Shopping

Frostvakt: Hvordan forebygge frosne rør

AI-generert bilde av et frosent rør. Oppå dette bilde er et mindre bilde av Are Skaar Nielsen, Fagsjef i RørNorge, som i denne saken forklarer hvordan frostvakt fungerer, hvem som burde ha det, samt gir deg tips til hvordan man kan forebygge frosne rør.
Når temperaturen synker kan risikoen for frosne rør i hjemmet øke. Vi har snakket med Are Skaar Nielsen, Fagsjef i RørNorge, som forklarer hvordan frostvakt fungerer, hvem som burde ha det, samt gir deg tips til hvordan man kan forebygge frosne rør. (Foto: Laget med OpenAI)

Redd for frosne rør i vinter? Eksperten kommer med tips til hvordan du forebygger frosne rør, samt hvem som burde ha frostvakt.

Når temperaturen synker kan risikoen for frosne rør i hjemmet øke, noe som kan føre til store skader. Har man derimot montert frostvakt på rørene kan man forebygge problemene frosne rør medbringer.

Vi har snakket med Are Skaar Nielsen, Fagsjef i RørNorge, som forklarer hvordan frostvakt fungerer, hvem som burde ha det, samt gir deg tips til hvordan man kan forebygge frosne rør.

Visste du at disse brannslukningsapparatene ikke er anbefalt, eller hvordan du kan spare strøm? Her kan du finne alle smarte tips og triks vi skriver om.

Hvordan fungerer frostvakt til rør?

– Frostvakt er en varmekabel man tvinner rundt vannrøret for å forsikre seg om at det ikke fryser. Det er da snakk om i større dimensjoner og legges på rørene ute, forklarer Nielsen.

Man kan selv installere frostvakt, og man får kjøpt det på flere steder som blant annet Biltema, Clas Ohlson og Jula.

– Man kan også få hjelp av enten en rørlegger eller elektriker, legger Nielsen til.

FROSTVAKT 16 M - 160W

FROSTVAKT 16 M – 160W

Pris akkurat nå: 1 199 kroner
Gå til Megaflis her

Lurer du på hva forskjellene på isolasjon av rør og frostvakt er, kan Nielsen også svare på dette.

– Isolasjon av rørene vil være med på å beskytte rørene fra å fryse, men det er ikke nødvendigvis den beste løsningen dersom du er plaget med frosne rør, sier han og legger til at hvis det er sprengkulde lenge nok, vil også denne til slutt nå inn til røret.

– Det man ender opp med er å utsette prosessen, da det kan ta litt lengre tid før rørene fryser, men noen steder kan det være snakk om bare få timer, sier han.

Hvem trenger frostvakt til rør?

Selv om frostvakt kanskje høres ut som noe alle bør ha, er det ikke nødvendigvis alle som trenger det.

– Når rørene blir lagt ned, skal de i henhold til forskriftene legges «frostsikret». Det vil si at de skal ligge langt nok ned i bakken slik at frosten ikke når dem.

Dette kan derimot variere for noen fordi berg og steiner i bakken, kan gjøre at rørene ikke kan legges langt nok ned.

– For å finne ut hvor langt ned rørene dine ligger kan man blant annet kontakte kommunen man bor i. Det vil også variere fra kommune til kommune på hvor langt ned rørene er anbefalt å ligge basert på hvorvidt det er vanlig med kalde vintre eller ikke.

Nielsen bruker Oslo som et eksempel, og sier at røret burde ligge minst 1,6 meter under bakken for at det skal være beskyttet om vinteren.

– Har man også opplevd at vannrøret fryser på vinteren, selv om det er lagt langt ned i bakken, kan det være lurt å vurdere frostvakt, legger han til.

Det er ikke bare rørene som kan få problemer i vinter. Rådgiver i Naf, Jan Harry Svendsen forteller: Hvordan velge riktig jumpstarter til din bil.

Hvordan velge frostvakt til rør?

Når man skal kjøpe frostvakt er det noen ting man bør tenke på. For det første er det lurt å sjekke at varmekablene er lange nok til ditt rør.

– Også er det lurt å ha en form for kontroll på frostvakten slik at den ikke varmer hele tiden, anbefaler Nielsen.

Dette er en form for termostat som gjør at varmen slår seg på når temperaturen på røret synker, og som slår seg av når den ikke trenger å varme røret. På denne måten kan man også spare strøm.

EBECO FROSTVAKT CONTROL

EBECO FROSTVAKT CONTROL

Pris akkurat nå: 566 kroner
Gå til Megaflis her
FROSTVAKT 10 M - 100W

FROSTVAKT 10 M – 100W

Pris akkurat nå: 899 kroner
Gå til Megaflis her

Hvordan forebygge frosne rør?

Ettersom frostvakten skal plasseres på rørene ute under bakken vil det være vanskelig for mange å få montert dette når det er mye snø og is ute. Nielsen kommer derfor med noen råd til hvordan man kan forebygge frosne rør:

  1. Sørg for at det er varme i huset der rørene går. Er de i kjelleren, kan det være nødvendig å ha på varme om vinteren.
  2. Lukk vinduer og andre lufteluker der vannrørene går i huset. Dette er for å forhindre at det blir kaldt.
  3. Vann i bevegelse fryser ikke. Det kan derfor være lurt å sørge for at det er bevegelse i vannet i løpet av dagen. Dette kan du gjøre med å la springen renne en stund, samt trekke ned i do slik at avløpet ikke fryser.

– Selv om strømprisene er høye mange steder, er det nok ikke nå man skal prioritere å spare på strømmen til varme, avslutter Nielsen.

Lurer du på hvordan du kan gjøre strømmen billigst mulig? Her er energirådgiverens beste tips for å spare strøm i 2024.