Shopping

Panelovn: Mill, Adax eller Namron, hvilke er best i test?

Bilde av panelovn Mill invisible wifi gen 3, som er en av paneolvnene som er best i test. Panelovner er et billig og strømsmart tilskudd til varme i hus og hjem. Men da er det fint å vite at man velger riktig! Vi har derfor funnet frem panelovnene som er best i test i, og blant vinnerne finner du merker som Mill, Adax og Namron.
Panelovner er et billig og strømsmart tilskudd til varme i hus og hjem. Men da er det fint å vite at man velger riktig! Vi har derfor funnet frem panelovnene som er best i test i, og blant vinnerne finner du merker som Mill, Adax og Namron. (Foto: Komplett.no)

Med riktig bruk av paneolovn kan du spare penger på oppvarming. Vi har sett på panelovn-testene og disse ovnene fra Mill, Adax og Namron, er best i test!

Bilde av Lars Kimo Jørgensen, energirådgiver hos Enova.
Vår ekspert i saken Lars Kimo Jørgensen, energirådgiver hos Enova.

Panelovner er ifølge Huseierne den mest brukte varmekilden i norske leiligheter. Men hvilke burde man velge for å forsikre seg om best mulig energibesparelse og utbytte av oppvarmingen?

For å få svar på dette har vi tatt en prat med Lars Kimo Jørgensen som jobber som energirådgiver for Enova. Vi ville vite hva som er fordelene med de prisgunstige ovnene, hvor de burde plasseres for best mulig utbytte av varmen og ikke minst om det stemmer at man burde bytte ut gamle panelovner med nye.

Er du nysgjerrig på flere testvinnere? Her finner du alle våre avsløringer av produkter som er best i test.

Mill sin panelovn «Invisible 1000W Wifi Gen3» er best i test i 2023

Tek.no testet panelovner med WIFI-styring i 2023 og best av de alle var Mill Invisible 1000W Wifi Gen3. Panelovnen får 8 av 10 mulige poeng, og nettsiden skryter av en brukervennlig medfølgende app, enkel tilkobling til denne og at det er «knapt en funksjon Mill-systemet ikke har».

– Stort sett alt vi kan ønske oss, skryter de og sier at dette er panelovnen de vil anbefale andre.

Best i test
Panelovn stål gen 3 wifi 1000 watt

Panelovn stål gen 3 wifi 1000 watt

– WiFi + App kontroll
– Energieffektiv
– Godkjent for baderom
– 100% stille drift
Pris akkurat nå: 1 995 kroner
Sjekk prisen hos Elektroimportøren her Gå til ELdirekte her

Adax sin panelovn «Neo» er best likt av forbrukerne

Hos Prisjakt er det Adax Neo som får mest skryt av forbrukerne. I tillegg til at den også er bestselger hos Elkjøp. Dette er med andre ord en panelovn som etterlater seg fornøyde forbrukere!

Vurderer du også andre varmekilder? Disse varmepumpene er best i test.

Bestselger
Adax Neo Basic panelovn NP20KDT (hvit)

Adax Neo Basic panelovn NP20KDT (hvit)

Lett å montere og med pålitelig termostat med digital visning. Innebygd dag- og nattsenkingsfunksjon som kan bidra til å redusere strømforbruket.
Pris akkurat nå: 1 699 kroner
Gå til Obs BYGG her

Bestselger og billigst: Namron Panelovn

Bestselger hos Elektroimportøren er denne panelovnen fra Namron. I tillegg til å være mest solgt er det også en panelovn med en god pris, som legger seg billigst på listen vår over panelovner.

Ovnen har flere praktiske funksjoner som gjør det mulig å stille inn ukeprogram og spareprogram som kan hjelpe deg med å få et lavere strømforbruk. Her kan du legge inn innstillinger og preferanser for strøm og temperatur etter husholdningens bruksmønster og behov.

Billig
Namron Panelovn 600W matt sort

Namron Panelovn 600W matt sort

Lettlest LCD-display
Ukeprogram/ spareprogram
Åpent vindu-funksjon
Varsel ved strømavbrudd
Pris akkurat nå: 849 kroner
Sjekk prisen hos Elektroimportøren her Gå til CDON her

Hvilken panelovn skal jeg velge?

Med en panelovn er mulighetene mange. Med wifi, uten wifi, tilknyttet smarthjem, sort, hvit, matt, glans, avlang eller kvadrat. Du finner også panelovner i en rekke prisklasser og kan også der velge den som passer best til ditt budsjett og din bolig.

Takket være svarene fra energirådgiver hos Enova, Lars Kimo Jørgensen, prøver vi å gi deg svar på det du trenger for å velge riktig paneolvn til ditt hjem.

Topp 10 tips for å spare strøm, som faktisk fungerer!

Hva er en panelovn?

– Panelovner er det vi kaller direktevirkende elektrisk oppvarmingskilde som vil si omforming av elektrisk energi til varme, uten mellomledd. (98% virkningsgrad). Bruker man 1000 W får man ut 1000 W, forklarer Kimo Jørgensen.

Han forteller at panelovner tidligere var ren elektrisk oppvarming vanlig, mens det nå oftere brukes mer kombinerte varmestystemer hvor for eksempel en varmepumpe tar hovedoppvarmingen, mens spisslasten tas av en vedovn eller panelovner på kalde dager. Han legger til at noen nye boliger også har så lavt varmetap at man kan bruke panelovner i kombinasjon med vedovn for å dekke oppvarmingsbehovet til boligen.

– Fordelen med panelovner er innkjøpskostnadene som er lave, mot andre oppvarmingssystemer som varmepumpe og vannbåren varme, sier han.

Bør jeg bytte ut min gamle panelovn?

Jørgensen forteller at det ligger et sparepotensiale i å bytte ut gamle panelovner med nye, eventuelt bytte ut gamle termostater med nye. Dette er enkle tiltak som kan gjøres til en lav kostnad og med eksisterende teknologi.

– Er det en gammel panelovn uten termostat og tidsstyring, er det også mye å spare på mer energieffektive utgaver. Vi oppgir som regel mellom 10 – 20% besparelse. Den viktigste forskjellen mellom gamle og moderne panelovner er styringsmulighetene som betyr mye i forhold til energiforbruk og strømregningen. Gamle ovner har sjeldent funksjoner for dag- og nattsenking. Det betyr at en gammel ovn vil kunne varme rommet mer enn strengt tatt nødvendig og dermed sløse med energien, sier Kimo Jørgensen.

Han utdyper og sier at en panelovn som ikke er termostatstyrt bør skiftes ut på grunn av at den ikke slår seg av når eksempelvis sola skinner gjennom vindu og varmer opp rommet.

Få mer varme ut av vedovnen med denne.

Hvor skal panelovnen plasseres?

– Kaldras kan reduseres gjennom å plassere panelovner under vinduene, forklarer Kimo Jørgensen. Han forteller at kaldras fra vinduer skyldes at inneluften avkjøles mot de kalde vindusflatene og synker ned, for så å strømme utover gulvet, noe som kan oppleves som trekk.

– Har vinduer spalteventil bør ovner står under vinduet for å redusere kaldras. Det samme gjelder for eldre vinduer med høy U-verdi eventuelt under lukeventiler.
Da sørger man for god ventilering med redusert kaldras. Uten reduksjon av kaldras stenges ofte ventilene, noe som medfører dårlig inneklima, forklarer han.

Bilde av hvit panelovn fra Mill plassert under vindu - som det anbefales av eksperter og produsenter.
Det anbefales å plassere panelovner under vindu for å forhindre kald trekk fra vinduene. (Foto: Komplett.no)

Når det kommer til hvor mange panelovner en bør ha eller hvor de bør plasseres har NDLA tips. Er det for eksempel et stort rom du skal varme opp, anbefales det å ha flere mindre ovner rundt om i rommet heller enn én stor som står alene. Dette vil ifølge produsenten NDLA sikre en jevn og behagelig temperatur i rommet. Skal du derimot varme opp små rom kan du både spare penger og plass på å velge små panelovner laget for små rom.

Dyr strømregning? Dette er de mest energieffektive vedovnene nå

Forskjellen på klassisk panelovn og gjennomstrømningsovn

Ifølge Enøk finnes det to typer panelovner, hvorav en av de egentlig kalles gjennomstrømningsovn. De skriver at med en klassisk panelovn vil omtrent halvparten av varmen overføres som strålevarme, mens resten av oppvarmingen skjer ved at luften som strømmer forbi blir varmet opp.

En gjennomstrømningsovn derimot varmer opp rom og boliger ved å dra inn kald luft nedenfra. Denne luften varmes så opp ved hjelp av varmeelement i aluminium, før den varme luften slippes ut igjen.

Bilde av Panelovn og gjennomstrømningsovn
Venstre: Klassisk panelovn har fordelen av at den har en relativt lav temperatur. Høyre: Gjennomstrømningsovner får skryt for rask oppvarming av rom og flere forskjellige størrelser. (Foto: Komplett.no / Colourbox)

Enøkguiden kan også avsløre at begge typene har flere fordeler. Fordelen med en klassisk panelovn er at den har en relativt lav temperatur, men den tar til gjengjeld ganske stor plass. Gjennomstrømningsovner får skryt av nettsiden for at de er lette å plassere fordi de kommer i en rekke størrelser, samt at de raskt varmer opp rom.