Sport og friluft

Hengekøye: Alt du trenger å vite når du skal sove ute på tur

To damer i hver sin hengekøye med utsikt ut over vannet
Emelie T. Magnusson

De siste årene har det blitt stadig mer populært å sove ute i naturen. Her er tipsene du trenger å vite før du drar på tur med hengekøye.

Hengekøye har vist seg å være et flott påskudd for mange til å komme seg ut, uansett årstid. Og du trenger ikke nødvendigvis å reise så langt for å nyte de gode naturopplevelsene. De enkle og nære turene er for mange blitt en befriende luksus, der lykken er å kunne sove under en stjernehimmel.

Hengekøye eller telt

Friluftslivbransjen har meldt om en stigende trend til at stadig flere får øynene opp for hengekøye. Det betyr ikke at hengekøya er i ferd med å danke ut det klassiske teltet, snarere er den et supplement.

En hengekøye er enkel å bære og henge opp. Hvis du ikke har vært ute på overnatting med hengekøye før, så kan det være en idé å ta en prøvenatt hjemme i forkant. Det er bedre å gjøre seg forstått med hvordan opphengsystemet fungerer og hvordan du justerer deg frem til den beste liggestillingen i egen hage fremfor ute i skogen. Samtidig får du kontrollert at du har alt nødvendig utstyr på plass før du legger ut på tur.

Det finnes en rekke gode hengekøyemodeller på markedet, slik som Ticket to the moon hengekøye, Amok hengekøye og hengekøye fra House of hygge samt hengekøyer med myggnetting og tarp, og hengekøyer med eller uten stativ.

Planlegg turen

To damer i hver sin hengekøye på tur i skogen.
Ta med hengekøye på dagstur eller på overnattingstur, og kos deg.

Det første du bør tenke på når du skal kjøpe deg hengekøye, er å kartlegge hva slags turer du planlegger å gjennomføre. For lengre turer er det anbefalt å ta med lettere køyer, mens de tyngre modellene egner seg best til kortere utflukter da mange mener komfort og størrelse utklasser vekt.

Vestlandet: 5 turer som viser Norge på sitt vakreste.

Hengekøye med myggnetting og tarp

Om du vil unngå å bli spist av mygg og knott i løpet av sommernatten, kan det være lurt å supplere med myggnetting til hengekøya. Dersom værmeldingen er usikker, kan det vært lurt å ta med en tarp som kan spennes over hengekøya. Om det blåser ute kan det fort bli mye støy i tarpen, så sørg for at den er strammet så godt som mulig.

Utformingen på myggnettet kan variere fra modell til modell. Noen modeller tillater deg å fjerne myggnettingen helt, mens andre modeller lar deg kun ta myggnettet halvveis bort. Dersom du vil ha muligheten til å ligge uforstyrret eller vil la nettet ligge igjen hjemme, så bør du gå for en modell som kommer uten integrert myggnett.

Ikke alle hengekøyer kommer med kroker, og mange kommer uten tau eller annen form for oppheng. Flere eksperter anbefaler å gå for oppheng fra samme produsent som står bak hengekøya.

10 fjellturer som viser Norge på sitt beste.

Annonselenke

Hvordan henge opp hengekøye

Dame og hund i rød hengekøye med utsikt ut over fjellvann.
I en hengekøye kan både to- og firbeinte slappe av og nyte skogens ro. (Foto: Foto: Ticket To The Moon / Get Inspired)

Når du skal henge opp hengekøya for natten, så bør avstanden mellom trærne være på mellom 4 og 5 meter. Står trærne for tett, og buen på hengekøya blir for stor, kan det bli mindre behagelig å sove i den. Står trærne for langt fra hverandre, og køya blir for strak, vil hengekøya bli ustabil.

Selve trærne bør være minst like tykke som et voksent mannelår. Ved å gå for de bredeste festesnorene, skader du barken og trærne minst mulig. Køya siger ellers noe ned i løpet av natten. Sørg derfor for å ha minimum en halvmeters avstand fra bakken når du ligger i køya.

Hva skjer i Oslo: topp 10 ting å gjøre.

Annonselenke

Hvordan ligge i hengekøye

Hengekøyer i skogen
Et liggeunderlag er smart å ha i hengekøya for å unngå å bli kald. (Foto: Susanne Delbæk)

Ta med et liggeunderlag, reinsdyrskinn eller en «underquilt» – et liggeunderlag tilpasset hengekøya – for å holde varmen. Og så må du selvsagt ha en sovepose tilpasset sesongen.

Vær obs på vindretningen når du skal henge opp hengekøya. For mye vind fra siden kan fort gjøre at det blir mye gynging og mindre komfortabelt. Å få morgensola på hengekøya etter en kjølig natt ute i det fri, skader heller ikke.

Det finnes også hengekøyer med plass til to personer. Det kan jo høres både varmt og romantisk ut, men det kan fort bli litt trangt. Hvis hengekøyepartneren din i tillegg sover urolig, så kan det bli en «festlig» natt. Derimot er det unektelig meget behagelig å kunne sove én person i en dobbelhengekøye.

Norgesferie 2022: De vakreste turene fra «71 grader nord».

Sove ute om vinteren

Det er ingen problem med å sove i hengekøye om vinteren, så lenge du har med deg sovepose beregnet for vintertemperaturer, et varmere underlag og gjerne en tarp for skjerming mot vær og vind.

Til slutt er det viktig å huske at hengekøye egner seg bedre på lavlandet sammenlignet med overnattingsturer på høyfjellet over tregrensa. Dersom det skulle være dårlig med trær tilgjengelig, kan det fort være vanskelig å finne en egnet overnattingsplass for natten.

Les mer på våre temasider: