Shopping

Garasjejekk: Velg riktig jekk til ditt bruk og din bil

Nærbilde av en mann i lyseblå skjorte som plasserer en sort garasjejekk under en sort bil. Slik velger du den beste garasjejekken til ditt bruk når du skal skifte til sommerdekk.
Snart er tiden inne for å skifte til sommerdekk. Skal du skifte dekk selv i år er en garasjejekk et essensielt verktøy. Vi forteller deg om de forskjellige jekkene som finnes og hvordan du velger riktig til ditt bruk. (Foto: Colourbox)

Et verktøy som er helt nødvendig om du skal skifte til sommerdekk selv er en garasjejekk. Her finner du riktig jekk til ditt bruk og din bil.

Skal du skifte til sommerdekk selv i år? Da er det viktig med riktig utstyr slik at jobben blir både enklere og tryggere. En garasjejekk er derfor en nødvendighet, og den brukes til å løfte bilen opp fra bakkenivå slik at du enkelt kan få skiftet til sommerdekk.

Det finnes en rekke utforminger på jekkene, og du finner dem flere steder, og både Jula og Biltema selger gode varianter. Det er altså ikke utvalget det står på, heller hvilken du bør velge til din bil og ditt bruk. Vi har derfor laget en guide til riktig valg av garasjejekk til din bil, og den finner du under.

Her kan du lese flere saker om bil.

Hvordan velge garasjejekk

Det finnes flere utforminger på garasjejekkene, og det vil derfor være stor sannsynlighet for å finne en som passer akkurat ditt bruk. Når du skal velge garasjejekk må du tenke på størrelsen på bilen din, hvor ofte du skal bruke garasjejekken, og hvor du skal lagre den. Alle disse tingene har vi tatt i betraktning når vi har kategorisert jekkene i fem kategorier. Vi forklarer også hva som er fordelene med hver enkel kategori.

Dette må du vite før du skifter til sommerdekk.

Solid garasjejekk

En solid garasjejekk passer for deg som ofte løfter opp biler. Den passer også godt for deg som som skal bruke den på tyngre bilmodeller, da solide jekker som regel løfter mellom 2,5 – 3 tonn. Skal du bytte dekk på flere biler hver sesong er det også anbefalt med en solid garasjejekk.

Det som kjennetegner en solid jekk er doble stempler og lang vektstang, noe som gjør at den gir et raskt og effektivt løft.

BACHO BH1EU3000

BACHO BH1EU3000

Løftehøyde: 130-462 mm. Maks belastning: 3 tonn.
Sjekk prisen her

Garasjejekk med lav profil

Har du en bil med lav profil må også dette tas i betraktning når du skal velge garasjejekk. Biler med lav profil kan for eksempel være sportsbiler.

Jekken som vil være det beste valget til deg da vil være en som er lav og som derfor enkelt kan plasseres under en bil med lav profil.

Bahco BH11500

Bahco BH11500

Løftehøyde: 70-490 mm. Maks belastning: 2 tonn.
Sjekk prisen her

Garasjejekk til allround-bruk

Som navnet tilsier er dette en garasjejekk som passer godt for allround-bruk. Såkalte allround-jekker har god løftekapasitet og er lette å manøvrere.

De egner seg for de fleste normale biler og fyller basisbehovet for deg som av og til har behov for å løfte opp bilen.

STANLEY STMT81251-1

STANLEY STMT81251-1

Løftehøyde: 85-381 mm. Maks belastning: 2 tonn.
Sjekk prisen her

Garasjejekk som løfter høyt

Ønsker du en garasjejekk som kan løfte høyere enn det for eksempel en allround-jekk kan gjøre, finnes det jekker som gjør nettop dette. En jekk som kan løfte høyt passer godt til deg som har en SUV, pickup eller en annen type høy bil. En jekk som løfter høyt vil garantere at du får bilen høyt nok over bakken til at du enkelt kan skifte til sommerdekk.

Bahco BH13000QA

Bahco BH13000QA

Løftehøyde: 90-590 mm. Maks belastning: 3 tonn.
Sjekk prisen her

Kompakt garasjejekk som enkelt kan tas med i bilen

Garasjejekker kan være relativt store og tunge, og krever derfor at man har plass til å oppbevare dem. Har du ikke plass til å oppbevare en av jekkene over er ikke dette et problem. Det finnes nemlig også små, kompakte jekker som man enkelt kan ta med seg i for eksempel bagasjerommet. Disse jekkene er mindre og vil derfor ikke være like kraftige som mange andre jekker. De vil likevel gjøre jobben som trengs for å hjelpe deg med å skifte dekk på bilen.

En liten kompakt jekk er også naturligvis av de billigste modellene på markedet. Vær oppmerksom på at kompakte jekker passer best for de med mindre biler, så har du en stor SUV vil nok ikke denne være et godt valg for deg.

Har du planer om å vaske bilen? Sjekk ut disse høytrykkspylerne.

Brukertips: Husk på dette før du bruker jekken

Her er tolv verdifulle tips til hvordan du skifter til sommerdekk selv.

  • Vær klar over faren bruk av jekk medfører og ikke beveg deg under bilen hvis du bare har garasjejekken som støtte.
  • Ikke løft bilen opp med jekken dersom bilen står på ujevnt underlag. Dan kan man risikere at bilen ruller eller velter av jekken.
  • Underlaget jekken står på bør være jevnt og hardt slik at jekken står så stabilt som mulig. Man bør unngå glatt underlag eller løs grus som jekken kan sige ned i.
  • Håndbrekket skal stå på. Har du manuell girkasse skal denne settes i førstegir, har du automatgir skal du sette den i «park».
  • Det kan være lurt å sikre bilen ekstra med å sikre hjulet som er festet diagonalt i forhold til hjulet som skal skiftes, eller ved hjelp av treklosser.

Kilde: TV2