Shopping

Stor guide til drone: Dette er reglene og de beste dronene nå

Collage av drone
En drone kan brukes til lek, jobb, eller begge deler! (Foto: ABC Brand studio)

Droner er på alles lepper om dagen. Dette er vår guide til regler rundt flyving av drone og dronetypene som finnes der ute!

Noe av den mest rivende utviklingen som har skjedd blant alle kategorier av forbrukerelektronikk de siste 10 årene, har tatt sted på drone-fronten. Mindre og mer effektive batterier, kombinert med sensorteknologi med kunstig intelligens har sørget for at kompakte og kapable droner er overalt, både på himmelen og på folks lepper. 

På jakt etter farsdagsgave? Dette er de 10 beste gavene til farsdag!

Hva er en drone?

Wikipedia definerer en drone som «en fjernstyrt, ubemannet farkost», og dermed er det er mye som faller inn under betegnelsen «drone». Radiostyrte droner har faktisk eksistert så langt tilbake som tidlig 1900-tall, da i form av førerløse fly brukt som mål som skulle skytes ned under øvelser. 

I følge modelaircraft.com kom det første virkelig suksessfulle fjernstyrte flyet i 1938, men det var ikke før på 70-tallet at RC-hobbyen virkelig begynte å ta av. 

Siden den gang har det skjedd enormt mye på den fronten, og med inntoget av små, pålitelige og rimelige elektriske motorer har såkalte «quadcoptere» tatt helt over på både proff- og hobbyfronten. Quadcoptere er rett og slett en betegnelse på et helikopter med fire rotorer, og er langt fra å være en ny oppfinnelse. 

Det var de legendariske pionerene i Bréguet Aviation som fløy det første quadcopteret, eller «kvadrokopteret» på norsk, helt tilbake i 1907 med sin Gyroplane No.I . Designet går ut på at fartøyet styres ved at hastigheten til en eller flere rotorer varieres i forhold til de andre rotorenes hastighet (Wikipedia), og selv om designet i seg selv er forholdsvis simplistisk, sørger de fire rotorene for at quadcoptere er svært pålitelige og manøvrerbare. 

Svarthvitt-bilde av verdens første kvadrokopter
Bréguet Aviations Gyroplane No.I, verdens første kvadrokopter.

Med avansert teknologi som GPS, akselerometer, diverse andre sensorer og høyoppløselige små kameraer, er dagens droner i prissjiktet fra omtrent 5000 kroner og oppover såpass gode i bruk at de kan fylle en rekke viktige roller, fra overvåkning, søk, og videoproduksjon til rekognosering og angrep i krigføring.

De fleste dronene i bruk på slagmarken i Ukraina er som blant annet BBC har skrevet om rimelige DJI-droner du enkelt kan kjøpe hos din nærmeste elektronikkforhandler. Der brukes de til å detaljert kartlegge fiendenes posisjoner blant annet i forkant av artilleriangrep, men de har blant annet også blitt modifisert til å kunne slippe granater. 

Drone-reglement i 2022

Skal du fly med drone er det en lang rekke regler du må innordne deg etter, som er utformet til et felleseuropeisk regelverk som gjelder alle EU og EØS-land. I Norge er det Luftfartstilsynet som er den overordnede instansen for alle dronepiloter.

Om dronen veier under 25 kilo, noe de aller fleste droner gjør, faller den inn under “åpen kategori”, som igjen er delt inn i 3 underkategorier. For alle droner i åpen kategori, gjelder disse grunnreglene for flyving: 

  • Dronen må veie mindre enn 25 kg.
  • Flygingen må skje ved maks 120 meter høyde over bakken eller vannet.
  • Det skal flys innenfor synsrekkevidde (Visual Line Of Sight/VLOS). FPV-flyging er tillatt hvis piloten har en observatør ved siden av seg. 
  • Det skal ikke fraktes farlig gods og det skal ikke slippes noe frakt under flygingen.
  • Det skal ikke flys over folkemengder.

En rekke populære mindre droner på markedet veier under 250 gram, og kan i følge Luftfartstilsynet flys uten krav om kurs og sertifisering om dronen ikke har kamera eller andre sensorer som kan samle inn persondata, og i tillegg er CE-merket som leketøy.

Da må du også sørge for at du ikke skal fly over folkemengder eller utenforstående personer, eller fly fortere enn 19 m/s. 

En dronepilot flyr en DJI Phantom-drone.
En dronepilot flyr en DJI Phantom-drone.

Om dronen derimot veier mer enn 250 gram eller har kamera, må du ta et obligatorisk kurs og eksamen for å kunne fly lovlig. Her varierer underkategoriene fra A1 til A3, avhengig av vekt på dronen og hvordan den skal brukes. Du kan lese nærmere rundt reglene i åpen kategori i denne tabellen hos Luftfartstilsynet

Om du er under 16 år kan du kun fly droner som ikke veier mer enn 250 gram eller som er kategorisert som leketøy. Hvis du er yngre enn 16 år og har tatt kurs og eksamen, kan du fly under veiledning fra en person som er 16 år eller eldre og har tatt kurs og eksamen.

Med mindre dronen er CE-merket som leketøy etter leketøysforskriften, trenger du også ansvarsforsikring for å kunne fly lovlig. 

Du kan registrere deg som dronepilot her.

Hvilken drone bør du velge?

Det finnes en rekke ulike droner til ulikt bruk, og skal du kjøpe en ferdigbygget kameradrone er det kinesiske DJI som er den suverene markedslederen. Derfor er det også DJI-droner som dominerer i denne drone-guiden.

Leketøy-droner

Skal du kun fly for moro skyld, og vil ha en drone som er kategorisert som leketøy slik at du ikke trenger dronepilot-sertifisering finnes det en rekke billige og ålreite droner der ute som kan gi deg masse fjernstyrt moro. 

Syma Storm Z4 Sammenleggbar drone

Sjekk prisen her!

Syma Storm Z4 er like rimelig som den er enkel, og kan lett foldes sammen for transport. Den kan være helt perfekt for en nybegynner som vil prøve seg på droneflyving uten å risikere å kræsje og ødelegge en dyr drone.

Dronen har i tillegg 2 hastighetsnivåer, og den kan ta av og lande av seg selv.

Rubicson Warbler Minidrone med gyrokontroll

Produktet er ikke tilgjengelig akkurat nå

Denne lille Rubicson Warbler-minidronen faller også inn under leketøy-kategorien, og styres med et «gravitasjonsarmbånd» med gyroskop som gjør dette til en litt annerledes, men intuitiv, droneopplevelse.

FPV-droner

Neste steg opp i størrelsesordenen er såkalte FPV-droner, hvor FPV står for “First Person View”, men ikke la deg lure av størrelsen: Disse dronene kan også være de aller vanskeligste å fly.

At en drone er FPV, innebærer at man bruker en type briller med innebygget skjerm, som gjør at du kan se perspektivet til dronen når du flyr, i motsetning til en kameradrone hvor du ser ned på en skjerm på kontrolleren. 

DJI Avata Fly Smart Combo

Sjekk prisen her!

Den nyeste FPV-dronen til DJI heter Avata, og er en ypperlig drone for en FPV-nybegynner. Dronen har en rekke smarte sensorer som forhindrer kollisjoner, i tillegg til en helt ny type bevegelseskontroller som gjør flyvingen til en svært intuitiv opplevelse. 

Avata kan filme i 4K med ultra-vidvinkel, og har en flyvetid på omlag 18 min. En helt super drone for deg som vil filme de mest imponerende og aerobatiske dronevideoene.

DJI FPV Combo

4K / 60fps Super-vidvinkel
Sjekk prisen her!

DJI har også en drone som enkelt nok bare heter «DJI FPV», som er hakket mer spartansk, i den forstand at den ikke har like mange sikkerhetssensorer eller medfølgende «nybegynner»-kontroller. Å fly en slik drone i manual-modus kan være svært krevende for en fersk dronepilot, men er den eneste måten man virkelig kan fly med full kontroll over dronen og gjøre de mest halsbrekkende stuntene. 

Heldigvis har DJI også en ganske brukbar drone-simulator, som lar deg koble til FPV-brillene og kontrolleren og øve på de kompliserte kontrollene, samt manøverne kun FPV-droner er i stand til å utføre. Om du vil oppleve følelsen av å fly, og video-opptak ikke er det du primært skal bruke dronen til, kan en FPV-drone være kjempegøy.

Video-fokuserte droner

Om du skal fly drone primært for å filme, har du en rekke droner i forskjellige prissegment og størrelser. 

Dji Mini 2 Fly More Combo

Sjekk prisen her!

DJI Mini 2 er ultrakompakt, og er pakket med smarte funksjoner og et relativt godt kamera med gimbal. Med en rekkevidde på 6 km kan du fly over store avstander og fange opptak og foto i 4K og RAW.

Dette er en drone som er ypperlig for deg som trenger en liten, men god drone som flyr godt og stabilt.

DJI Mini 3 Pro + SmartControl

Sjekk prisen her!

Med videoopptak i 4K HDR, rekkevidde på hele 12 km og den nye, medfølgende kontrollen med skjerm, er DJI Mini 3 Pro en helt utrolig god liten drone. Den har en rekke moduser som automatiserer videoproduksjonen og gir deg nydelige bilder tidligere kun forbeholdt proffe med langt dyrere og tyngre utstyr.

DJI Air 2S drone Fly More Combo

Sjekk prisen her!

Med sine 595 gram er DJI Air 2S over dobbelt så tung som Mini-variantene, uten at en drøy halvkilo er spesielt mye for en så avansert drone. Med CMOS-sensor på én tomme, støtte for både 5,4K og 4K, avansert autopilot og en rekke avanserte kameramoduser er dette en topp drone.

Undervannsdroner

Til sist finnes det også en type drone som kanskje har gått litt under radaren hos mange, men som er et godt alternativ for dem som vil ha en fancy og teknisk avansert drone med diverse nytteformål, uten å måtte ta kurs og eksamener og forholde seg til kronglete regelverk.

Det finnes nemlig flere undervannsdroner på markedet, som kort fortalt bare er små konsumer ROVer. En ROV er en fjernstyrt undervannsfarkost, og det finnes en rekke kompakte undervannsdroner som kan by på masse moro på bryggekanten eller fra båten. 

Chasing Dory – Undervannsdrone/ROV

Produktet er ikke tilgjengelig akkurat nå

Denne vesle undervannsdronen lar deg oppleve havbunnen som aldri før! Dronen kan filme med en vinkel på ±45°, dykke ned til 15 meter og har en brukstid på 60 minutter, samt to LED-lys.

Gladius mini S 100m – Undervannsdrone/ROV

Produktet er ikke tilgjengelig akkurat nå

Med innebygget 4K-kamera, mulighet for å koble til gripearm og GoPro, samt fire timers batteritid, kan du dykke denne avanserte lille dronen ned til hele 100 meters dyp.

Les mer på våre temasider: