Smarte tips

Halogenpære-forbud: Dette må du gjøre nå

Hånd som holder to lyspærer i hånden foran en lampe. Den ene pæren er en LED-pære og den andre er en Halogenpære. Halogenpærerer er nå forbudt å selge, vi forteller deg hva du må gjøre med lampene dine nå.
Har du fått med det halogenpære-forbudet? Vi forklarer hva dette innebærer og hva du må gjøre med halogenpærene dine nå. (Foto: Colourbox)

Disse lyspærene er forbudte i 2023. Vi forteller deg hvorfor, og hva du må gjøre med de gamle halogenpærene dine.

Har du fått med deg at halogenpærer har blitt forbudt? Hvis ikke, gir vi deg her en kort oppsummering på forbudet:

I løpet av 2023 blir nemlig lysstoffrør i ulike varianter, samt små halogenstifter, forbudt å produsere og importere til EU og EØS. Allerede i februar i år ble de første lysrørene forbudt å produsere som en følge av Rohs-direktivet*. I høst blir andre typer lysrør og halogenstifter også forbudt.

*Rohs-direktivet er et direktiv som innebærer et forbud mot kadmium, bly, kvikksølv, seksverdig krom, polybromerte bifenyler og polybromerte difenyletere i visse Etyper elektriske og elektroniske produkter. Kilde: Wikipedia

Miljødirektoratet skriver at lysrør med kvikksølv vil fases ut på grunn av at kvikksølv er en av de farligste miljøgiftene som det er kjennskap til.

– Miljødirektoratet deltar aktivt i arbeidet i EU og globalt med å regulere kvikksølv og andre farlige stoffer, sier Ellen Hambro direktør for Miljødirektoratet.

Ikke alle halogenstifter inneholder kvikksølv, men Tek.no skriver at også disse vil bli forbudt da de ikke oppfyller nye krav til økodesign.

Her kan du finne alt vi skriver om «elektronikk».

Infografikk med datoene for halogenpære-forbudene. Vi forteller deg hva du må gjøre med lampene dine nå.
Halogenpærer blir i løpet av 2023 forbudt å selge. Her er en oversikt over lyskildene som fases ut i løpet av 2023. Vi forteller hva du må gjøre med de gamle pærene og lampene. (Foto: Lyskultur)

Halogenpære-forbud: Hva må du gjøre?

Har du halogenpærer hjemme trenger du ikke stresse med å bytte dem ut. Ifølge Miljødirektoratet er det ingen fare å bruke de man allerede har hjemme eller i andre bygg.

Det vil derimot ikke være mulig å kjøpe inn nye halogenpærer, noe som kan føre til utfordringer for enkelte. Huseierne skriver at boligeiere i utgangspunktet skal slippe å måtte bytte lamper da det skal være mulig å finne produkter som skal passe til de gamle lampene. Men, fagansvarlig Jens Eddie i foreningen Lyskultur sier til Huseierne:

– Det å oppgradere eldre lysstoffrør-lamper med nye LED-lysrør kan derimot by på utfordringer. Det er ikke helt sikkert at de nye lyskildene er kompatible med alle de elektriske komponentene i alle eldre lamper.

I en undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Boligmappa sier 51 prosent av nordmenn at de har lysstoffrør eller halogenstifter hjemme, i garasjen eller på hytta.

Det kan med andre ord være lurt å starte utbyttingen av både halogenpærer og eventuelle oppgraderinger av eldre lysstoff-lamper som ikke vil være kompatible med LED-lysrør. Boligmappa skriver at elektrikere forbereder seg på rushet av folk som vil ha de gamle lampene byttet ut.

Les også: Derfor sparer du penger på å bytte ut dine gamle julelys.

Alternativ til halogenpærer

Under har vi samlet LED-lyspærer med en størrelse som er vanlig å finne i norske hjem. Vi har for eksempel LED-pærer med GU10-sokkel, E27-sokkel, MR16-lyspærer med GU5.3-sokkel, samt lysrør.

GU10
Philips Hue W EU LED Lamps 5.2W GU10

Philips Hue W EU LED Lamps 5.2W GU10

Det finnes et stort utvalg med LED-pærer, både varmt og kaldt lys, eller flerfarget hvis man er interessert i farger.
Sjekk laveste pris her
E27
Philips Hue W A60 EU LED Lamps 9W E27

Philips Hue W A60 EU LED Lamps 9W E27

E27-sokkel er av de mest vanlige lyspære-soklene som brukes i norske hjem.
Sjekk laveste pris her
MR16
Philips Spot LED Lamps 5W GU5.3

Philips Spot LED Lamps 5W GU5.3

MR-16 pærene er vanlige å bruke i spotlights og innfelt belysning.
Sjekk laveste pris her
Lysrør
Philips Master HO LED Lamp 12.5W G13

Philips Master HO LED Lamp 12.5W G13

De fleste lamper som har brukt halogenlysrør kan også bruke lysrør med LED.
Sjekk laveste pris her

Kan man skifte ut halogenpærene selv?

Det er ingen problem å skulle skifte ut halogenpærene selv, dersom man har lamper som fint kan brukes med LED-pærene. Det er når et gammelt lysrør knuser at man skal være forsiktig.

Det er derfor viktig at et halogen-lysrør leveres til et godkjent mottak for spesialavfall.

– Lysrør er EE-avfall, og du kan levere EE-avfall fra husholdninger gratis til kommunale avfallsmottak eller forhandlere som selger tilsvarende EE-produkter, sier Hambro fra Miljødirektoratet.

Må du derimot skifte ut lampene er det anbefalt å få dette gjort av fagfolk. Da vil i tillegg arbeidet bli dokumentert, og du slipper unødvendig risiko eller å måtte gjøre arbeidet på nytt.

Vi har skrevet en guide med 10 tips til hvordan du kan spare strøm.