Shopping

Guide: Slik gjør du et kupp under Black Week

Black Week i store bokstaver
Under Black Month, Black Week eller Black Friday er det mulig å spare store summer. Her får du tipsene du trenger før du handler. (Foto: Colourbox)

Black Month er her og det betyr at både Black Week og Black Friday er rett rundt hjørnet. Her er tipsene du trenger før du handler!

Med foten godt innenfor årets Black Month begynner det også virkelig å nærme seg Black Week og Black Friday. De populære og sagnomsuste dagene hvor nordmenn går mann av huse for å sikre seg de beste tilbudene.

En undersøkelse utført på vegne av Nets, viste at så mye som halvparten av befolkningen i fjor planla å benytte seg av ett eller flere Black Friday-tilbud. Om du er en av dem som planlegger å gjøre det samme i år, bør du lese våre tips til et godt kjøp enten du planlegger å handle på Black Friday, i løpet av Black Week eller rett og slett en gang i løpet av Black Month.

Når er Black Friday 2023?

Black Friday er en årlig handelsdag med opphav i USA, som går av stabelen den fjerde fredagen i november (i år fredag 24. november), som er dagen etter høytidsdagen thanksgiving. Dagen markerer tradisjonelt starten på julehandelen, med sterkt nedsatte varer som gjerne er begrenset i antall, og som fører til at folk står timesvis eller til og med dagevis i kø for å sikre seg tilbudene. 

Vil du lese mer om Black Friday 2023? Her kan du lese alt om handelsdagen og holde deg oppdatert på kupp og gode tilbud.

Hva er Black Friday, Black Week og Black Month?

Som jo handelstanden har en tendens til å gjøre, har Black Friday gradvis blitt utvidet til å vare en hel uke og kalles nå Black Week. Nå er det også mange butikker som kjører på med tilbud allerede fra første november og kaller det Black Month

I denne perioden selger butikkene blant annet unna overskuddsvarer til svært rabatterte priser, og i dagens økonomiske situasjon sitter butikkene med store mengder overskuddsvarer som følge av det som har vært en litt kjølig periode for handelsstanden preget av usikkerhet og skrantne lommebøker. 

Blant annet NRK melder derfor om at årets Black Month, Black Week og Black Friday kommer til å ha enda flere og bedre tilbud enn før. Det lover jo godt for de prisbevisste av oss, men det er også viktig å huske at ikke alt som glitrer er gull. 

Våre beste tips til trygg handel under Black Week eller Black Friday:

Det er fort gjort å la seg lure av useriøse nettbutikker med tilbud som ser langt bedre ut enn det de er. Dette kan være tilfeller hvor det blant annet trikses og fikses med prishistorikk. Derfor har vi laget en Black Month, Black Week og Black Friday-guide med de beste tipsene til hvordan du gjøre gode og smarte kjøp gjennom denne salgsmåneden. 

1. Planlegg hva du skal kjøpe

Først og fremst er det lurt å ha litt is i magen. Om du på forhånd lager en liste over hva du er på jakt etter, enten om det er til deg selv eller om du skal handle julegaver vil dette spare deg både penger og tid. Da er det nemlig enklere å ha litt selvdisiplin, og ikke ende opp med tilfeldige og spontane kjøp av ting du kanskje egentlig ikke trenger. 

Det gjør det samtidig også enklere å handle systematisk, og gir deg bedre oversikt over hvorvidt tilbudene faktisk er gode eller ikke, når du konsentrerer på noen få kategorier heller enn å drukne i tilbud på alt fra hummer til kanari. 

2. Du har angrefrist på nett, ikke i butikk

Det er ingen grunn til å farte fra butikk til butikk i novemberkulden. Bli heller hjemme og handle på nett. Handler du på nett har du nemlig 14 dagers angrefrist, som betyr at du kan sende tilbake varen og få pengene tilbake innen 14 dager om du ender opp med katta i sekken. 

3. Handle med hodet, ikke med magen

Dette punktet er ganske nært beslektet med punkt nummer 1, men så er det jo også veldig lurt å holde tunga rett i munnen når det flommer over av både gode og mindre gode tilbud over alt. 

Enkelte nettbutikker har en ganske kynisk praksis hvor de setter kraftig opp prisene på enkelte produkter noen uker i forveien av Black Month, Black Week og Black Friday. Deretter setter de ned prisene igjen for å så merke produktene med store og flashy rabatter som ikke nødvendigvis er så store som det de ser ut som. 

Da er det smart å bruke prissammenligningstjenester som for eksempel Prisjakt til å se produktets prishistorikk for så å kunne avgjøre hvorvidt det virkelig er et godt tilbud eller ikke. 

4. Kjøp fra troverdige nettsider.

I havet av nettbutikker der ute, finnes det dessverre alt for mange useriøse aktører som er ute etter å lure deg heller enn å faktisk tilby en god kjøpsopplevelse. Ja, du må rett og slett være varsom på kriminelt gode tilbud. Virker det for godt til å være sant er det gjerne ofte det. 

Om du er usikker på om nettbutikken er svindel eller ikke, gjør et kjapt Google-søk og se om noen har delt erfaringene sine med nettbutikken før. Det er også lurt å være obs på skrivefeil, og er det mange av dem er det mest sannsynlig ikke en troverdig nettbutikk. 

En annen ting man bør bite seg merke i, er hvorvidt nettsiden bruker https-protokoll eller ikke. S-en kan nemlig indikere om siden er sikker eller ikke. Kort fortalt betyr dette at alt innhold som blir sendt og mottatt blir kryptert, og det indikeres også av et lite hengelås-ikon helt til venstre i adressefeltet i nettleseren din. 

Bruk Startsidens Black Week-oversikt til å være garantert et trygt og godt kjøp!

5. Handle med kredittkort eller lojalitetsprogram

Benytt deg av kredittkort når du skal handle, da flere kredittkort tilbyr rabatter og fordeler. Du er også bedre beskyttet mot svindel enn om du betaler med debetkort, da kortselskapet og finansavtaleloven gjør det mye enklere for deg å få pengene tilbake om du skulle ende opp med å bli lurt.

6. Les produkttester

Om du er ute etter en type produkt, spesielt om det er noe kostbart som for eksempel en elsykkel eller en TV, men ikke har gjort deg opp så mange tanker rundt produsent og modell, er det lurt å benytte seg av produkttester og kjøpsguider for å vurdere om du går til anskaffelse av et kvalitetsprodukt.

Da øker du sjansen for at du kjøper et produkt som gir deg god valuta for pengene. Vi i startsiden har en nyttig samleside for best-i-test-saker, hvor vi har samlet produkter som er best i test innen en lang rekke kategorier.

7. Time- eller dagstilbud bør du følge med på

Mange butikker, eksempelvis Ekstralys, Elkjøp, Komplett og flere kjører ofte dagstilbud for å friste forbrukerne med noen ekstra rabatterte produkter. Her kan butikkene gå i minus ved å selge produktene til disse prisene, og derfor kan time- eller dagstilbud være lukrativt for oss som forbrukere.

For å kunne få med seg disse tilbudene, bør du melde deg opp på nyhetsbrev fra butikkene du vil kjøpe fra, og eventuelt også følge Startsidens Black Week-oversikt.