Shopping

Fulldempet elsykkel: Disse er best i test

Fulldempet elsykkel best i test: To personer sykler på en skogssti.
Skal du ut og sykle i skogen? Da trenger du kanskje en fulldempet elsykkel! (Foto: Colourbox)

En fulldempet elsykkel er perfekt til humpete skogsstier og røff kjøring, eller om du bare trenger en ekstra myk sykkeltur. Vi har samlet 4 som er best i test!

Har du prøvd å sykle på en humpete skogssti med en sykkel som ikke er laget for det? Det kan neppe ha vært særlig komfortabelt. Nå som vi har elsykler som kan gjøre størsteparten av tråkkingen, er mountainbiking virkelig blitt en aktivitet for langt flere, i hvertfall de av oss som tør å bare sette utfor i full fart.

Langt fra alle elsykler tåler en ordentlig tur i skog og mark, og det er her fulldempede elsykler kommer inn i bildet. Vi har funnet et knippe modeller som alle er best i test.

Her samler vi alt om elsykkel. Du kan finne best i test artikler, inspirasjon og smarte tips når det kommer til elsykkel.

Hva er en fulldempet elsykkel?

En fulldempet elsykkel, også kjent som en full-suspension elsykkel eller en el-mountainbike, er en elektrisk sykkel som er utstyrt med dempere både foran og bak. Disse demperne, også kjent som støtdempere eller fjæringssystemer, hjelper til med å absorbere støt og vibrasjoner fra terrenget og gir en jevnere og mer behagelig sykkelopplevelse.

Fulldempede elsykler er spesielt utformet for terrengsykling, og fjæringssystemet gir bedre grep og kontroll på ujevne og utfordrende stier. Foran har de en dempegaffel, som er en fjærende mekanisme som er festet til sykkelrammen og gaflene, og hjelper til med å absorbere støt fra forhjulet. Bak har de en demper, vanligvis plassert mellom bakrammen og bakhjulet, som absorberer støt fra bakhjulet.

På jakt etter en annen type elsykkel? Disse elsyklene er best i test!

Dette bør du tenke på om du skal kjøpe fulldempet elsykkel:

  1. Fjæringssystem: Sjekk kvaliteten og effektiviteten til fjæringssystemet på sykkelen. En god dempegaffel foran og en pålitelig bakdemper er avgjørende for å håndtere ujevnt terreng og gi en jevn og komfortabel sykkelopplevelse. Se etter dempere fra anerkjente produsenter med et godt rykte.
  2. Motorsystem: Undersøk motoren og dens egenskaper. Sjekk hvor motoren er plassert (navmotor eller krankmotor). Krankmotorer er gjerne kraftigere, mer driftsikre og har et mer sentrert tyngdepunkt.
  3. Batterikapasitet: Vurder batterikapasiteten og rekkevidden til elsykkelen. Batteriets kapasitet bestemmer hvor langt du kan sykle på en enkelt lading. Sørg for at batteriet har tilstrekkelig kapasitet til å møte dine behov, spesielt hvis du planlegger lange turer eller terrengsykling i utfordrende terreng.
  4. Ramme og geometri: Sørg for at sykkelrammen passer til din kroppsstørrelse og kjørestil. Rammen bør være solid, stiv og godt konstruert for å tåle belastningen fra terrengsykling. Geometrien på rammen kan påvirke sykkelens håndtering og stabilitet, så prøv å finne en geometri som passer dine preferanser og behov. Sjekk bikester.no sin størrelsesguide her.
  5. Komponentkvalitet: Vurder kvaliteten på komponentene på sykkelen, for eksempel girsystemet, bremser, hjulsett og sete. Pålitelige og holdbare komponenter vil bidra til en bedre sykkelopplevelse og redusert behov for vedlikehold og utskiftning.

Disse fulldempede elsyklene er best i test:

Best i test: Fulldempet Hybrid
Cube Stereo Hybrid 140 29 HPC Race CX 85Nm 750Wh 23

Cube Stereo Hybrid 140 29 HPC Race CX 85Nm 750Wh 23

Sjekk prisen her

Da Tek.no skulle finne den beste fulldempede elsykkelen i 2022 var det Cube Stereo Hybrid 140 som ble vinneren, og det stod ikke på skryten. I tillegg til den ærefulle tittelen «best i test» fikk sykkelen hele 9,5 av 10 mulige poeng.

– En fulldemper er aldri en «billig» sykkel, men hvordan Cube greier å få så vanvittig mye ut av hver krone når de lager sykler begynner å bli et mysterium, skryter testpanelet.

Best i test: Fulldempet elsykkel for damer
Giant 23 Liv Embolden E+ EX 29

Giant 23 Liv Embolden E+ EX 29

Oppdatert 2023-versjon.
Sjekk prisen her

For to år siden ble denne kåret av tyske velomotion.de sine lesere til den beste fulldempede elsykkelen for damer, og denne fullt utstyrte 2023-versjonen kan trygt sies å ikke være noe dårligere.

Sykkelen har kraftig ny Yamaha-motor, stort Panasonic-batteri og et unikt dempesystem. Sykkelen har mulighet til smarttelefontilkobling som kan gi deg enormt med informasjon på turen din.

Unisex
Turbo Levo Comp Alloy NB

Turbo Levo Comp Alloy NB

Sjekk prisen her

Denne modellen får svært gode skussmål flere steder, og er en skikkelig kraftplugg med silkemyk demping. Hos bikeride.com får den imponerende 93 av 100 mulige, hvor testerne skryter av rekkevidden, det lave tyngdepunktet og hvordan den passer folk i ulike størrelser.

Hos outdoorgearlab.com får den Editors’ Choice-prisen, og de trekker frem rekkevidden, den kraftige motoren og hvor allsidig den er.

«Pretty badass» lettvekter
Pivot Shuttle LT Ride SLX/XT

Pivot Shuttle LT Ride SLX/XT

Sjekk prisen her

Fra Pivot kommer dette råskinnet, som er en favoritt hos mange testere. Theloamwolf.com kaller den en «pretty badass machine», og skriver:

-Pivot har gjort en skikkelig god jobb med å lage en kapabel langdistanse elsykkel som gir aggressive utholdenhetskjørere et sykkel-alternativ de virkelig bør vurdere. Morsom, leken, stabil og imponerende selvsikker bakdemping på selv det mest humpete terreng – godt jobba.

Britiske Mountainbikereview gir den prisen «beste elektriske lettvekt-mountainbike», og skryter av dynamisk styring og at den funker bra både med og uten motor.

Les mer på våre temasider: