Smarte tips

Fra frø til plante: Hvordan lage eget minidrivhus og dyrke

3 bilder til tips for å lykkes med dyrkingen i minidrivhus på kjøkkenbenken eller vinduskarmen: Minidrivhus i drueboks, hvitløksgress av hvitløksfedd og omplanting av agurkplanter.
3 tips til dyrking på kjøkkenbenken: Minidrivhus laget av drueboks, hvordan du planter hvitløk og hvordan du planter om når plantene dine har begynt å spire. (Foto: ABC Brand Studio)

Slik lager du eget minidrivhus. Du trenger ikke ha grønne fingre for å dyrke på denne måten. Her er 3 smarte plantetriks for å lykkes!

Har du lyst på drivhus eller minidrivhus, men mangler grønne fingre? Frykt ikke, her har vi samlet 3 enkle tips til selvlaget minidrivhus og dyrking. Vi viser også hvordan du sår og planter om når plantene har begynt å spire. På denne måten kan du dyrke urter og grønnsaker på kjøkkenbenken eller i vinduskarmen hjemme, selv om du er nybegynner eller har liten plass. Plantene kan du beholde på kjøkkenbenken eller i vinduskarmen hele levetiden eller flytte de ut i drivhus og kjøkkenhage etterhvert.

Her finner du alt du trenger å vite om drivhus.

Minidrivhus: Dyrking inne på kjøkkenbenk eller i vinduskarm

Disse minidrivhusene av druebokser er perfekt for deg som er nybegynner, eller som har lite plass. For ikke å snakke om at du ikke behøver å gå til innkjøp av dyrt utstyr, men kan gjenbruke og være miljøvennlig i samme slengen. Dette er også en teknikk som passer deg som er mer erfaren, men ikke har drivhus. Så frø og følg med mens de små spirende spretter opp av jorden.

Minidrivhus: Eksperten tipser om hvordan du lykkes med plantingen

Minidrivhus av drueboks

Har du planer om å så frø denne våren? I videoen under kan du se hvordan du raskt og enkelt kan lage små drivhus av tomme druebokser. Disse er ypperlige om du vil forkultivere frø inne før du planter ut i drivhus eller kjøkkenhage. Forkultivering vil gjøre plantene dine mer robuste og klare for en kort vekstsesong her i nord.

Minidrivhus: Hva gjør man når spiren har kommet opp?

Har du allerede sådd frø, men lurer på “hva nå?”. Her kan du se hva du skal gjøre når spiren har kommet opp. I eksempelet under plantes en agurkplante om etter at den har begynt å spire.

Lyst på et større drivhus? Les om hvordan du lager minidrivhus på pallekarmer.

Når kan man plante agurk?

Agurk liker godt varme, og tåler frost og kulde dårlig. Det er derfor viktig at om du skal så frøene direkte ute i hage eller drivhus må det gjøres når det ikke lenger er fare for frost. Dette er gjerne tilfellet i mai måned, men det varierer etter hvor i landet du bor.

Forkultiver frø inne i minidrivhus først

Den beste måten å dyrke agurk er riktignok ved å forkultivere frøene innendørs først for så å plante de ut. Dette er det du ser forslag på under. Her har frøene først fått spire innendørs før de så plantes om og settes ut. Frøene kan du forkultivere i minidrivhus laget av druebokser som vist over.

Skal du forkultivere begynner en gjerne tidligere og alt fra mars til juni. Se på frøpakken hva som gjelder dine agurker eller grønnsaker.

Her finner du tips til geniale produkter som hjelper deg å lykkes med planting i drivhus.

Hvordan plante om agurk:

  1. Velg en potte som gir 3 cm pl. på alle kanter.
  2. Langs stilken vil du se anlegg for nye røtter, plant derfor dypere enn opprinnelig slik at nye røtter kan utvikles.
  3. Sett gjerne en merkelapp i krukken og vann godt.

Hvordan plante hvitløk? Plant hvitløksfedd!

Når hvitløksfeddene begynner å spire på kjøkkenbenken, er det ingen grunn til å kaste de. Du kan helt fint sette de i jord, og etter en tid vil du få gress som smaker herlig hvitløk.

Hvordan du dyrker hvitløk:

  1. Løsne spirende hvitløksfedd og ta av skallet.
  2. Sett hvitløksfeddene tett, med spiren vend oppover, i veldrenert blomsterjord.
  3. Dekk hvitløksfeddene godt med jord og fyll opp potten med blomsterjorden.
  4. Vann rikelig og sett potten i vinduskarmen.
  5. Etter en stund vil du få hvitløksgress med en nydelig og mild smak av hvitløk. Med lys og vann fortsetter veksten og du kan høste hvitløksgress i lang tid.

Se hvordan du gjør det i videoen under og prøv selv:

Forslag til minidrivhus etter omplanting:
Annonselenke

Ønsker du deg heller et stort drivhus i hagen? Her kan du lese om ekspertens beste tips til å sette opp drivhus.

Les også: Er drivhus søknadspliktig?