Gjør det selv

Hage og uterom: Så stor terrasse kan du bygge

Barn og hund på terrasse med dame som arbeider i bakgrunnen. Person som bruker drill på terrassebord.
Du kan bygge terrasse selv uten å søke, så lenge du følger visse regler. (Foto: Byggmax.no)

1. mai 2021 trådde endringer i byggeforskriften fra regjeringen i kraft. De går ut på at terrasser og tilbygg på under 15 kvadratmeter blir fritatt søknadsplikt.

– Dette er viktige endringer som fører til mindre byråkrati. Kommunene får frigjort tid, og folk får større frihet til å bygge på egen eiendom, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) i en pressemelding fra regjeringen.

Hvor stor terrasse kan jeg bygge

En av endringene i forskriften er at høyden på terrassen du kan bygge, uten å måtte søke kommunen, økes fra en halv til én meter. I tillegg kan du ha opptil halvannen meter høyt rekkverk på terrassen uten å søke.

Borskrutrekker

Drill på 18V med 30mm borekapasitet i tre. Dreiemoment på 42Nm og inntil 1500 omdreininger/min på 2. gir.
Bestill hos StayPro

– Vi heier på endringer som gjør hjemmefiksing enklere. Byråkratiske og lange søknadsprosesser er et hinder for mange, og vi håper at dette gjør at flere får mulighet til å komme i gang med sin hjemmefikserdrøm allerede til sommeren, sier Niklas Hamberg, Norgessjef i en pressemelding fra Byggmax.

Bygge terrasse

Annonselenke

Terrasse og platting mot nabo

Terrassen kan ikke være mer enn fire meter fra ytterveggen og avstanden til nabogrensen skal være minst 1 meter. Du kan også bygge platting uten å søke, så lenge plattingen ikke er høyere enn 0,5 meter over bakken. I motsetning til en terrasse, kan plattingen bygges helt inntil nabogrensa.

Terrasseskruer

Terrasseskru for skjult montasje av eksempelvis vanlig trykkimpregnert terrassebord.
Bestill hos Staypro

Er tilbygg søknadspliktig?

Mange ønsker seg et tilbygg i hagen for ekstra oppbevaringsplass av for eksempel hageredskaper, hagemøbler og verktøy. I følge Direktoratet for Byggkvalitet er et tilbygg «et bygg som settes opp ved siden av eksisterende bygg, og som er understøttet og har eget bæresystem». Også tilbygg er unntatt søknadsplikten så lenge samlet bruksareal (BRA) eller bebygd areal (BYA) ikke overskrider 15 kvadratmeter. Pass også på at ikke tilbygget overstiger to etasjer eller plan på det eksisterende byggverket.

Ta kontakt med kommunen din om du er usikker på om tilbygget, terrassen eller plattingen er søknadspliktig eller ikke. Det er også lurt å melde fra til kommunen om hva du har bygget, for å få korrekt dokumentasjon.

Finn mer inspirasjon til uterommet her:

Hagemøbler: Årets fineste hagemøbler i 2022 finner du her

Beise terrassen: Les hva du bør tenke på når du skal beise terrassen her

Vaske terrassen: Hvordan du vasker terrassen kan du få tips om ved å klikke her

Les mer på våre temasider: