjoner: 

Det kiler godt i magen når du suser utfor toppen av berg- og dalbanen Cobratårnet, som vrir og vender seg i høy hastighet. 

Bilde av mennesker i berg- og dalbane i fornøyelsesparken Bonbonland i Danmark.
I BonBon-land finner du attraksjoner og opplevelser for voksne og barn i alle eldre: rafting, karuseller og berg- og dalbaner er bare noe du kan oppleve i fornøyelsesparken.

Den 400 meter lange berg- og dalbanen Vildsvinet er en institusjon i denne parken, med loop og det hele. 

En pedaldrevet monorail oppkalt etter Mågeklatterne, en av BonBons mange ulike typer “bolsjer”, som rett og slett betyr måkebæsj på norsk. Fordi hvorfor ikke. 

Hoteller i nærheten av BonBon-land

Sjekk hotellprisene her!

Djurs sommerland: Prisvinnende fornøyelsespark

Bilde av attraksjonen Skatteøyen i fornøyelsesparken Djurs sommerland,  som er Nord-Europas største vann-og-dal-bane.
Skatteøyen, i fornøyelsesparken Djurs Sommerland, er Nordeuropas største Water Coaster, eller vann-og-dal-bane som det heter på norsk. (Foto: Djurs sommerland)

Denne fornøyelsesparken i Djursland, omlag 5 mil fra både Randers og Aarhus, er en bunnsolid og prisvinnende fornøyelsespark, delt opp i ulike soner basert på tema som vikinger, pirater, western og Mexico. Med andre ord en variert park, som byr på morsomme opplevelser for de fleste. Parken har også et veldig bra badeland, med supre sklier og annen vannbasert moro. 

Må-prøve-attraksjoner: 

Bilde av attraksjonen Piraten i fornøyelsesparken Djurs sommerland,  som er den raskeste berg- og dalbanen i Danmark.
I Djurs finner du også Piraten, anbefalt av undertegnede, og Danmarks største og raskeste berg-og dalbane. (Foto: Djurs sommerland)

Med sjørøvertema og høye hastigheter har Piraten ved flere anledninger blitt kåret til en av verdens beste berg- og dalbaner, og kan også skilte med å være danmarks største. En tur eller to med denne spinnville attraksjonen er nesten verdt besøket i seg selv!

Bilde av attraksjonen Juvelen i fornøyelsesparken Djurs sommerland,  som er den lengste berg- og dalbanen i Danmark.
Juvelen er Danmarks lengste berg- og dalbane. (Foto: Djurs sommerland)

Djurs sommerland kan også skilte med Danmarks lengste berg- og dalbane. Den heter Juvelen og er hele 1 kilometer lang. Tusen meter med ren fartsglede og kjapp akselerasjon!

Hoteller i nærheten av Djur Sommerland

Sjekk hotellprisene her!

Astrid Lindgrens verden – Besøk Villa Villekulla og Katthult

Bilde av Astrid Lindgrens verden, populær fornøyelsespark i Sverige.
"Å besøke Astrid Lindgrens verden er som å lese en av hennes fortellinger, men på riktig" skriver fornøyelsesparken selv. Her kan du besøke Villa Villekulla, Katthult, Mattisskogen og mange andre kjente steder fra hennes verdenskjente bøker. (Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se)

Denne perlen av en park ligger i landlige omgivelser ved Vimmerby, Sverige, der Astrid Lindgren vokste opp. Som en av verdens mest berømte forfattere av barnelitteratur skapte Lindgren en drøss av kjente og kjære karakterer og universer, og mange av dem er å finne i denne parken. Parken kan også skilte med sveriges største utendørsscene, og er garantert å skape fine ferieminner hos barn og voksne med kjærlighet for Pippi Langstrømpe, Emil i Lønneberget, Karlsson på taket og de andre tidløse Lindgren-karakterene. 

Bilde av Emil i Lønneberget i fornøyelsesparken Astrid Lindgrens verden i Sverige.
Emil i Lønneberget, Pippi Langstrømpe, Marikken, Vi på Saltkråkan, Ronja Røverdatter, Barna i Bråkmakergata, Mio min Mio og  Alle vi barna i Bakkebygrenda er bare noen kjente og kjære navn fra Astrid Lindgrens bibliografi. (Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se)

Må-prøve-attraksjoner: 

I løpet av en dag i denne sjarmerende parken spilles det hele 50 teaterforestillinger rundt om i parken, som virkelig bringer Lindgrens ikoniske karakterer og univers til live.

I parken finner du også en fullskala gjenskapning av Pippi Langstrømpes hus, selveste Villa Villekulla, og den herlig fargerike og eklektiske villaen vekker garantert fascinasjonen til de små og nostalgien hos oss litt eldre.

Hoteller i nærheten av Astrid Lingrens verden

Se hotellene her!

Nordens Ark – Hvordan dyreparker kan gjøres riktig

Bilde av persisk leopard i fornøyelsesparken Nordens ark i Sverige.
Vakker persisk leopard i fornøyelsesparken Nordens ark i Sverige. (Foto: Nordens Ark/ Marie Mattsson)

Denne dyreparken i Västra Götaland i Sverige er et kroneksempel på hvor viktige dyreparker kan og bør være i arbeidet med å konservere utrydningstruede arter. Parken består av omlag 60 dyrearter, og har en bevisst og aktiv rolle i ulike avlsprosjekter av rødlistede arter. I Nordens Ark finner du alt fra små og store kattedyr, til reptiler og tropiske fugler. Parken viser hvordan dyreparker kan gjøres riktig, og byr på en fin og lærerik opplevelse for store og små!

Bilde av Tadsjikisk villsau/ steppesau i fornøyelsesparken Nordens Ark i Sverige
Bilde av Tadsjikisk villsau/ steppesau i fornøyelsesparken Nordens Ark i i Västra Götaland, Sverige. (Foto: Nordens Ark/ Marie Mattsson)

Bo på hotell ved Nordens Ark dyrepark

Sjekk hotellprisen her!