Hus

Hagemøbler: Slik velger du riktige spisemøbler

hagefest er topp på sommeren når man skal kose seg
Finnes det noe hyggeligere enn å samle venner og familie til en skikkelig hagefest? Her er det mange gode minner som skapes. Hagemøblene setter rammen for selskapet. (Foto: Netthandelen)

Utvalget av hagemøbler i 2022 er enormt. Skal man velge aluminium, tre eller rotting? Vi tipser: Dette må du tenke på når du skal velge spisemøbler.

Å kjøpe nye hagemøbler er en stor beslutning. Det er kostbart, og møblene skal i tillegg vare i mange år fremover. Utvalget av utemøbler er enormt. De finnes i alle slags typer, materialer og prisklasser. Nederst i saken har vi ramset opp de nettbutikkene som er våre favoritter hvor du kan få kjøpt hagemøbler.

Dette er trendene for hagemøbler i 2022

Ofte står valget mellom en lounge eller en spisegruppe når man skal ha nye hagemøbler. 

Her er det også mulig å få det beste fra to verdener, men da er det et par ting man må huske på, mener hageekspert Espen Skarphagen. Han driver hagebloggen SkarpiHagen og Instagramkontoen ved samme navn.

Lounge og spisemøbler i ett

spisesofa med et spisebord i hvit aluminium med grå puter.
Dette beste fra to verdener for utemøblene: Lounge og spisegruppe i ett. (Foto: Netthandelen)

– Kombinasjonen lounge og spisebord er fullt mulig å få til. Da må man sørge for at sofaen og bordet er høyt nok til å spise av, sier Espen Skarphagen.

Ofte støter han på utfordringen at enten sofaen eller stolen er for lav sammenlignet med bordet, eller at bordet er vesentlig lavere enn stolen eller sofaen. 

– Da blir man fort sittende ukomfortabelt. Er bordet for lavt, blir man lett sittende å henge som en reke som skuffer innpå maten. Det er ikke komfortabelt i lengden. Kjøp derfor bord og sittemøbler som passer sammen høydemessig om du skal spise ved de, mener Skarphagen.

spisemøbler og lounge kombinert

Spisegruppe modell Lisboa

Det beste fra to verdener: Spisegruppe og lounge. Tidløs og stilfull sofagruppe med bord og sittebenk. Putene er laget i Quick Dry-materiale som gjør at de tåler å stå ute.
Kjøp hos Netthandelen

Spisegruppe Emma

Stor og flott hagegruppe med syv sitteplasser. Rammen er av pulverlakkert aluminium og settet leveres med bord, sofa, to stoler og to puffer.
Kjøp hos Netthandelen

Riktig høyde på spisestoler, spisesofa og spisebord

Spisebord er normalt mellom 72 og 80 centimenter. Spisestoler eller spisesofa har en sittehøyde på omlag 45 centimeter. Man regner at en stol tar omlag 60 centimeter i bredden. Kjøper du et 180 centimeter langt bord, vil du få plass til tre personer på langsidene.

Spisestoler
Annonselenke

Komfortable utemøbler 

Selv ramser Skarphagen opp tre kriterier for hva han mener er gode spisemøbler:

–  Komfort er det første. Stolene eller sofaen må være god å sitte i over lengre tid. Hagemøblene skal være lette å rengjøre. Det siste er  størrelsen på bordet. Jeg synes det er viktig å kjøpe et bord som er så stort som mulig i forhold til plassen man har til rådighet, og at det er fleksibelt med lemmer eller ileggsplater som gjør at man kan tilpasse størrelsen etter behov.

Spisebord som kan utvides
Annonselenke
  • Nice Spisebord 205-260 x 90 cm med teak topplate

    Nice-serien er en gruppe utemøbler av gjennomgående høy kvalitet som gir et vakkert og stilig uttrykk til terrassen din. Møblene har en aluminiumsramme og er værbestandige.
  • Hillerstorp Cecilia 165-225-285 x 100 cm

Parasoll og pergola 

Parasoll eller pergola gjør også middagen i hagen mer bekvem. Du forlenger sommeren med pergola, paviljong eller hagetelt.

– Å ha en pergola eller en stor parasoll over spisebordet tar både sola og gjør det lunere på kveldene, mener Skarphagen.

Han tipser også om at man bør se etter hageputer som tåler både gris og litt ruskevær. 

Hagemøbler i aluminium trender

Selv har Skarphagen et teakbord han kjøpte på en messe for 15 år siden. Skulle han valgt på nytt i dag, ville valget vært noe helt annet.

– Jeg ville gått for aluminium. Det er vedlikeholdsfritt, lett å rengjøre og ikke minst enkelt å flytte rundt ved behov. 

Det er nok også mye av grunnen til av aluminiumsmøbler er den hotteste trenden blant utemøbler akkurat nå.

Alt kommer selvfølgelig an på smak og ikke minst personlig stil. Derfor er det også mange som velger å kjøpe bord og stoler separat, og ikke som et hagemøbelsett.

Hagemøbler i rotting

Utemøbler i rotting har vært populært i mange år. I likhet med aluminium ruster de ikke, og er enkle å vedlikeholde.