Sport

5 fotball-begrep du bør kunne

Viktige begreper i fotball: Hånd med fjernkontroll peker mot en TV-skjerm som viser fotball.
Fersk fotball-fan? Dette er 5 begreper du bør kunne.

Usikker på hva VAR, dødball og assist betyr? Dette er 5 viktige begrep du bør kunne.

Fotballhøsten er for alvor i gang, og interessen for både norsk og engelsk ball på TV-skjermen virker større enn noensinne. Norske stadioner fylles av flere enn på lang tid, og med to av Premier Leagues aller største stjerner i form av Erling Haaland og Martin Ødegaard er det mange som benker seg ned foran TV-skjermen som kanskje ikke har sett så mye fotball før.

Enten du er en av dem, eller om du bare trenger en kjapp oppfriskning av reglene, her er 5 sentrale begrep du bør kunne!

Strim
premier league 23/24

Tilbudspris ut august: Kampanjepris 599 kr første måned

Strim leverer deg sport i alle klasser. Du får Premier League med i TV-pakka.
Sjekk ut tilbudet her

Sjekk ut vår samleside for alt fotball-relatert!

Dødball

Begrepet “dødball” refererer til situasjoner i fotball der ballen er ute av spill, vanligvis på grunn av en avbruddssituasjon som frispark, hjørnespark, straffespark eller innkast.

Hat-trick

“Hat-trick” refererer til en prestasjon i fotball der en spiller scorer tre mål i løpet av én kamp, og i et “ekte” hat-trick skal ingen av målene være straffe-scoringer. Et hat-trick anses som en imponerende prestasjon, og i den foregående sesongen av Premier-League ble Erling Haaland historisk da han ble den første i ligaens historie til å score et hat-trick i tre kamper på rad.

Allente
Første måned kostnadsfritt med Allente

Første måned kostnadsfritt med Allente

Se Premier League med Viaplay Total og et Stream-abonnement fra Allente. Forutsetter 6 mnd binding.
Sjekk kampanjen her

Klar for fotballhøsten? Her ser du Premier League i år.

Assist

Innen fotball er en “assist”, også kjent som målgivende på godt norsk, når en spiller gir den avgjørende pasningen eller involveringen som direkte fører til at en medspiller scorer et mål.

Dette er den siste handlingen før målet og belønner spillere som bidrar til oppbyggingen av målsjanser gjennom presise pasninger, innlegg eller kreativt spill. Assists er en viktig statistikk som illustrerer en spillers evne til å skape scoringsmuligheter for lagkamerater.

Offside

Kanskje den fotballregelen som skaper mest forvirring blant nyfrelste fotballfans, men det er egentlig ikke så veldig komplisert:

Offside-regelen i fotball sier at en spiller blir dømt offside hvis vedkommende befinner seg nærmere motstanderens mållinje enn både ballen og nest siste forsvarsspiller (keeper er siste forsvarsspiller) i det øyeblikket pasningen blir gitt til ham eller henne. Dette betyr at en spiller ikke kan være foran den nest siste forsvarsspilleren når ballen spilles til dem, med mindre de er på egen halvdel eller på linje med den nest siste forsvarsspilleren.

Viaplay
premier league 2023/24

Premier League hos Viaplay

Dette er abonnementet for deg som vil ha et stort og variert sportstilbud!
Sjekk årets pris hos Viaplay her

VAR

“VAR” står for Video Assistant Referee, og det er et system som brukes for å hjelpe dommerne med å ta beslutninger ved å bruke videobilder. VAR-systemet består av en gruppe dommere som overvåker kampen ved hjelp av videokameraer og kan gi råd til hoveddommeren om avgjørelser som involverer mål, straffespark, røde kort og tilfeller der det er tvil om en regel har blitt brutt.

Hvis hoveddommeren er usikker på en avgjørelse, kan vedkommende kommunisere med VAR-dommerne, som deretter kan se på videobildene for å gi mer informasjon. VAR-systemet har til hensikt å redusere feilaktige avgjørelser som kan ha stor innvirkning på resultatet av kampen.

Systemet er svært kontroversielt, og etter det ble innført i Eliteserien her til lands har det vært stor oppstandelse i de fleste supportermiljøene, som mener videodømmingen ødelegger for spillets flyt med lange opphold i spillet, og legger en demper på gleden ved å feire mål når man vet at det kan annulleres etter flere minutter med gjennomgang. Dette er et tema som er garantert å skape splid rundt stuebordet foran TV-skjermen.

Les mer på våre temasider: