Smarte tips

Gummi eller plast? Dette er skoene du ikke sklir på glatta med

Bilde av en dame med vintersko fra Dr. Martens i svart skinn med gummisåler. Hun har på seg svarte dongeribukser og står på glatta på et isete underlag.Gummi eller plast, hva er best på glatta? Vi har selv et par sko med tilsynelatende riktig materiale på skosålene, men vil fortsatt ikke si at vi har godt feste. Hva det skyldes, og hvilke som er best får du svaret på her!
Gummi eller plast, hva er best på glatta? Vi har selv et par sko med tilsynelatende riktig materiale på skosålene, men vil fortsatt ikke si at vi har godt feste. Hva det skyldes, og hvilke som er best får du svaret på her! (Foto: Marie Henriksen / ABC Startsiden)

Visste du at det finnes skosåler som er bedre på glatta enn andre? Her er svaret på hvilke, av plast og gummi, som gir best feste på glattisen.

Ja, du leste riktig, og de er i tillegg uten pigger. Enn at et så anvendelig fakta, som hvilken type såler på sko som sklir mindre enn andre på isen, ikke inngår i pensum i et land som skifter mellom hålkeføre og våte veier i godt oppimot 6 måneder hvert år?

Ikke viktig med sålens mønster

For det er nemlig ikke mønsteret på skoenes såle som er det viktige. Selv er mine vintersko fra Dr. Martens og Timberland, begge med gummisåle, og de vitner begge om å ikke ha vært testet på et isete fortau i Norge før produksjon. Sistnevnte har jo til og med tilsynelatende gode spor under, men jeg har likevel muligheten til å tiltrekke meg mer oppmerksomhet enn Bambi på isen hver gang jeg tar de på.

Vi kom over en sak hos NRK, som har testet vintersko med forskjellige såler, for å sjekke hvilke som gir best feste. De testede sålene er av plast og gummi og begge helt uten hverken pigger eller påtredde brodder.

Her kan du lese flere smarte tips, produktanbefalinger og annet om vinter.

Artikkelen fortsetter under produktboksen.

Unisex
Viking «Anaconda» med såle i gummi, GORE-TEX og BOA-snøring

Viking «Anaconda» med såle i gummi, GORE-TEX og BOA-snøring

Såle av naturgummi-miks.
Pris nå: 1 469 kroner hos Fjellsport
Her får du den til laveste pris

Hvilke såler gir best feste på glatt underlag og is?

– Vil du ha mest mulig grep må du gå for sko med gummisåler, har butikkselger Veronica i Grændsens Skotøimagazin uttalt til ABC Nyheter.

I den litt uhøytidelige sklitesten til NRK mener de at det ikke er noen tvil om hvilke sko som sklir minst på isen. 

Sko med såler laget av gummi, eller som for det meste består av gummi, gir deg det beste grepet om vinteren, skriver de. Det viser seg at jo mer naturlige gummi-materialer jo bedre kommer skoene ut i testen.

Under har vi samlet noen sko som har såler i rågummi, og derfor er med på å gi bedre grep på glatta.

Dette er årets beste vinterløpesko, både med og uten pigger.

herre
Alfa Piggen» GTX

Alfa Piggen» GTX

Med Vibram-såle av naturgummi.
Pris nå: 1 999 kroner hos Skitt Fiske
Her får du den til laveste pris
Naturgummi
Duckfeet «Vejle»

Duckfeet «Vejle»

Vintersko med såle av rågummi.
Sjekk prisen her

Her avslører vi hvilke joggesko med GORE-TEX som er best i test.

Les mer på våre temasider: