Smarte tips

Forskning: Fugler og fuglesang gjør deg glad

Bilde av liten fugl på høyspentledning sim synger. Synest av fugler og lyden av fuglesang gjør deg glad i opptil 8 timer.
En tur i naturen har de fleste fått kjenne at har en innvirkning på humøret, men vi avslører en mindre kjent grunn til at turen faktisk løfter humøret. Forskere har funnet ut at fugler kan ha en påvirkning på vårt mentale velvære. (Foto: Colourbox)

En tur i frisk luft er gjerne første råd fra en vis besteforelder når humøret er på bånn. Forskning viser at rådet faktisk har noe for seg!

Har du noen gang hatt en kjip dag, tatt deg en tur ut og merket en vesentlig forbedring på humøret? Du tenkte kanskje det utelukkende har med naturen, trærne og den friske lufta å gjøre? Det viser seg å ikke stemme helt ifølge forskning. King’s College i London har nemlig foretatt en grundig undersøkelse på noe de fleste vil finne ganske overraskende. 

For mens vi alle vet at «alle fugler små de er kommet nå tilbake» er det kanskje ikke alle som vet hvilke påvirkning fugler og fuglesang har på oss mennesker.

Omfattende studie om fuglelivs påvirkning på humøret vårt

Forskningsartikkelen, som ble publisert i Scientific Reports, forsket på fuglers påvirkning på mennesker over en periode på nesten fire år. Fra april 2018 til oktober 2021. I studien deltok hele 1,292 deltakere og de fullførte til sammen 26, 856 vurderinger ved hjelp av en app kalt Urban Mind.

Appen er laget av King’s College London, landskapsarkitektene J&L Gibbons og kunstforeningen Nomad Projects. I studien brukte deltakerne appen Urban Mind på egen smarttelefon, hvor appen samlet inn folks rapporteringer i sanntid om sitt mentale velvære i det de så eller hørte fuglesang. Deltakerne er fra hele verden, men flesteparten kommer fra England, USA og EU.

Våkne til lyden av fugler
Philips Wake-up Light HF3505

Philips Wake-up Light HF3505

Vekkerklokke med fuglelyder
Sjekk prisen her

Forbedring i mentalt velvære i opptil åtte timer

Forskningen slår fast at det å se en fugl eller høre fuglesang gir en forbedring i mentalt velvære som kan vare i opptil åtte timer. Forskningen viser seg også å være effektiv på deprimerte, noe forskerne mener at slår fast påvirkningen av fuglelivets rolle, og hvordan det kan hjelpe selv de med mentale helseproblem. 

– Vi får til stadighet bevis på fordelene det å være ute i naturen har på mental helse, og vi vet nok i underbevistheten at det å være i nærheten av fugler og fuglesang hjelper på humøret vårt. Likevel er det lite forskning som faktisk undersøker påvirkningen fugler har på mental helse i sanntid og i naturen. Ved hjelp av appen Urban Mind har vi for første gang funnet en direkte link mellom det å se og å høre fugler og sammenhengen det har på godt humør, sier Ryan Hammoud, forskningsassistent for Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience (IoPPN), King’s College London.

Våkne til lyden av fugler
Philips Wake-Up Light HF3531

Philips Wake-Up Light HF3531

Vekkerklokke med fuglelyder

Forskning ved hjelp av app

Science Daily skriver at forskningen gikk ut på at appen tre ganger daglig spurte deltakerne om de kunne se eller høre fugler med påfølgende spørsmål om hvordan deres mentale velvære var. Dette ga forskerne muligheten til å få svar på om det var en sammenheng mellom de to samt et estimat på hvor lenge denne sammenhengen varte. 

Science Daily skriver videre at studien slo fast at det ikke er noen sammenheng med hvorvidt det for eksempel er trær, planter eller vann i nærheten, men viser at både friske og de med psykiske problem fikk en bedring i mentalt velvære etter å ha sett eller hørt fugleliv. Dette skyltes en høyere gjennomsnitlig poengsum hos deltakerene hver gang de så eller hørte fugler. Forskningen viser også at denne bedringen varte lenger enn akkurat i det deltakerene så eller hørte fuglene. Ifølge The Guardian mener forskerne at resultatene åpner for muligheten for at leger anbefaler å besøke steder med fugleliv som et ledd i bedring av psykisk helse, til sine pasienter. 

Også Psykologisk.no og Forskning.no har skrevet om fugler og fuglesangs positive virkning på mental helse. Forskning.no henviste til en studie gjennomført av forskere fra Max Planck-Institute for Human Development som ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature. Studien gikk ut på å sammenligne 300 deltakeres opplevelser etter å ha hørt på støyen fra byen og naturlig fuglesang. Resultatene fra studien viste at de som lyttet til fuglesang, opplevde å få mindre paranoia og angst etterpå. Også Frontiers in Psychology har tidligere skrevet om fuglesang og dets påvirkning på helsa.

Les mer på våre temasider: