Bolig

Hekksaks: Testene sier disse hekktrimmerne er best

Bilde av mann som holder en hekktrimmer/hekksaks og trimmer en grønn hekk full av blader. Han har på seg grønne arbeidshansker og hekksaksen har oransje detaljer. Dette er hekksaksene og hekktrimmerne som er best i test.
Hekksaks er bare et av flere navn på det smarte hageredskapet som gjør beskjæring og klipping av hekkene i hagen din utrolig mye enklere og smidigere. Redskapet som også kalles både hekktrimmer og hekkstusser finnes i mange forskjellige typer, vi har funnet variantene som er kåret til best i test i 2023! (Foto: Colourbox)

Med en god hekksaks eller hekktrimmer blir det å klippe og beskjære hekken din mye enklere. Vi har samlet variantene som er best i test.

Hekksaks, hekktrimmer eller hekkstusser – kjært hageredskap har visst mange navn. Litt forvirrende er det når en elektrisk eller bensindrevet hekktrimmer, som ligner mest på en sag blir kalt for en saks, men det gjør den. Det viktigste er uansett hvor godt den fungerer, og det er nettopp det vi her har sett på her.

Vi har nemlig tatt en titt på testresultat fra tester som tar for seg hekktrimmere fra uavhengige og pålitelige nettsider både innenlands og utenlands. Under får du altså svaret på hvilke ekspertene mener er de beste hekktrimmerne/ hekksaksene i 2023.

Trenger du inspirasjon til hagen? Her kan du finne alt vi skriver om hagestell.

Hva er en hekktrimmer/hekksaks?

En hekktrimmer eller hekksaks er et hageverktøy som brukes til å trimme og forme hekker, busker og andre lignende planter. Noen hekktrimmere har også teleskopiske håndtak, som kan justeres i lengden for å nå høye områder uten behov for stige eller stol. Hekktrimmere drives vanligvis av elektrisitet eller bensin.

  • Elektriske hekktrimmere er ofte lettere og mer stillegående, og de krever en strømkilde for å fungere. 
  • Bensindrevne hekktrimmere er ofte kraftigere og mer fleksible, og de kan brukes uten behov for en strømkilde, men de kan til gjengjeld også være tyngre og lage mer støy.

Hvordan beskjære hekk: Slik steller og vedlikeholder du hekk

Hva bør du tenke på når du skal velge hekksaks?

Når du skal kjøpe en hekktrimmer, er det flere faktorer du bør vurdere. Her er noen viktige ting å tenke på:

  1. Bensin eller elektrisk: Vurder hvilken type du vil ha etter hva du skal bruke den til. En bensindrevet hekksaks er for eksempel ofte kraftigere enn en elektrisk.
  2. Bladlengde og -type: Bladlengden påvirker hvor bredt du kan trimme på en gang, mens bladtypen kan variere mellom enkelt- eller tosidig. Enkeltsidige hekksakser er i hovedsak utformet for hekker med rette linjer, mens en tosidig er god for deg som skal formklippe hekker.
  3. Forlengerskaft: Skal du klippe høye busker og trær er det lurt å velge en hekksaks du er sikker på når helt opp. Da kan en hekktrimmer med et skaft som er mulig å forlenge være et godt alternativ.

Ved å ta hensyn til disse faktorene kan du velge en hekktrimmer som passer best for dine behov og gir deg optimal ytelse og brukervennlighet.

Best i test hos Råd & Rön: Ego HT2000E

Svenske Råd & Rön tester alt fra klær og sko til elektronikk og hageredskap. Og når de tester hekktrimmere i 2023 er det hekksaksen fra Ego de mener er den aller beste og som ender opp med flest poeng av alle testede hekktrimmere.

Med 9 av 10 mulige poeng på både klipping og batteri, samt 8 av 10 mulige poeng på håndterbarhet er det ingen tvil om at dette er en hekksaks de er imponerte over.

Når de testet batteritid var det blant annet ting som hvor lang tid det tar å lade opp ett tomt batteri de så på. Når det kom til håndterbarhet så de på hvor velbalansert den var, hvor gode håndtakene var å holde i samt hvor mye lyd den lager. Klippingen ble bedømt etter hvor godt hekksaksene klippet hekker som thuja og liguster.

5 tips: Hvordan beskjære busker og trær

Best i test
EGO HT2000E

EGO HT2000E

Elektrisk. Skaft: 51 cm. Vekt: 2,8 kg. 56 V. Klippekapasitet: opptil 18 mm.
Sjekk prisen her

Beste lette hekktrimmer: Ryobi OHT 1845

– Ekstremt lett og fint balansert, skryter The Telegraph når de kårer hekktrimmeren fra Ryobi til den beste lette hekktrimmeren i 2023.

Hekksaksen med 9 av 10 mulige poeng i testen anbefaler The Telegraph til de med en normal størrelse på hagen, og ikke til de med store «overvokste» hager.

Beste lette hekktrimmer
Ryobi OHT1845

Ryobi OHT1845

Elektrisk. Skaft: 45 cm. Vekt: 2 kg. 18V 2000 mAh batteri. Klippekapasitet: opptil 18 mm.
Pris nå: 990 kroner hos NetOnNet
Her får du den til laveste pris

Stihl HS 82 R: Beste hekksaks/hekktrimmer

Best i test hos engelske The Telegraph er Stihl HS 82 R. Og ikke nok med å sanke med seg den gjeve tittelen, sanker de også med seg full pott og hele 10 av 10 mulige poeng. De nevner at dette ikke er en billig hekksaks, men at den til gjengjeld kan trenge gjennom så godt som alt, fra store modne hekker til viltvoksende bærbusker.

– Som man skulle kunne forvente fra en verdenskjent sag-produsent er bladene ekstremt skarpe og i denne R-modellen også med et stort mellomrom, skriver den britiske avisen.

De mener derfor at denne passer deg som skal fjerne tykkere grener mens for deg som ikke er proff kan det holde med en rimeligere variant. Vi har lagt ved en rimeligere variant av samme modell under.

Guide: Dette produktet er genialt til beskjæring

Best i test
Stihl HS 82 RC-E, skjærelengde 60 cm Hekksaks - bensin

Stihl HS 82 RC-E, skjærelengde 60 cm Hekksaks – bensin

Pris nå: 8 890 kroner hos Bondekompaniet
Her får du den til laveste pris
Stihl hekksaks HS 45

Stihl hekksaks HS 45

Bensindrevet. Rimeligere variant av testvinneren fra Stihl. Skaft: 60 cm. Vekt: 5 kg. 2-MIX motor,
0,75/1 kw/hk.
Pris nå: 3 969 kroner hos Hylte
Her får du den til laveste pris

Beste ledningsløse hekktrimmer 2023: Ryobi ONE+

BBC sitt eget hagemagasin Gardeners’ World har funnet frem til årets beste hekktrimmere i deres test «De beste hekktrimmerne i 2023». Her kårer de Ryobi ONE+ til årets beste ledningsløse hekktrimmer. Hekksaksen får hele 4,8 av 5 poeng og

– Til tross for hekktrimmerens kompakte størrelse er den fortsatt overraskeraskende imponerende med sin gjennomføringsevne og klipper også forskjellige materialer bra, skriver hageekspertene.

De kaller også hekktrimmeren «lett, men effektiv».

Også TU er imponerte over hekktrimmeren med det de mener er en god prislapp og lang rekkevidde når de kårer Ryobi OPT1845 til «beste forbrukersaks» i 2021.

– Den kommer med et forlengerstykke i form av et glassfiberarmert rør med elektriske ledere inni. Det gjør at du kommer til på svært høye hekker, skriver TU.

Endelig slipper du dette på robotklipperen

Best i test
Ryobi OHT1845

Ryobi OHT1845

Elektrisk. Skaft: 45 cm. Vekt: 2 kg. Maks skjærekapasitet: 18 mm. 18V.
Pris nå: 990 kroner hos NetOnNet
Her får du den til laveste pris

Makita hekksaks: Beste for tykke greiner

Hekktrimmeren Makita DUH 502RT får tittelen «beste for tykke greiner» av The Telegraph i 2023.

– Vi liker: En smart blad-revers funksjon og et justerbart grep, skriver nettavisen om den elektriske hekksaksen. De mener at den litt stivere prisen på hekktrimmeren rettferdiggjøres av et kraftigere 5000 mAh batteri.

«Beste for tykke greiner»
Makita DUH602Z 600mm Hækkeklipper 18V - SOLO

Makita DUH602Z 600mm Hækkeklipper 18V – SOLO

Pris nå: 4 159 kroner hos Proshop
Her får du den til laveste pris

Her finner du kantklipperne som er best i test

– Milwaukee har beste proffsaks

Denne har vi tatt med fordi vi også gjerne ville ha med en vinner fra en norsk test. Det er derfor verdt å merke seg at denne vinneren er fra en test TU gjennomførte i 2021.

«Beste proffsaks», en tittel som hver hekksaks eller saks for den saks skyld sikkert kunne tenke seg, er det hekksaksen Milwaukee M18 FOPH-HTA som får. Tittelen får de av TU i det Teknisk Ukeblad gjør en grundig test av hekksakser/hekktrimmere i 2021.

«beste proffsaks»
Milwaukee M18 hekksaks-adapter

Milwaukee M18 hekksaks-adapter

Sverdlengde cm: 51 cm. Vekt: 5,6 kg.
Sjekk prisen her

OBS: Ved bruk av en hekktrimmer er det viktig å ta nødvendige sikkerhetstiltak, som å bruke vernebriller og hansker, og å være oppmerksom på omgivelsene dine. Det er også viktig å lese og følge produsentens instruksjoner for riktig bruk og vedlikehold av hekktrimmeren.