Forsker: Husstøv kan være farlig

Husstøv er ikke nødvendigvis harmløst. (Foto: Colourbox/Ingunn Trones, NILU.)

Støv kan virke helt harmløst der det legger seg overalt på møbler og gulv i norske hjem, men er det egentlig det?

Vi omgås støv over alt der vi befinner oss innendørs, men husstøvet ditt hjemme er ikke nødvendigvis harmløst, der det ligger under møbler og oppå bokhyller. Men hva er støv, og hvorfor kan det påvirke helsen vår? Vi tok kontakt med Maja Nipen, forsker ved det uavhengige klima- og miljøforskningsinstituttet NILU, som blant annet har forsket på støv.

Disse trådløse støvsugerne er best i test

Fungerer som en magnet på farlige stoffer

Maja Nipen i NILU. (Foto: Ingunn Trones, NILU)

Hva er støv, og hvor kommer det fra?

– Støv består av fibre fra klær og møbeltekstiler, partikler fra slitasje på overflatene av ting vi har i boligen (maling, lakk, plast), hår og hudceller fra mennesker og dyr som bor i boligen, og sand og andre partikler som kommer utendørs fra.

Hvorfor kan husstøv være farlig?

– Støv samler opp kjemiske stoffer fra alle tingene og produktene vi omgir oss med i
hjemmene våre. Produktene vi har hjemme inneholder tusenvis av ulike kjemiske stoffer, og noen av disse stoffene kan være skadelig for helse og miljø.

Eksempel på skadelige stoffer er flammehemmere som brukes i elektronikk og i møbeltekstiler, og ftalater (en gruppe kjemikalier som brukes for å gjøre plast og gummi myk), klorparafiner og bisfenoler som brukes mye i plast. Støv har egenskaper som gjør at det nesten fungerer som en slags magnet på denne type stoffer.

– Her i det kalde nord oppholder vi oss innendørs 80-90 % av tiden. Når vi er inne, vil vi få i oss noe støv, enten vi vil eller ikke, via at vi puster det inn, eller at vi får det i oss via hånd til munn. Når vi får i oss støv, får vi i oss også disse skadelige stoffene, fortsetter Nipen.

Disse robotstøvsugerne er best i test i 2024

Vet lite om helseeffektene

Nipen forklarer at både lavere IQ og høyere forekomst av astma har blitt rapportert som følger av støv. Men at vi generelt så vet for lite om dette.

Hva gjør giftstoffene med helsen vår?

Formerer seg som kaniner.

– Det har tidligere blitt vist at det kan gi negative helseeffekter å bli utsatt for enkelte stoffer, for eksempel ftalater, via støv.

– Vi er utsatt for veldig mange stoffer samtidig, mens det ofte forskes på helseeffekter av ett og ett stoff om gangen. Det er også gjort for lite forskning på hvor mye vi får i oss av ulike stoffer innendørs, blant annet fra støv. Vi jobber med å forbedre kunnskapen på dette området.

Nipen avslutter med å fortelle at Klima og miljøinstituttet NILU leder et stort europeisk forskningsprosjekt som heter INQUIRE, der de nettopp prøver å finne ut mer om helseeffekter av miljøgifter som vi omgir oss med innendørs, blant annet i støv. De skal undersøke hvilke stoffer vi finner i luft og støv i hjemmene til barnefamilier over hele Europa, og gjøre såkalte toksikologiske tester for å finne ut hvor giftig det er og hvilke stoffer som er giftig.

Forresten, vet du hvorfor de kalles hybelkaniner? 

– Jeg vil tro dette henger sammen med formeringsevnen!


Les mer på våre temasider: