Smarte tips

Gjeldsgrad: Dette må du vite om gjelden din

Bilde av en person i svart genser som sitter ved en pult og regner på gjeld med en notatblokk, en penn og kalkulator. Vi forteller hva du må vite om din egen gjeldsgrad og hvor enkelt du sjekker det gratis.
Har du kontroll på hvor mye gjeld du har, og hva gjeldsgraden din er? Vi gir deg tips til hvordan du får oversikt over all gjeld du har, og hvordan du beregner gjeldsgraden din.

Synes du personlig økonomi kan være utfordrende å ha oversikt over? Med dette hjelpemiddelet får du god oversikt over gjelden din, gratis.

Økonomi kan være både komplisert og frustrerende for mange. Vet du for eksempel hva gjeldsgrad betyr og hvordan du regner ut gjeldsgraden din? Og har du full oversikt over all gjelden din? 

Sjekk gjelden din her
Gratis hjelpemiddel

Gratis hjelpemiddel

Vilkår for bruk av Uno Score: Du tegner et medlemskap når du har opprettet en brukerprofil. Det er helt gratis å være medlem. Det er ingen bindingstid og du står fritt til å si opp medlemskapet når du måtte ønske.
Få oversikt over gjelden din gratis her

Forbruksforsker ved universitetet OsloMet, Christian Poppe forteller til forskning.no at det har gått jevnt og trutt oppover med nordmenns gjeld helt siden 1980-tallet.

– Bare de siste fem årene har nordmenns samlede gjeld steget fra rundt 3000 milliarder kroner til rundt 4000 milliarder kroner, sier Poppe til forskning.no. Og tidligere i høst kunne E24 melde om at nordmenns forbruksgjeld har økt med 7,4 milliarder på ett år.

Vi har skrevet en liten guide til deg slik at du har de beste forutsetningene for å ha kontroll på gjelden din. Vi gir deg også et smart, og gratis, hjelpemiddel som gjør det lettere for deg å ha oversikt.

Har du flere spørsmål knyttet til økonomi? Her finner du samlesiden vår for økonomi.

Hvor mye har jeg i gjeld?

Når man skal finne ut hvor mye gjeld man har, er det lurt å starte med og samle all informasjonen om de ulike typene gjeld man har. Dette kan inkludere kredittkortgjeld, studielån, boliglån, forbrukslån og eventuelt andre lån. 

Det finnes flere tjenester som nå hjelper deg med oversikt over egen gjeld, samt kostnader med disse. Uno Score og Defero er eksempler på slike tjenester.

Sjekk gjelden din her
Gratis hjelpemiddel

Gratis hjelpemiddel

Vilkår for bruk av Uno Score: Du tegner et medlemskap når du har opprettet en brukerprofil. Det er helt gratis å være medlem. Det er ingen bindingstid og du står fritt til å si opp medlemskapet når du måtte ønske.
Få oversikt over gjelden din gratis her

Har vi nådd en rentetopp eller blir det ny økning i desember? Slik kan du forberede deg på renteøkningen i 2023.

Gjelden du har vil også påvirke gjeldsgraden du ligger på, som igjen sier noe om din betalingsevne.

Dette betyr gjeldsgrad og slik beregner du graden din

Store Norske Leksikon beskriver gjeldsgrad som et mål på total gjeld i forhold til brutto årsinntekt. Gjeldsgraden sier noe om kapasiteten en person har til å betale ned gjelden. Har man for høy gjeldsgrad kan det for eksempel være vanskeligere å få lån. 

Det er nokså enkelt å beregne hva man har i gjeldsgrad når man vet hvor mye man har i samlet gjeld. Alt du trenger å gjøre er å dele gjelden din med årsinntekten din.

Kan man arve gjeld?

Her er svaret både ja og nei. Velger man å overta et dødsbo ved privat skifte får man både eiendelene og gjelden som følger med. Det er derimot ingen plikt i å ta over et dødsbo med privat skifte.

Velger man å gjøre et offentlig skifte på dødsboet vil man ikke arve gjelden. Dette betyr også at retten vil utnevne en skifterett som har ansvar for å fordele arven. Skifteretten vil også avklare hvem som er arvinger og hvor stor andel hver av dem har krav på. 

Vi anbefaler å søke juridisk rådgivning dersom du er usikker om offentlig skifte er den beste løsningen.

Visste du at det er mulig å spare penger med å bruke kredittkort? Her finner du kredittkortene som passer best ditt bruk.

Les mer på våre temasider: