Utenlandsreise

Hit kan du reise uten pass i sommer

norge har fått nytt pass og id-kort. bilde av det nye passet og id-kortet
Det er kun pass og nasjonalt ID-kort som regnes som sikre reisedokumenter. Men i praksis kan man også reise med førerkortet. (Foto: Politiet)

Har du ikke gyldig pass, er det likevel muligheter å reise til land som Spania, Frankrike og Italia så lenge du har gyldig legitimasjon.

Før du bestiller årets utenlandsreise, må du se til at du har et gyldig reisedokument er gyldig for landet du skal til.

Flere smarte reisetips på Startsiden Guider.

Pågangen hos Politiet for å fornye pass er blitt så stor, at det har hørt til passtrøbbel. Mange opplever lang ventetid både på å bestille nytt pass, og få passet produsert. Normalt blir passet tilsendt i løpet av en uke. Nå må du vente i opptil 10 uker til du får passet i postkassen, eller beskjed om å hente det på din lokale politistasjon. For nasjonalt ID-kort er ventetiden fire uker.

du kan fint reise til Gran Canaria uten pass

Bestill ferien her

Med Apollo kan du reise på sol- og strandferier til klassiske reisemål som Hellas, Spania og Kroatia og eksotiske reisemål i Karibien, Emiratene og Thailand.
Bestill ferien nå

Du får ikke nytt pass før sommeren

Hele 480 000 nordmenn mangler gyldig pass. Hittil i år har Politiet registrert 560 340 søknader om pass. Det er over dobbelt så høyt som i et normalår som ligger på 270 000 pass-søknader. Nå er pågangen for å fornye passet så stor, at det har ført til passtrøbbel hos Politiet.

Her finner du billige restplasser

 Covid-restriksjonene førte til at mange utsatte fornyelsen av passet til restriksjonene lettet. Krigen i Ukraina har også ført til råvaremangel i passproduksjonen. 

Santorini i hellas går for å være den vakreste av alle øyene i hellas. den er kjent for sine kritthvite bygg og fantastiske solnedganger.

Restplasser

Har du enda ikke bestilt ferie til utlandet? Frykt ikke. Apollo har et stort utvalg av restplasser til en rimelig pris. Bestill ferie til varmere strøk i dag.
Bestill restplasser her

Hit kan du reise uten pass

du kan fint reise til Gran Canaria uten pass
Du kan fint reise til Gran Canaria i Spania uten pass. Du bør ha nasjonalt ID-kort, men du kommer deg også dit med gyldig legitimasjon. (Foto: Colourbox)

Skulle du være så uheldig at passet ditt er utgått på dato, blir det vanskelig å få det fornyet før sommeren. Det betyr likevel ikke at løpet er kjørt for å få til en ferie i utlandet. 

Norge er med i Schengen-samarbeidet i Europa. Reiser mellom Schengen-land er det ikke krav om passkontroll, men du bør likevel ha med gyldig ID-kort. Skal du ut å fly, må du legitimere deg. Dette krever også de fleste hoteller og overnattingssteder. 

Totalt er det 26 land som er med i Schengen-samarbeidet:

Belgia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Island, Italia, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederland, Norge, Polen, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike.

Bilde fra havnen på den vakre og populære ferieøya Naxos i Hellas. Båter, strandpromenade og en av båtene som tar deg fra øy til øy.

Fly og hotell til destinasjoner over hele europa.

Bestill fly og hotell i dag

Schengen-landene er også de mest populære reisemålene for nordmenn, i følge SSB. Før pandemien var Spania, Sverige og Danmark de mest populære destinasjonene for reiselystne nordmenn.

Dette er Danmarks beste strender.

I utgangspunktet er det kun pass og nasjonale ID-kort som er regnet som gyldig legitimasjon i utlandet, men i praksis kan du også reise med førerkortet ditt. Reiser du med barn, må også de ha gyldig ID-kort.

Strengere krav for nødpass

Fra og med mandag 30. mai er det bare de som er i en nødsituasjon, eller har særlige grunner som får søke om nødpass. Ferie er ikke en del av kriteriene. Politiet vurderer behovet individuelt.

– Vi har stor forståelse for at mange er fortvilet og frustrerte. Det er trist for de som ikke får reist på ferien de har gledet seg til. Men siden det ikke er nok nødpass til alle, må vi sørge for at de som virkelig trenger det får det, sier avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i politidirektoratet i en pressemelding fra Politiet.

Annonselenker Booking.com

Les mer på våre temasider: