Her er alt du trenger å vite om Bodø/Glimts Europa League-høst
I høst kan du se Bodø/Glimt bryne seg på tøff og underholdende europeisk motstand. Dette er alt du trenger å vite om nordmenn i Europa League 2022/2023.
Torsdag 13. oktober tar Bodø/Glimt i mot Martin Ødegaard og hans Arsenal. Klarer superlaget fra nord å vinne poeng mot “The Gunners” denne gangen? Forrige uke endte oppgjøret i London med 3-0 seier til Arsenal etter en litt utypisk svak førsteomgang fra bodøværingene, men med tanke på hvordan de løftet seg i andreomgangen er det absolutt ikke umulig at Premier League-lederne får slite på den forblåste kunstgressbanen på Aspmyra.
Kampen får du tilgang til her:
Se Bodø/Glimt spille direkte i Europa League kostnadsfritt i 7 dager!
I den aller siste kampen i en lang og innholdsrik Champions League-kvalifisering røk Bodø/Glimt helt på målstreken borte mot kroatiske Dinamo Zagreb, og dermed måtte bodøværingene se drømmen om å prøve seg mot de aller beste lagene i Europa bli knust av to brutale scoringer imot i ekstraomgangene.
Se også: Her ser du Champions League i høst
Heldigvis var «trøstepremien» gruppespill i den nest gjeveste klubbfotballturneringen: Europa League. Til tross for at det umiddelbart føles som en skuffelse å skusle bort en mulighet til Champions League-gruppespill på tampen av siste kvalifiseringskamp, er Europa League likevel et steg opp fra Conference League, der Bodøværingene i fjor herjet mot storlag som Roma og Celtic.
I Glimts første gruppespillkamp møter de beinhard motstand borte mot PSV fra Eindhoven, og totalt er det 11 andre klubber i årets gruppespill med norske innslag i troppen.
Slik ser årets gruppespill ut
Da gruppene skulle trekkes 26. august var det knyttet mye spenning til hvilken motstand Glimt skulle ende opp med å møte, og da alle ballene var trukket opp fra glassbollene i Sveits, ble motstanderlagene de gulkledde nordlendingene skal møte omtalt som både en mareritt-trekning og drømme-trekning, litt avhengig av hvordan man ser på det.
Bodø/Glimt havnet nemlig i gruppe A, der de møter formlaget Arsenal, det nederlandske storlaget PSV Eindhoven, og Ole Kristian Sælnes’ nye klubb FC Zürich. Alle tre krevende motstandere, men uten tvil attraktive lag som garantert kommer til å skape mye blest og engasjement utover høsten.
Se Bodø/Glimt Leke seg mot Arsenal på hjemmebane
Her er alle gruppene i årets utgave av Europa League:
Gruppe A:
- Arsenal
- PSV Eindhoven
- Bodø/Glimt
- FC Zürich
Gruppe B:
- Dynamo Kyiv
- Rennes
- Fenerbahçe F.K
- AEK Larnaca
Gruppe C:
- Roma
- Ludogorets Razgrad
- Real Betis
- HJK Helsinki
Gruppe D:
- Braga
- Malmö
- Union Berlin
- Union Saint-Gilloise
Se Bodø/Glimt leke seg med Europeiske lag med Viaplay
Få tilgang til Viaplay og Europa League her!Gruppe E:
- Manchester United
- Real Sociedad
- Sheriff Tiraspol
- Omonia Nicosia
Gruppe F:
- Lazio
- Feyenoord
- Midtjylland
- Sturm Graz
Gruppe G:
- Olympiacos
- Qarabağ
- Freiburg
- Nantes
Gruppe H:
- Røde Stjerne Beograd
- Monaco
- Ferencváros
- Trabzonspor
Disse nordmennene skal i Europa League-aksjon
Utenom Bodø/Glimt er det hele 11 klubber i årets utgave av Europa League som til sammen har 14 norske fotballspillere i troppen, flere av dem viktige spillere for det norske landslaget.
I Glimts gruppe finner vi kapteinen for både det norske landslaget og Arsenal, ballmagikeren Martin Ødegaard. Drammenseren har de siste årene virkelig levd opp til de høye forventingene som ble stilt til ham da han som 15-åring ble hentet av Real Madrid, og blir blant annet å se på Aspmyra når de spiller borte mot Glimt 13. oktober.
En annen norsk spiller som skal prøve å avspore Glimt-toget er den tidligere landslagsspilleren Ole Kristian Sælnes og hans nye klubb FC Zürich. Etter flere år i Kina vendte trønderen nesa hjem mot Europa igjen tidligere i sommer, og har spilt seg inn i startelleveren til laget fra den største byen i Sveits.
Strim Mye + Sport Basis
Prøv Strim med 7 kostnadsfrie dager!I den franske klubben Rennes finner vi landslagsspiller Birger Melling, som har gjort sakene sine greit nok der siden han meldte overgang i fjor. Riktignok er han ikke helt bankers i startelleveren, men med tett kampprogram og mange slitne ben blir det nok noen opptredener i Europa League på ham og.
Joshua King flyttet til Tyrkia og Istanbul i sommer, og har med unntak av et lite skadeopphold hatt en god start på oppholdet sitt i storklubben Fenerbahçe. King har vist at han fortsatt har mye fotball i både bein og hode, og kommer med all sannsynlighet til å være klubbens foretrukne offensive våpen i Europaligaen.
Etter et noe mislykket opphold i nederlandske AZ Alkmaar, meldte forsvarspilleren Aslak Fonn Witry litt overraskende overgang til de bulgarske seriemesterne Ludogorets Razgrad i sommer, og skal forhåpentligvis ut i Europa med sin nye klubb i høst.
Tidligere landslagsbauta Jo Inge Berget kom tilbake til den svenske storklubben Malmö FF i 2019 etter et lite opphold i MLS, og har gjennom sine totalt 5 år i klubben virkelig blitt en publikumsfavoritt i Sydsverige med sitt karakteristiske vikingskjegg og skallede hode. Likevel har den snart 32 år gamle spilleren først og fremst vært en rotasjonsspiller den siste sesongen, men bidrar med kraft og stå-på-vilje når han først byttes inn.
I tyske Union Berlin finner vi to nordmenn i Julian Ryerson og nysigneringen Morten Thorsby. Ryerson har virkelig hatt en glitrende start på sesongen, og har med pondus og duellstyrke spilt seg rett inn i fast startellever-plass. Thorsby har også fått mye tillit etter overgangen fra italiensk Serie A og Sampdoria til et tysk hovedstadslag som virkelig har etablert seg i toppen av Bundesliga de siste par årene.
Landslagsspissen Alexander Sørloth har vendt tilbake til nok et lån til baskiske Real Sociedad, og i det «det kongelige selskap» skal han nok en gang prøve å være en offensiv kraft i et lag som nok kommer til å merke fraværet av svenske Alexander Isak, som nylig meldte overgang til Newcastle og Premier League-fotball.
En spillerkarriere som nok har gått under radaren til mange nordmenn de siste par-tre årene er den tilhørende norskamerikaneren Mikkel «Mix» Diskerud, som etter diverse opphold i Sverige, Sør-Korea og Tyrkia siden 2018 nå spiller for kypriotiske Omonia Nicosia.
I nederlandske Feyenoord finner vi både Marcus Holmgren Pedersen og nysigneringen Fredrik Bjørkan, som sammen skal utgjøre kjernen av Rotterdam-klubbens forsvar i tiden fremover.
Sist, men ikke minst, har vi den ungarske storklubben Ferencváros, hvor både Tokmac Nguen og Kristoffer Zachariassen spiller til daglig. De to står med én landskamp hver for Norge, og er begge viktige brikker i sitt ungarske klubblag.