Shopping

Guide: Hvilken panelovn er best?

Bilde av panelovn Mill invisible wifi gen 3
Panelovner kommer i mange varianter og med forskjellig utseende og funksjoner. Vi har samlet testvinnerne, slik at du kan velge din favoritt basert på ekspertenes vurderinger. (Foto: Komplett.no)

Best i test panelovn: Vil du spare penger på oppvarming i vinter? Dette er testvinnerne fra merker som Mill, Adax, Nobö og Namron.

Bilde av Lars Kimo Jørgensen, energirådgiver hos Enova.
Vår ekspert i saken Lars Kimo Jørgensen, energirådgiver hos Enova.

Vi har tatt en prat med Lars Kimo Jørgensen som jobber som energirådgiver for Enova. Vi stilte spørsmål som hva panelovner er, hvordan de fungerer, hvor de skal plasseres og ikke minst hva som er fordelene med de prisgunstige ovnene.

Panelovner mest brukt varmekilde

Ifølge Huseierne.no er panelovner i dag den mest brukte varmekilden i norske leiligheter. Kanskje ikke så rart da panelovner finnes i mange forskjellige prisklasser, størrelser og modeller og kan benyttes som både primære og sekundære varmekilder i boliger.

Hva er en panelovn?

– Panelovner er det vi kaller direktevirkende elektrisk oppvarmingskilde som vil si omforming av elektrisk energi til varme, uten mellomledd. (98% virkningsgrad). Bruker man 1000 W får man ut 1000 W.

Jørgensen forklarer at tidligere var ren elektrisk oppvarming vanlig, nå brukes mer kombinerte varmestystemer med for eksempel varmepumper til å ta hovedoppvarmingen og spisslasten tas av vedovn eller panelovner på kalde dager. Han legger til at noen nye boliger også har så lavt varmetap at man kan bruke panelovner i kombinasjon med vedovn for å dekke oppvarmingsbehovet til boligen.

– Fordelen med panelovner er innkjøpskostnadene som er lave, mot andre oppvarmingssystemer som varmepumpe og vannbåren varme.

Klassisk panelovn og gjennomstrømningsovn:

Ifølge Enøk finnes det to typer panelovner, hvorav en av de egentlig kalles gjennomstrømningsovn. De skriver at med en klassisk panelovn vil omtrent halvparten av varmen overføres som strålevarme, mens resten av oppvarmingen skjer ved at luften som strømmer forbi blir varmet opp.

En gjennomstrømningsovn derimot varmer opp rom og boliger ved å dra inn kald luft nedenfra. Denne luften varmes så opp ved hjelp av varmeelement i aluminium, før den varme luften slippes ut igjen.

Bilde av Panelovn og gjennomstrømningsovn
Venstre: Klassisk panelovn har fordelen av at den har en relativt lav temperatur. Høyre: Gjennomstrømningsovner får skryt for rask oppvarming av rom og flere forskjellige størrelser. (Foto: Komplett.no / Colourbox)

Vil du leser flere saker om strømsparing? Her er vår samleside.

Enøkguiden kan også avsløre at begge typene har flere fordeler. Fordelen med en klassisk panelovn er at den har en relativt lav temperatur, men den tar til gjengjeld ganske stor plass. Gjennomstrømningsovner får skryt av nettsiden for at de er lette å plassere fordi de kommer i en rekke størrelser, samt at de raskt varmer opp rom.

Hvilken panelovn skal jeg velge?

Med en panelovn er mulighetene mange. Med wifi, uten wifi, tilknyttet smarthjem, sort, hvit, matt, glans, avlang eller kvadrat. Du finner også panelovner i en rekke prisklasser og kan også der velge den som passer best til ditt budsjett og din bolig.

Er du nysgjerrig på flere best-i-test vinnere, finner du det her på vår samleside.

Bør jeg bytte ut min gamle panelovn?

Jørgensen forteller at det ligger et sparepotensiale i å bytte ut gamle panelovner med nye, eller bytte ut gamle termostater med nye. Dette er enkle tiltak som kan gjøres til en lav kostnad og med eksisterende teknologi.

– Er det en gammel panelovn uten termostat og tidsstyring, er det også mye å spare til mer effektive utgaver. Vi oppgir som regel mellom 10 – 20% besparelse. Den viktigste forskjellen mellom gamle og moderne panelovner er styringsmulighetene som betyr mye i forhold til energiforbruk og strømregningen. Gamle ovner har sjeldent funksjoner for dag- og nattsenking. Det betyr at en gammel ovn vil kunne varme rommet mer enn strengt tatt nødvendig og dermed sløse med energien.

Jørgensen utdyper og sier at en panelovn som ikke er termostatstyrt bør skiftes ut på grunn av at den ikke slår seg av når eksempelvis sola skinner gjennom vindu og varmer opp rommet.

Hvor skal panelovnen plasseres?

– Kaldras kan reduseres gjennom å plassere panelovner under vinduene, forklarer Lars. Han forteller at kaldras fra vinduer skyldes at inneluften avkjøles mot de kalde vindusflatene og synker ned, for så å strømme utover gulvet, noe som kan oppleves som trekk.

– Har vinduer spalteventil bør ovner står under vinduet for å redusere kaldras. Det samme gjelder for eldre vinduer med høy U-verdi eventuelt under lukeventiler.
Da sørger man for god ventilering med redusert kaldras. Uten reduksjon av kaldras stenges ofte ventilene, noe som medfører dårlig inneklima, forklarer han.

Bilde av hvit panelovn fra Mill plassert under vindu - som det anbefales av eksperter og produsenter.
Det anbefales å plassere panelovner under vindu for å forhindre kald trekk fra vinduene. (Foto: Komplett.no)

Når det kommer til hvor mange panelovner en bør ha eller hvor de bør plasseres har NDLA tips. Er det for eksempel et stort rom du skal varme opp, anbefales det å ha flere mindre ovner rundt om i rommet heller enn én stor som står alene. Dette vil ifølge produsenten NDLA sikre en jevn og behagelig temperatur i rommet. Skal du derimot varme opp små rom kan du både spare penger og plass på å velge små panelovner laget for små rom.

Dyr strømregning? Dette er de mest energieffektive vedovnene nå

Bestselger: Mill WiFi Gen 3 Glass og Invisible

Både Tek.no, DinSide og Techradar har testet bestselgeren Mill WiFi Gen 3 Glass og Invisible. Panelovnen får 4,5 av 5 stjerner fra Techradar, som skriver:

– Smart varme blir ikke stort enklere enn dette.

DinSide kaller den «nesten like smart som meg». Panelovnen får skryt for at den kan fjernstyres, og du kan styre den fra alle verdens kroker – så sant du har internett. Ved hjelp av app kan du altså følge med og styre varmen på ovnen selv når du ikke er hjemme. Praktisk i disse tider når strømmen er så dyr. Appen lar deg få et overblikk over totalforbruk samt styre hvor mye den skal varme i løpet av uken, enten manuelt eller forhåndsinnstilt til forskjellige tider og dager.

Mill WiFi Gen 3 vant også pris for best design i 2022 hos Red-dot.org. Her får de skryt for både estetikk og funksjonalitet. Hos Komplett.no er panelovnen en bestselger og mest solgt.

Med WiFi

Mill Invisible WiFi Gen 3 panelovn 1000W

Stilig panelovn med skandinavisk design på sitt beste. Kan styres med smarttelefon for energieffektiv oppvarming. WiFi, overopphetingsvern, strømbesparende PID-teknologi. Effekt på 1000W, tilhørende WiFi og Mill-app, godkjent for baderom og anbefalt romstørrelse: 16 m2.
Produktet er ikke tilgjengelig akkurat nå

Best likt av forbrukerne: Adax Neo

Hos Prisjakt er det Adax Neo som får mest skryt av forbrukerne. I tillegg til at den også er bestselger hos Elkjøp. Dette er med andre ord en panelovn som etterlater seg fornøyde forbrukere!

Vurderer du også andre varmekilder? Disse varmepumpene er best i test.

Forbrukerfavoritt

Best i test: Nobö Electro Top

I samletest over panelovner hos Tek.no er det Nobö Electro Top som blir kåret til «best i test».

Nobö Top er en effektiv og elegant panelovn med ventilasjon på toppen. På grunn av rene linjer og moderne, skandinavisk design sklir ovnen også lett inn i ethvert hjem og interiør. Ved hjelp av fjernstyring fra app på mobil eller nettbrett kan du styre ovnen også når du ikke er til stede hjemme.

Best i test

Nobö Panelovn top 1000W 230V

Dobbeltisolert 1000W panelovn med topputslipp med optimal varmefordeling. Moderne og mykt design. Brukervennlig app og Nobø Hub gjør fjernstyring utenfor hjemmet.
Produktet er ikke tilgjengelig akkurat nå

Bestselger: Namron Panelovn

Bestselger hos Elektroimportøren er denne panelovnen fra Namron. I tillegg til å være mest solgt er det også en panelovn med en god pris, som legger seg billigst på listen vår over panelovner.

Ovnen har flere praktiske funksjoner som gjør det mulig å stille inn ukeprogram og spareprogram som kan hjelpe deg med å få et lavere strømforbruk. Her kan du legge inn innstillinger og preferanser for strøm og temperatur etter husholdningens bruksmønster og behov.

Namron Panelovn 600W matt hvit

Mest solgt panelovn hos Elektroimportøren er en stilren panelovn på 600W i matt hvitt. Her får du elektronisk termostat med ukeprogram og spareprogram samt flere praktiske funksjoner som kan bidra til lavere strømforbruk. LCD- display.
Produktet er ikke tilgjengelig akkurat nå