Guide til trådløse hodetelefoner: Slik velger du riktig
Trådløse hodetelefoner, headset, øreklokker: Uansett hva du kaller det, vi har gjort jobben med å velge riktig litt enklere!
Det er få elektroniske dingser som er like nødvendige for den film-, TV- og musikkinteresserte som et par med ordentlige hodetelefoner, også kjent som headset eller headphones. Det finnes et bredt spekter av trådløse hodetelefoner der ute, til ulik bruk for ulike situasjoner og livsstiler.
Spør du undertegnede er et godt par med hodetelefoner alltid å foretrekke til film og musikk, såfremt man ikke skal dele film- og musikkopplevelsen med noen andre. Til gaming er det nesten et must, da mange spill har såkalt 3D-lyd som lar deg høre hvor lyder i spillet kommer fra basert på posisjonen til karakteren din. Det fungerer ikke så bra med mindre du har et veldig gjennomført surround-anlegg.
Et par hodetelefoner med støydemping kan være gull verdt når du skal koble ut verden og fokusere på noe, være seg skole eller jobb, og om du driver med produksjon av lyd er et godt studioheadset et av de viktigste verktøyene i verktøykassa.
Med andre ord har hodetelefoner en hel haug av bruksområder, og en enda større haug av produsenter og modeller i alle slags prissjikter. Derfor har vi funnet frem de beste og mest anerkjente trådløse hodetelefonene for en rekke ulike behov og budsjetter, slik at du slipper å måtte tråle deg frem til det selv.
På jakt etter andre dingser? Sjekk vår samleside for elektronikk her!
Sony WH-1000XM4: Allrounderen
Om du er ute etter et par allsidige trådløse hodetelefoner med støydemping, trenger du ikke lete lenger. Sony har etterhvert etablert seg som markedsledende på denne typen headset, og denne modellen høster ros og toppkarakterer i testene til omtrent alle som tester hodetelefoner.
Blant annet er den best i test hos tek.no, som skriver at den har «markedsledende støydemping» og «engasjerende, fyldig lyd». Rett og slett er dette et par med hodetelefoner som funker til det aller meste, i god byggkvalitet og flere smarte funksjoner.
Lydogbilde.no skriver at «det er fremdeles ingen som tar Sony WH-1000XM4 på støydemping», og gir hodetelefonene 5 av 6 stjerner, med litt trekk for at flere av konkurrentene har tatt igjen Sony når det kommer til lydkvalitet.
Sennheiser Momentum 4 Wireless: Bra støydemping, enda bedre lyd
Dette headsetet er også anbefalt av tek.no, og der denne modellen fra Sennheiser har hakket dårligere støydemping enn Sonys overlegne støydemping, har denne kanskje et lite fortrinn når det kommer til lydkvaliteten.
Tek.no skriver blant annet:
-Dette er fortsatt fyldig og engasjerende, men samtidig relativt åpent og nøytralt – i det hele tatt ganske flott å lytte til.
Lydogbilde.no gir disse hodetelefonene toppscore, med 6 av 6 mulige stjerner, og skriver:
-Førsteklasses lydkvalitet, bedre enn andre til samme pris. God komfort, og fantastisk batteritid!
De trekker derimot for svakere støydemping, så dette er på mange vis alternativet til Sony WH-1000XM4 om du setter lydkvaliteten høyere enn kvaliteten på støydempingen.
Disse øreklokkene har også en helt spinnvill batteritid på, hold deg fast, hele 60 timer! Det burde være mer enn nok for de aller, aller fleste.
Razer BlackShark V2 Pro: Det beste gamingheadsetet
Om du skal ha hodetelefoner til gaming, er det selvsagt ingenting i veien for å bruke headset som ikke nødvendigvis er laget for videospill. Likevel «må» et gaming-headset ha noen funksjoner som fort kan gi et konkurransefortrinn for de av oss som tar gaming på alvor.
Først og fremst må headsetet tilrettelegge for god kommunikasjon, og da er en ordentlig mikrofon en forutsetning. Det er også støydemping, for å eliminere forstyrrelser og bråk når man trenger fullt fokus for å 360 no scope noen noobs. Om du skal Grinde XP i timesvis er det også en fordel at headsetet sitter godt på hodet, og ikke er en kilde til irritasjon og ubehag.
Kanskje det aller viktigste er at headsetet er god på posisjonell lyd, som lar deg høre hvor motstandere er i forhold til karakteren din. Disse hodetelefonene fra gamingutstyr-eksperten Razer kan alt dette, og mer, og har høstet masse lovord fra blant annet Techradar.
Razer BlackShark V2 SE: Bra og billig gamingheadset
Om det andre gaming-headsetet til Razer blir litt i det dyreste laget, kan man også få god lyd og nytte av noe betraktelig billigere, som denne modellen. Razer BlackShark V2 SE fikk 9 av 10 mulige og best i test-stempelet i tek.no sin test av billige gaming-headset, og får skryt for brukbar mikrofon, god lyd og komfort, men litt trekk for ustabil støyfiltrering.
Soundguys.com gir også dette headsetet mye skryt for både lyd, utseende og støydemping, men kaller mikrofonen «middelmådig».
Apple AirPods Max: For Apple-fanboys og luksusdyr
Disse hodetelefonene er utvilsomt i premium-segmentet, med en pris som nok er i det stiveste laget for de fleste som bare er ute etter litt gromlyd. Likevel skal man ikke undervurdere betalingsevnen og merkevarelojaliteten til alle de som på sin hals sverger til Apple-produkter.
Den store styrken til Apple-dingseuniverset er jo nettopp det at alle dingsene kommuniserer sømløst seg i mellom, og har du mange Apple-dingser er det jo veldig luksus at alt liksom bare… funker. Når disse hodetelefonene i tillegg har fantastisk lyd og like fantastisk støydemping, er det absolutt et godt headset. Om du har både vilje og evne til å betale for det.
JBL Tune 510BT: De billigste hodetelefonene
God lyd trenger jo ikke å koste skjorta, i hvert fall ikke helt ålreit lyd. Disse hodetelefonene fra JBL er beviset på at man helt fint kan få hodetelefoner som er mer enn brukbare til en mer enn brukbar pris. Med 40 timer batteritid, hurtiglading, mikrofon og taktile knapper er dette et headset som passer både liten og stor.
JBL JR 460NC: Til den yngre garde
Å slippe å måtte høre på barnas støyende YouTube-videoer eller enerverende Fortnite-lyd, er et headset nærmest en forutsetning om man ikke skal bli helt gæren av både pling og plong fra barnas underholdning.
Disse hodetelefonene fra JBL er spesielt utformet for barn, og har blant annet et maksimalt lydvolum på under 85 dB, for å verne barnas sårbare trommehinner. Hodetelefonene kan brukes både trådløst og med en medfølgende minijack-kabel, og har batteritid på brukbare 30 timer.
Engelske pcmag.com gir hodetelefonene 4 av 5 mulige stjerner, og skriver følgende:
-JBL’s JR 460 NC hodetelefoner leverer kraftig bassdybde og forhindrer barn fra å lytte på utrygge volumnivåer.