Smarte tips

HappyFlops: Kan gjøre vondt verre sier ekspertene

Skjermbilde av gule Happyflops. Ved siden av skriver de at skoen lindrer fotsmerte og er bra for leddene. Fotterapeutene, Henriette Aanesen og Terje Haugaa, advarer mot skoen. Influensere som Pilotfrue, Benedicte Haugaard, Sara Emilie Tandberg, Therese Lien, Monica Nyhus, er blant influencerne som har anbefalt skoene.
HappyFlops har blitt en veldig populær sko den siste tiden. Selv påstår de at skoen reduserer fotsmerter og at den er bra for leddene. Fotterapeutene, Henriette Aanesen og Terje Haugaa, advarer mot skoen, og sier den faktisk kan gjøre vondt verre. (Foto: Skjermbilde/Happyflops)

Nå advarer ekspertene om HappyFlops. Vi forteller sannheten om de myke skoene influencere skryter av og som angivelig lindrer fotsmerter.

Har du fått med deg HappyFlops? Slippersene som har blitt superpopulære på sosiale medier? Influencere som blant annet Pilotfrue, Benedicte Haugaard, Sara Emilie Tandberg, Therese Lien og Monica Nyhus har alle snakket varmt om de populære sandalene i sosiale medier og det florerer med forskjellige distributører av den myke fargerike slippersen som skal være så god å bruke at den lindrer fotsmerter.

Vi ville sjekke om sandalene faktisk lever opp til påstandene om lindring av fot- og leddsmerter, og for å få svar på spørsmålet har vi snakket med to eksperter på fot og fotterapi, og fikk milt sagt overraskende svar. Vurderer du, eller kjenner du noen som vurderer å gå til innkjøp av den populære skoen anbefaler vi deg derfor å lese videre.

Kollasj med skjermbilder av sju facebook-poster av forskjellige distributører av Happyflops-lignende sko.  Fotterapeutene, Henriette Aanesen og Terje Haugaa, advarer mot skoen.
HappyFlops er ikke de eneste som selger denne type sko. Det dukker stadig opp distributører med samme sko på sosiale medier som påstår at de hindrer fotsmerte og er bra for leddene. Fotterapeutene, Henriette Aanesen og Terje Haugaa, advarer mot skoen, og sier den kan utløse og forverre fotsmerte.

Bakgrunn

  • Vi er klar over at det finnes flere distributører av denne type sko, og vi finner stadig nye steder på sosiale medier hvor disse skoene selges. Det er derfor vanskelig for oss å være sikker på hvor mange som faktisk selger den populære slippersen.
  • I denne saken har vi valgt å ha et fokus på HappyFlops, og dette er fordi dette merket har blitt promotert av norske influensere, som Julianne Nygård som er bedre kjent som Pilotfrue på Instagram. Slippersen er også mye søkt etter på Google. Dette indikerer et stort norskt marked.
  • Vi har forsøkt å komme i kontakt med noen av de andre distributørene gjennom kontaktopplysningen som er opplyst av dem, men ingen har foreløpig svart på henvendelsene våre.

Her kan du finne alle våre visste du at saker.

Hva er HappyFlops?

… eller Happy Slippers, The Pillow Slides, Cozy Clogs, Soft Slippers, Sunnyflops og Cloud Flops?

Slippersene har flere navn og produsenter. De har derimot mange ting til felles, som blant annet utformingen, fargene, den myke sålen, samt påstandene om å lindre fotsmerter og være bra for leddene.

HappyFlops skriver blant annet på sine nettsider at slippersen har:

«Innovative funksjoner som bransjen aldri har sett før. (…) Og sist, men ikke minst, ser vi etter nye kvaliteter, banebrytende teknologier og produksjonsprosesser som gjør tøflene våre, og menneskene som elsker dem, enda lykkeligere.»

Skjermbilde fra Happyflops sin nettside hvor det er bilde av fire Happyflops i fargene gul, orange, rosa og svart. De skriver at skoen lindrer fotsmerte og er bra for leddene. Fotterapeutene, Henriette Aanesen og Terje Haugaa, advarer mot skoen.
HappyFlops har blitt en veldig populær sko den siste tiden. Selv påstår de at skoen reduserer fotsmerter og at den er bra for leddene. Fotterapeutene, Henriette Aanesen og Terje Haugaa, advarer mot skoen, og sier den kan utløse og forverre fotsmerte. (Foto: Skjermbilde/Happyflops)

De påstår at skoen er designet for å redusere fotsmerter, og at den kan hjelpe deg med dårlige ledd. Dette er påstander som også går igjen hos de andre distributørene.

Dette sier fotterapeutene om HappyFlops

Slippersene høres fantastisk ut, og vi skjønner at det norske folk blir tiltrukket av ideen om sko som skal hjelpe vonde føtter og ledd. Problemet er at påstandene ifølge ekspertene ikke stemmer.

Vi har snakket med to fotterapeuter som spesialiserer seg på fottøy, og begge kommer med urovekkende uttalelser om skoen.

Les også: Derfor må du ikke trene når du er syk.

Ekspertene

  • Terje Haugaa er lektor i biomekanisk terapi ved Høgskolen i Sørøst-Norge. Han har skrevet om anatomi, biomekanikk, sko, og metodikk i fire lærebøker, og er faglig ansvarlig for læreplaner til fotterapeututdannelsen. Totalt har han forfattet 6500 sider om forholdet mellom sko og helse. I 2022 ble han kåret til Årets fotterapeut.
  • Henriette Aanesen er utdannet fotterapeut i 2006, videreutdannet bedriftsterapeut, biomekanisk terapeut fra Universitetet i Sørøst-Norge og Den diabetiske fot fra NTNU. Henriette grunnla AktivFot i 2005 og jobber i dag som fotterapeut i Drammen.

– Behandling av smerter i føttene er med på å redusere smerter i hele kroppen, og riktig fottøy er viktig for å kunne forebygge og redusere fotsmerter, sier Aanesen.

Hun er derimot lite imponert over de fargerike trend-skoene.

– Jeg ville ikke anbefalt disse skoene til mine pasienter, eller noen andre. De har en konkavitet både foran og bak som ikke er bra for foten. Har du fotsmerter kan disse potensielt gjøre vondt verre.

Hun forklarer at konkavitet er når sålen buer innover. Konkavitet i sko er en vanlig faktor for fotsmerter.

Aanesen er ikke alene om å ytre bekymring over denne skoen. Haugaa sier at dette er sko som har de fleste feil en sko kan ha.

– Bruker man slippersen kan det utløse, opprettholde, og forverre fot, legg, kne og ryggsmerter. Alt er stort sett feil, den er for myk, sitter ustabilt på foten, og man må bruke tærne for å holde sandalen på plass, forklarer han.

Plantar fascitt og problemer hos diabetikere

Aanesen skjønner at den myke skoen kan føles behagelig å bruke i hverdagen, men advarer mot for myk såle.

– Å gå på en slik såle som er så myk er nesten det samme som å gå på en madrass, det føles kanskje behagelig, men det kan potensielt frambringe plantar fascitt, forteller hun.

Plantar fascitt er ifølge NHI en betennelse i fotsålens seneplate der den fester seg til hælbenet.

Haugaa vektlegger at denne skoen vil også kunne gi store problemer hos de med diabetes. Dette sier han fordi diabetikere har ifølge Diabetesforbundet økt risiko for skader på føttene, som for eksempel nevropati og åreforkalkning. Riktig fottøy er derfor ekstra viktig for dem som har diabetes type 1 og 2.

Hvem har ansvaret?

På nettsiden til HappyFlops, og andre distributører, finner vi ingen dokumentasjon på hvor de har påstandene sine fra. Vi tok derfor kontakt med Forbrukertilsynet som forteller hva gjeldende regler for markedsføring av slike påstander er.

– Det følger generelt av markedsføringsloven at påstander i markedsføringen om faktiske forhold, herunder ytelsers egenskaper eller virkning, skal kunne dokumenteres. Dokumentasjonen må foreligge hos annonsøren når markedsføringen skjer. Dersom slik dokumentasjon ikke foreligger, vil markedsføringen fort anses som villedende, forteller Marit Evensen som er underdirektør hos tilsynsavdelingen i Forbrukertilsynet.

Skjermbilde av melding til og fra Happyflops på Instagram. De sier skoen er smertelindrende og at dette er basert på tilbakemeldinger fra kunder. Fotterapeutene, Henriette Aanesen og Terje Haugaa, advarer mot skoen.
Vi har prøvd å komme i kontakt med Happyflops angående deres påstander om å være smertelindrende. Vi får bare svar fra dem på Instagram.

Vi har prøvd å komme i kontakt med HappyFlops (mars 2023) for å spørre hvor de henter informasjonen til påstandene deres. Etter å ha sendt flere eposter og prøvd å ringe nummeret som er opplyst på nettsiden deres uten å få svar, har vi sendt melding til dem på Instagram. Der svarer de at skoen lindrer fotsmerter og dette er basert på tilbakemeldinger fra kundene.

HappyFlops har blitt gjort oppmerksom på kommentarene fotterapeutene kom med angående skoen.

Legg merke til at vi også har prøvd å kontakte andre distributører, uten å få svar.

De som har ansvar for sosiale mediene til HappyFlops har kanskje ikke kompetanse til å vite akkurat dette, men mangelen på informasjon kombinert med kommentarene fra fotterapeutene, tolker vi dit hen at HappyFlops ikke har informasjon som støtter påstandene.

Endrer markedsføringen

I slutten av juli i år skrev MinMote at de hadde fått kontakt med medeier av HappyFlops, Emanuel Sabelsjö. Til dem sier han:

– Vi vil påpeke at vi har lyttet til tidligere kritikk vi mottok om smertelindring og handlet deretter. Etter den første artikkelen (journ.anm Startsiden.no sin artikkel) hvor vi ble spurt om potensielt villedende påstander, har vi implementert endringer på nettsiden vår og justert kommunikasjonen vår eksternt med sikte på å unngå mulige misoppfatninger.

Beskrivelse av happyflops som har endret markedsføringen siden mars 2023 hvor de skrev at tøflene lindrer fotsmerte, til august 2023 hvor de har endret det til at skoen er designet for komfort.
Første beskrivelse er fra mars 2023 hvor HappyFlops skrev på sin nettside at skoen er designet for å lindre fotsmerter. Den andre beskrivelsen er fra august 2023 hvor de ikke lenger påstår smertelindring.

Beskrivelsen av tøflene har endret seg på nettsiden til HappyFlops. Hvor det tidligere sto at de reduserer fotsmerte og hjelper mot dårlige ledd, står det nå at de er designet for komfort.

Markedsføringen deres på sosiale medier har derimot ikke endret seg, og her påstår de fortsatt at skoen lindrer fotsmerte (16. august 2023).

Skjermbilde av markedføringen til Happyflops på sosiale medier som Facebook og Instagram hvor de påstår at skoen er med på å lindre smerte.
HappyFlops påstår fortsatt at skoen lindrer fot- og leddsmerter på sine sosiale kanaler som Facebook og Instagram. Skjermbildene er tatt 16. august 2023

Har influenserne ansvar for det de promoterer?

Flere influensere annonserer for HappyFlops. Skoen når derfor ut til et stort publikum.

– Når et selskap benytter influensere til å markedsføre produkter eller tjenester på sine vegne, vil selskapet som annonsør være hovedansvarlig for at reglene i markedsføringsloven overholdes, sier Evensen.

Hun begrunner dette med at det i mange tilfeller vil være uerfarne markedsførere som i liten grad er kjent med lovens krav. Annonsører kan derfor ikke forutsette at influenserne vil sette seg inn i reglene på egenhånd. 

– Annonsøren må derfor ha rutiner som sikrer at påvirkere som markedsfører på vegne av sitt selskap overholder reglene, sier hun.

Forbrukertilsynet understreker at annonsøransvaret også gjelder ved bruk av erfarne påvirkere.

Hvilke sko er anbefalt?

Begge fotterapeutene anbefaler deg som sliter med fotsmerte om å oppsøke en fotterapeut. Dette er fordi du da vil få skreddersydde råd og behandling til nettop dine problemer.

– En tommelfingerregel på hvilke sandaler som er fra for foten er at den skal sitte rundt hele foten. Sålen burde også være flat for å kunne optimalisere bevegeligheten til foten, forteller Aanesen.

Er du pollenallergiker? Da kan en luftrenser være en god investering. Disse er kåret til best i test.