Smarte tips

Google Maps: Dette er de nye funksjonene

Oppdag byer på en helt nye måte med de kommende funksjonene i Google Maps.

Google har annonsert en rekke spennende nye funksjoner i Google Maps, som virkelig kan endre hvordan man utforsker en by!

For min egen del er Google Maps nok den tjenesten fra Google jeg bruker mest, i tett konkurranse med Gmail. En hel verden ligger for våre fingertupper, med detaljert informasjon om alt fra trafikk til restauranter og detaljerte 3D-modeller av de fleste større byer i verden.

Siden tjenesten ble lansert tilbake i februar 2005, har Google Maps tatt enorme steg og blitt den markedsledende kart-tjenesten i verden. Fra den nokså spartanske og enkle nettsiden med satelittbilder og kart, til et eget lite univers der du kan zoome ut fra gateplan i Google Streetview helt til ut til de ytterste planetene i solsystemet vårt.

Nysgjerrig på enda flere funksjoner fra Google Maps?: 8 geniale Google Maps-tips du ikke visste om

En rekke nye funksjoner på vei i Google Maps

Onsdag 28. september hadde Google sitt årlige «Search On»-event, hvor de annonserte en rekke spennende Maps-funksjoner som skal rulles ut i tiden som kommer.

Blant annet fikk vi en nærmere titt på den kommende «Immersive View»-funksjonen, som virkelig tar realismen til et helt nytt nivå. Denne nye funksjonen ble først annonsert i mai, og bygger videre på tjenestens allerede omfattende 3D-mapping av byer rundt om i verden.

1. Immersive view

Immersive View lar deg suse over en enda mer detaljert 3D-verden enn før, med vær- og vanneffekter som skal speile området slik det er akkurat i øyeblikket, eller i tidsrommet du planlegger å være der i virkeligheten.

Foto: Google

Den nye funksjonen gir deg også mer relevant informasjon rundt stedene du søker på, som i eksempelet over som er av baseball-arenaen Oracle Park i San Fransisco. Den detaljerte informasjonen i dette tilfellet viser nøyaktig hvor inngangspartiet befinner seg, samt nærmeste parkeringsanlegg.

I juni slapp Google 100 fotorealistiske 3D-modeller av kjente landemerker rundt om i verden, og under Search On 2022 annonserte de at 250 nye 3D-modeller av landemerker er på vei, et av mange grep for å gjøre google maps mer «immersive», altså en mer oppslukende opplevelse.

Denne funksjonen rulles først ut i storbyene Los Angeles, New York, San Francisco og Tokyo, så her er det bare å krysse fingrene for at vi snart får prøve ut denne stilige funksjonen her til lands snart.

2. Oppdag nye steder med «Neighborhood Vibe»

Ved hjelp av AI og brukergenerert innhold kan du snart sjekke «viben» til et nabolag via Google Maps. Tanken er at man skal få en mer visuell presentasjon av ulike steder, og at den skal vise deg områdets mest populære og trendy steder.

Google Maps-sjef Chris Phillips sa følgende om den kommende funksjonen, som rulles ut i løpet av de neste månedene:

“Når du ser på kartet av et område, kan vi løfte frem en håndfull av steder som er populære i det området, så du kjapt ser hva som gjør området interessant. Det handler ikke bare om spisesteder, det kan også være en park eller andre betydningsfulle steder som folk i lokalsamfunnet har hjulpet med å legge til i kartet for å hjelpe andre.”

3. Kombiner Google Maps med virkeligheten for å finne veien

En annen ny og spennende funksjon er at de bringer søkefunksjon til Live View. Da kan du bruke kameraet til mobilen din å lete etter bestemte ting, for eksempel om du ser etter en minibank.

Når du ser rundt deg med telefonen, vil ikoner og informasjon vise deg retningen til stedet du leter etter, noe som kalles AR (Augmented Reality), som betyr at man utvider virkeligheten.

“Du kan også se kafeer, dagligvarebutikker og kollektivtransport-stopp. Du får virkelig et inntrykk av hvordan et området er ved første øyekast. Du kan til og med se åpningstidene til et sted nedi gata. Det er en fantastisk måte å bringe alt sammen på ett sted, som virkelig forenkler opplevelsen og gjør deg trygg når du prøver å finne ut av hva som befinner seg rundt deg i øyeblikket.”, uttalte Chris Phillips under eventet.

4. Hjelper deg med å ta miljøvennlige valg

Google innfører også en rekke nye funksjoner som skal gjøre det enklere å være mer miljøvennlige. I de kommende ukene kan du nemlig få rutealternativer som tar drivstofføkonomi med i betraktningen, og hjelper deg med å finne den veien til destinasjonen din som bruker minst bensin, diesel eller elektrisitet.

Du får informasjon om akkurat hvor stor forskjellen i drivstoffbruk er mellom de de ulike rutene, samt estimert reisetid. Slik kan du enkelt gjøre et økonomisk og klimabevisst valg uten å måtte gjøre noe mer enn å trykke et par ekstra knapper i Maps-appen.

Se også: Så enkelt gjør du din vanlige sykkel om til en elsykkel

Les mer på våre temasider: