Strikking

Gratis strikkeoppskrifter på cardigan og jakker

Enten du liker chunky, fluffy eller tynne strikkejakker, finner du her en oppskrift som kan passe deg. (Foto: Mayflower/Rito Hobby)

Enten du er nybegynner eller har strikket i årevis, her finner du strikkeoppskrifter på cardigan og jakker alle kan strikke.

Strikkejakker og -cardigans er de perfekte plaggene å pakke seg inn i når været blir kaldere, men en fin cardigan kan også være prikken over i-en på et festantrekk. Vi har funnet frem sju strikkeoppskrifter på cardigan og jakker som passer til flere antrekk og anledninger. Her finner du strikkeoppskrifter som både er enkle og avanserte, på tynne og tykke pinner. Så her er det noe for alle.

Du finner flere strikkeoppskrifter hos Startsiden Guider her

Til nybegynneren: Winniejakken av Mayflower

Strikkeoppskrifter på cardigan: To bilder som viser en kort cardigan strikket på tykke pinner med mønster i rillestrikk og glattstrikk.
Strikker du cardiganen i en nøytral farge får du en jakke som kan brukes til nesten alle antrekk. (Foto: Mayflower/Rito Hobby)

Winniejakken er en enkel strikkeoppskrift som passer bra for nybegynnere. Cardiganen strikkes i ett og trenger ikke monteres. Den har et enkelt mønster som består av rillestrikk og glattstrikk, og strikkes på rundpinne 10 mm og 12 mm. Winniejakken strikkes i et tykt garn av 100% ull som gir en varm strikkejakke.

Patentstrikk: Soft Lavendel Cardigan av Rito Krea

To bilder som viser cardigan fra Rito Krea i patentstrikk med store knapper.
Lavendelfargen som cardiganen opprinnelig er strikket i er svært populære denne sesongen. (Foto: Rito Hobby)

En kort cardigan med knapper går aldri av moten og passer like fint til jeans som til en kjole. Når cardiganen er såpass kort fremhever den midjen, spesielt når man bruker den over en kjole. Jakken strikkes i patent med et mykt blow garn av 70% bomull og 30% superwash merinoull.

Se også: Dette vil vi strikke i høst

Strikkeoppskrift på cardigan med krage: Ingeborg cardigan

To bilder som viser Ingeborg cardigan strikket i lyseblått garn.
Når du knepper cardiganen helt opp fungerer den som en kul skjorte. (Foto: Mayflower/Rito Hobby)

Dette er en cardigan i perlestrikk som virkelig gjør hele antrekket. Jakken fungerer nesten som en kul skjorte, bare mye varmere. Ingeborg cardigan er strikket i to tråder Mayflower Easy Care Classic (100% ren ny ull) som gir en chunky jakke. Oppskriften er middels vanskelig.

Strikkeoppskrift på cardigan i mohair: Bittenjakken

Kvinne iført Bittenjakke i to ulike fargekombinasjoner.
Her ser du Bittenjakken strikket i både nøytrale og mer sterke farger. Her kan du leke deg med farger og finne kombinasjonen som passer deg best – eller gå for en helt ensfarget variant. (Foto: Mayflower/Rito Hobby)

Bittenjakken er en lekker, oversized cardigan med belte i livet som strikkes i tre tråder mohair-garn. Det gir en ordentlig fluffy og myk jakke som du kommer til å elske. Opprinnelig strikkes jakken i Mayflower Super Kid Silk garn, men dette garnet kan du enkelt bytte ut til det pusete garnet som er din favoritt med strikkefasthet 22/10.

Se også: Gratis strikkeoppskrifter på hals og skjerf du enkelt lager selv

Strikkejakken som funker som bluse: Flora cardigan

Strikkeoppskrifter på cardigan: Hullmønstret Floracardigan i lysegul og lys blå vist frem på kvinne med brunt hår.
Denne cardiganen er så nett og fin at den fungerer like godt som bluse. Den er også superfin til kjoler. (Foto: Mayflower/Rito Hobby)

Dette må være den fineste cardiganen du kan strikke deg i høst. Cardiganen har et gjentagende hullmønster og en ribbekant som skiller seg ut fra andre strikkegensere. Dette er en oppskrift for den litt mer erfarne strikker, men er også fin å bryne deg på om du er nybegynner som klarer å holde tunga rett i munnen. Bare les oppskriften først, så ser du raskt om du skjønner hvordan mønsteret strikkes eller ikke.

Flora cardigan strikkes i to tråder Mayflower Super Kid Silk og én tråd Mayflower Easy Care på pinne 6 og 7 mm.

Garnalternativ:
Annonselenke

Avansert strikkeoppskrift: Berry Diamond Cardigan med hullmønster

Kvinne med lyst hår iført Berrycardigan til venstre og nærbilde av det ene ermet på cardiganen til høyre.
Dette er en cardigan som gjør mye ut av seg og som er strikket i mykt og varmt alpakkagarn. (Foto: Drops Design/Garnstudio.com)

Berry Diamond Cardigan by DROPS Design er nok den mest avanserte av alle strikkeoppskrifter på cardigan vi har funnet frem her. Cardiganen har ballongermer og hullmønster, og strrikkes ovenfra og ned med raglan. Opprinnelig er cardiganen strikket i Drops Air, men her finnes det også flere alternativer til garn.

Garnalternativ:

Rauma Puno

68% baby alpakka, 10% ekstra fin merino og 22% polyamid. Husk å sjekke strikkefastheten!

Se også: Strikk din egen American Dreams-genser

Sommerlig cardigan med korte ermer: Le Conquet

Kvinne med mørkeblondt hår iført Le Conquet cardigan i lys gul farge til venstre. Nærbilde av perlestrikk-mønsteret på cardiganen til høyre.
Med 3/4-ermer er dette en cardigan som er fin å bruke over sommerkjoler. (Foto: Drops Design/Garnstudio.com)

Er det for ambisiøst for deg å strikke ferdig en cardigan i høst? Start heller på sommerens prosjekter allerede nå! Denne søte cardiganen i alpakka, mohair og silke blir for tynn å bruke på kalde vinterdager, men er perfekt til sommeren. Jakken strikkes ovenfra og ned, med 3/4-ermer, raglan og perlestrikk. Garnet som opprinnelig er brukt i oppskriften er én tråd Drops Alpaca og to tråder Drops Kid-Silk.