Gode alternativer til helseskadelige teflon-stekepanner
Stekepanner med teflon-coating kan være helseskadelige. Vi har funnet et knippe gode alternativer til teflon-stekepanner!
I forrige uke skrev vi om hvordan stekepanner med non stick-materialet teflon kan bli forbudte. Forbudet kommer til å gjelde salg av nye produkter som inneholder stoffet PFAS, deriblant teflon-panner.
Det har lenge vært en kjent sak at PFAS er forbundet med en rekke helseplager inkludert kreft (spesielt testikkel- og nyrekreft), leverskade, redusert fruktbarhet, astma, skjoldbruskkjertelforstyrrelser, og utviklingsforstyrrelser hos barn.
På jakt etter mer kjøkkenredskaper i god kvalitet? Sjekk ut vår samleside for kjøkkenutstyr!
Gode alternativer til teflon-stekepanner:
PFAS gjennom teflon får man som regel i seg når pannen er slitt, og teflonbelegget skrapes opp og begynner å gå i oppløsning. Derfor bør du vurdere på det sterkeste å bytte ut teflonpannen om den ser slitt og ripete ut. Vi har samlet et utvalg ulike stekepanner, som alle har til felles at de ikke slipper ut noen miljøgifter!
GreenPan keramisk stekepanne
Greenpan Barcelona stekepanne
GreenPan-stekepannen er et mer et mer miljøvennlig alternativ til tradisjonelle teflon-stekepanner, hovedsakelig på grunn av sin innovative produksjonsprosess og bruk av nye materialer. Denne pannen benytter en non-stick belegg kalt Thermolon, som er laget av en sandderivert silisium, i motsetning til teflonpanner som tradisjonelt har brukt PFAS-stoffer. Thermolon-belegget tåler høy varme bedre enn teflon, uten å frigi giftige damper, selv ved overoppheting.
Støpejern er en jernlegering som inneholder mellom 2 % og 4 % karbon, sammen med variable mengder silisium og mangan, og spor av andre elementer.
Fiskars støpejernspanne
Fiskars Norden Grillpanne Ø28cm Støpejern – Stekepanner Bjørk Sort – 1026571
Støpejernspanner tilbyr et robust og miljøvennlig alternativ til teflon-stekepanner, takket være lang levetid og fravær av kjemiske belegg. Støpejern er et ekstremt holdbart materiale som, med riktig vedlikehold kan vare i generasjoner.
I motsetning til teflonpanner, som krever produksjon og anvendelse av kjemiske non-stick belegg som kan slites ned og frigjøre potensielt skadelige stoffer ved høy varme, er støpejernspanner helt naturlige og kjemikaliefrie. Dette gjør dem til et sunnere valg for matlaging, ettersom de ikke frigjør skadelige gasser eller partikler.
Les også: Derfor er støpejernsgryten kongen av kjøkkenet
BEKA Nomad stekepanne i karbonstål
Beka stekepanne nomad karbonstål 28cm
Stekepanner i karbonstål er også et godt alternativ. Karbonstål er en legering av jern og en mindre mengde karbon enn i støpejern, og kombinerer det beste fra støpejern og rustfritt stål. Dette gir en veldig lett, men robust panne som kan vare livet ut med riktig vedlikehold.
I motsetning til teflon-behandlede panner, som krever syntetiske belegg som kan slites av og krever hyppigere utskifting, utvikler karbonstålpanner en naturlig non-stick overflate over tid om de behandles riktig, uten bruk av skadelige kjemikalier. Dette gjør dem til et sunnere valg for matlaging, da de ikke avgir giftige damper ved høy varme.
Du kan lese mer om fordelene med karbonstål-panner her!