Strikking

Gratis strikkeoppskrift: Lær å strikke sokker på 5 minutter

Ferdig resultat av kvikk lunsj sokkene fra strikkeoppskriften, i grøn, gul og rld med teksten "god tur".
Kvikk Lunsj sokkene er et populært plagg å strikke rundt påske. Lær hvordan du strikker de her. Foto: ABC Brand Studio (Foto: ABC Brand Studio)

Her er en strikkeoppskrift du trenger for å bli skikkelig god på sokkestrikking! Se den enkle videoen for å bli en mesterstrikker.

Vi har laget en strikkeoppskrift på sokker der hælen praktisk talt strikker seg selv. Om du bare følger steg for steg i videoen under, er vi sikre på at du skal få det til. Strikkeoppskriften kan justeres til både dame, herre og barn. 

Loading the player…

Husk at valg av garn og pinner er viktig for at størrelsen skal bli riktig. Jeg anbefaler garnet Sportsragg fra Viking Garn til denne oppskriften. Garnet har riktig tykkelse og inneholder noe nylon. Det gjør sokkene mer slitesterke. Dessuten finnes dette i de herlige fargene som gir «tursjokoladesokk-uttrykket» som er perfekte sokker til påske. Du kan selvsagt velge andre farger, eller tilsvarende garn om du ønsker det.

Vil du ha flere strikketips og gratis strikkeoppskrifter finner du det her.

Dette ullgarnet egner seg utmerket til sokker. Det inneholder litt nylon, som gjør sokkene slitesterke.

Kjøp rød, grønn og gult garn til denne strikkeoppskriften for å få Kvikk Lunsj fargene på sokkene, bilde va strikkepinner og garn.
Kjøp rødt, grønt og gult garn for å få Kvikk Lunsj farger på sokkene. Foto: ABC Brand Studio (Foto: ABC Brand Studio)

Garnmengde til strikkeoppskriften:

100 g (to nøster) Sportsragg 565 – rød

100 g (to nøster) Sportsragg 545 – gul

150 g (tre nøster) Sportsragg 533 – grønn

50 g (ett nøste) Sportsragg 500 – hvit

Til dette garnet anbefaler vi pinnestørrelse 4 for å få riktig strikkefasthet på 20 masker på 10 cm. Men husk: Sjekk din egen strikkefasthet, og gå opp i pinnestørrelse om du strikker stramt, og ned om du strikker løst. Det kan være smart å skaffe seg et helt strikkepinnesett, så trenger du aldri å lure på om du har riktig pinnestørrelse til prosjektet ditt.

Lyst til å strikke lue? Her finner du en lueoppskrift for nybegynnere.

Enkel strikkeoppskrift på sokkene:

Legg opp 36 masker på pinne 4 med Sportsragg 565 – rød i enkel tråd. Du kan bruke settpinner (5 strikkepinner) for å strikke rundt. Jeg foretrekker å bruke en lang rundpinne, og strikke teknikken magic loop.

Instruksjoner på hvordan du strikker magic loop, og andre strikketeknikker finner du her.

Strikk ribbestrikk (2 rett og 2 vrang) 11 omganger.

Fortsett så å strikke 12 omganger ribbestrikk i rød.

Strikk én omgang rett med rød, før du skifter farge til Sportsragg 545 – gul. Så 12 omganger med gult garn. Skift til Sportsragg 533 – grønn, og strikk 12 omganger.

Strikkeoppskrift med superenkel hæl

Nå skal du begynne på hælen. Strikk de første 18 maskene rett. Snu arbeidet. Legg tråden foran arbeidet, og løft den første masken over på høyre pinne. Trekk tråden over og bak så du lager en «dobbelmaske». Her kan det være lurt å se på videoen for å se teknikken.

Slik øker du til hæl

Strikk vrang tilbake og snu. Legg tråden foran arbeidet, og løft den første masken over på høyre pinne. Trekk tråden over og bak så du lager en «dobbelmaske» igjen. Strikk rett, men stopp og snu før «dobbelmasken» i andre enden. Lag ny «dobbelmaske», og strikk vrang tilbake. Stopp og snu ved «dobbelmasken» i andre enden. Fortsett på denne måten til du har 4 «dobbelmasker» i hver side og 10 vanlige masker i midten.

Felle til hælen

Nå skal du felle til hælen. Begynn fra retta. Strikk den siste vanlige masken rett sammen med den første masken i «dobbelmasken». Snu arbeidet. Løft den første masken løst over på høyre pinne og strikk vrang tilbake. Strikk den siste vanlige masken vrang sammen den første masken i «dobbelmasken». Snu arbeidet, løft den første masken løst over på høyre pinne, og strikk rett tilbake. Gjenta fellingene til det ikke er flere «dobbelmasker» igjen. Du har nå 16 masker under foten, og 18 masker oppå foten.

Strikk rundt til foten er 3 cm fra full lengde. Nå begynner tåfellingen.

Du feller til tå når foten er strikket 3 cm fra full lengde.

Strikkeoppskrift: Slik feller du til tåen

Fell i starten av omgangen ved å strikke 2 rett sammen. Strikk til det står igjen to masker under foten. Løft maskene én og én over på høyre pinne, sett dem tilbake og strikk dem vridd, rett sammen.

Strikk de to første maskene oppå foten rett sammen. Fortsett å strikke til det står igjen to masker oppå foten. Løft maskene én og én over på høyre pinne, sett dem tilbake og strikk dem vridd, rett sammen.

Med maskesting kan du sy på mønster og bokstaver i etterkant.

Strikk én omgang uten felling. Fell så på samme måte annenhver omgang til det står igjen 18 masker. Fell så på hver omgang til det står igjen 6 masker.

Trekk tråden gjennom de siste seks maskene. Stram og fest trådene.

Avslutt strikkeoppskriften med maskesting

Strikkeoopskriften foreslår å legge til teksten "God tur", her er bilde av hender som syr på teksten med hvit tråd
Legg hånden på verket og sy på "God Tur" med hvitt garn. Da ser sokkene virkelig ut som en plate Kvikk Lunsj. Foto: ABC Brand Studio (Foto: ABC Brand Studio)

Nå kan du sy på teksten «GOD TUR» eller en annen tekst med maskesting (se videoen) i Sportsragg 500 – hvit. Diagrammet finner du under.

Varier størrelsen til herre, dame og barn

PS! Disse sokkene er strikket i størrelse 36-42. Du varierer bare lengden på foten etter størrelse.

Lykke til!

Ferdige Kvikk Lunsj sokker fra strikkeoppskriften
Slik ser de ferdige Kvikk Lunsj-sokkene ut. Begynner du strikkingen i dag kan du glede en du er glad i til påske. Foto: ABC Brand Studio (Foto: ABC Brand Studio)