Hus, hjem og hage

Hagetips: Automatisk vanningssystem holder hagen frodig mens du er på ferie

geranium bomster rosa trenger vanning
Det er kjedelig å komme hjem til visne geranium etter sommerferien. Det slipper du med et automatisk vanningssystem. (Foto: Colourbox)

Ferien nærmer seg i full fart, men hva gjør vi egentlig med vanning av planter og gressplen? Selvvanning og automatisk vanningssystem er løsningen.

Hagevekstene trenger litt ekstra oppmerksomhet når temperaturen stiger. Mer vann og hyppigere klipping må til for å oppnå de beste resultatene i hagen. Når ferien inntreffer er det mange som nedprioriterer hagen, og opplever å komme hjem til brun plen og stygge planter. Her er 7 tips til den perfekte hagen.

Heldigvis sørger teknologien for at vi i dag har ideelle løsninger tilgjengelig. Takket være robotklipping og og automatiske vanningssystemer kan du nemlig holde hagen fin, grønn og velstelt mens du er på ferie. Mange velger derfor lettstelte blomster.

Automatisk vanningssystem redder ferien

Ideelt sett holder det å vanne blomsterbedene og krukkene en til to ganger i uka, men mange planter trenger jevn fuktighet. Skal du reise vekk i flere uker og ikke har noen som kan hjelpe deg med vanningen, kan du ty til tekniske hjelpemidler.

Her er tips til hvordan du blir kvitt brunsneglene fra hagen.

Det finnes flere ulike systemer å velge mellom. Her kan du bruke slanger til bedet, eller et ferievanningssystem som vanner opptil 36 av potteplantene dine. Hva du velger, er til syvende og sist helt opp til ditt og hagens behov.

gardena automatisk vanningssystem for potter

Gardena Microdrip startpakke vanningssystem for potter

Startpakke med automatisk Micro-Drip-system for krukker og balkongkasser som brukes til enkel og vannbesparende vanning.
Kjøp hos Staypro
gardena vanningssystem for blomsterkasser

Gardena automatisk vanningssystem for blomsterkasser

Har innebygd timer med 13 faste programmer slik at du enkelt kan vanne blomsterkassene selv om du ikke er hjemme.
Kjøp hos Staypro
gardena vanningssystem for hekker og busker

Startpakke til vanningssystem for hekk/planterad

Gardena startpakke for automatiske Micro-Drip-systemer for rekker av planter og busker.
Kjøp hos Staypro

Automatisk vanning av gressplen

automatisk vanning av gressplenen holder den grønn og frisk hele sommeren.
Automatisk vanning av gressplenen holder den grønn og frisk hele sommeren. (Foto: Colourbox)

Vann er viktig for å holde gressplenen og plantene i god form gjennom sesongen. Sørg også å hold den fri for ugress. Ferien fører ofte til at hus og hage står tomt i flere uker. Derfor er et selvvanningssystem ideelt til deg som ønsker å ha en grønn og sterk hage, selv etter sommerens late dager.

Alt av vanning styres av en vanningsmaskin som kobles direkte på kranen. Systemet styres på tid eller via en app på telefonen din. Det eneste du trenger å tenke på, er å stille inn vanningsintervallene, legge opp slanger og dyser til dryppvanning. Deretter gjør systemet jobben for deg mens du selv trygt kan lene deg tilbake og nyte late feriedager med noe forfriskende i glasset.

gardena vanningssett med sensor og gateway

Gardena Smart vanningssett m/ appstyring

Et sett som kan kontrollere et vanningsanlegg med opptil seks 24 V vanningsventiler og muliggjør helautomatisk vanning av 6 hagearealer. Kan styres med app.
Kjøp hos Staypro

Hold gresset klippet med robotgressklipper

mann spyler robotgressklipper for gress rengjøring
Samtidig som at prisene er gått kraftig ned, har flere og flere fått opp øynene for robotgressklipper og dens fordeler.

For å holde gressplenen frisk og grønn gjennom sommeren, er det ikke bare viktig å ha kontroll på vanningen. Det er minst like viktig å klippe plenen ofte. Jevn og hyppig klipping gir en fin plen som holder seg grønn lenger. Klipper du ofte, vil gresset bli tettere og med robust i møte med solvarme. Slik velger du riktig gressklipper.

En annen fordel med å klippe gresset ofte med en robotgressklipper er at den klipper såpass kort at det klipte gresset fungerer som gjødsel.

Med en robotgressklipper er det bare å lene seg tilbake og nyte sommeren. Det eneste du trenger å tenke på er å stille inn klipperen slik at den hviler om natten.

Husqvarna Automower 105 robotgressklipper som kjører på en grønn plen

Husqvarna Automower 105

Kompakt robotgressklipper med tre hjul for effektiv klipping av åpne gressplener. Egner seg for mindre overflater opptil 600 m², og kan håndtere skråninger med en stigning på opptil 25%. Lett å bruke, og gir mulighet for personlige innstillinger. Robotgressklipperen er en del av Husqvarna 100-serien, og er laget for små gressplener som ikke er over 600 m2. Robotgressklipperen kan lades fullt opp på 50 minutter, og gir 70 minutters klippetid før den returnerer automatisk til ladestasjonen for å lade opp.
Kjøp hos Garden Store

Nyttige lenker:

  • NRK Beta: Nerdene til unnsetning: En annerledes guide til ferievanning av hagen.
  • Skarpihagen: Hageblogger Espen Skarphagen har mange tips til vanning i hagen.
  • Spirea: Slik vanner du hagen i sommer.

Les mer på våre temasider: