Shopping

Hjemmetrening: Hemmeligheten bak et godt treningsprogram

Bilde av kvinne som trener med strikk ute i naturen på hjemmetrening.
Hjemmetrening kan gjøre treningen lettere å gjennomføre, men det er viktig med en god treningsplan og å finne det en liker forklarer eksperten, (Foto: X-life)

Hjemmetreningen blir både mer effektiv og lettere å gjennomføre med et godt treningsprogram. Eksperten forklarer hvordan.

Hjemmetrening kan bli glemt som en mulighet når gruppetimer, og tilbud på treningssentre som styrkeøvelser, spinning, yoga, benkpress og aerobic er så stort. I tillegg har de fleste av oss rikelig med muligheter til å kunne trene utendørs. Enten det er snakk om en powerwalk, løping eller styrketrening i nærmeste parkanlegg.

Det er med andre ord ikke vanskelig å komme i gang med trening. Utfordringen for mange ligger derimot i å opprettholde treningen og gjøre det til en fast rutine.

Ikke nok kunnskap

Stine Dahl jobber for nettbutikken X-Life som kan friste med et spennende utvalg av produkter til trening og aktiv fritid. Dahl mener det er flere ulike faktorer som får folk til å kjenne på dørstokkmila eller ha vansker med å få gjennomført trening.

Bilde av Stine Dahl fra X-life på matte på gulvet. Stine forklarer rundt hjemmetrening.
Stine Dahl fra X-life er selv langt fra fremmed fra å skulle trene hjemmefra, snarere tvert imot. Hun gir oss sine beste råd rundt hjemmetrening.

– Jeg tenker at det går på energien til folk og at man ikke er såpass opplagt i hverdagen til at man kommer seg ut av døra for å trene, forteller Dahl til ABC Brand Studio.

– Litt andre faktorer som jeg også tenker spiller inn, er at trening for mange kan være noe man føler seg usikker på i form av for lite kunnskap. I tillegg hjelper det ikke om man ikke har noe skikkelig treningsmål og det at treningssenter for mange kan oppleves som skummelt.

Fra treningssenter til hjemmetrening

I 2020 så man en stor endring i hvordan folk tenker trening. Da treningssentrene ble tvunget til å stenge ned som følge pandemien, måtte vi tenke annerledes.

– Flesteparten av de som trente på et treningssenter, investerte i utstyr for hjemmetrening. Samtidig ser vi også at de som ikke har vært fullt så aktive også har kjøpt utstyr for hjemmetrening. Trenden vi ser nå, er at de som kanskje hadde en høy terskel for å trene på treningssenter, har investert noen få tusenlapper i treningsutstyr for hjemmetrening.

Bilde av jente på gulv på trenigssenter som trener med strikk og gule vekter.
Treningen hjemme ka ´n gjennomføres minst like effektivt som på treningssenter med et godt treningsprogram og riktig utstyr. (Foto: @coacholsen)

Summen av utstyret de har kjøpt er altså mindre enn hva et årsabonnement koster hos de store kjedene, understreker Dahl før hun fortsetter:

– Om man har enkelt treningsutstyr hjemme, så kan man faktisk få kjørt igjennom en skikkelig god og effektiv treningsøkt hjemme på bare 30-45 minutter. Du sparer både deg selv for tid og miljøet for belastning om man for eksempel kjører til og fra trening. Det er vinn-vinn.

Treningspakke hjemmetrening – stor pakke

Treningsmatte, Kettlebell 4 kg, Hex Dumbbell Manual 2 kg, Bungee Single Trainer, Bungee Single Trainer, StepUp Pro Stepkasse, XC TrainingBand Set ECO Treningsstrikker, Doorgym
Kjøp treningspakke med det du trenger av utstyr her

Prøv deg frem med treningsprogram

Det finnes en rekke treningsprogram på nettet og jevnlig kan man lese historier om hvordan noen har lagt om livsstilen og oppnådd strålende resultater. Men det som kan være gullformelen for noen, kan være fullstendig feil for andre. Vi har tidligere skrevet om trening på tredemølle: Slik trener du best med tredemølle og disse er best i test! Hvordan kan så du best sikre deg at treningsmetoden du velger er den beste for deg?

Stine Dahl i X-Life mener man må gå og feile litt underveis mens man trener og tester ut.

– Det tar tid å finne ut hva som fungerer for hver enkelt. Som på så mange andre områder så opplever man at man ikke alltid treffer blink første gangen. Man kan investere i å snakke med noen som har utdannelse på området for å skreddersy en treningsplan for seg selv. Eller så kan man velge å prøve litt selv for å se hva som fungerer og ikke.

Proform, Power rack olympic styrkepakke 120 kg.

Kjøp komplett pakke til hjemmetrening hos X-life

Hemmeligheten bak en god treningsplan

Hva er hemmeligheten bak en god treningsplan?

– Den største hemmeligheten bak det å finne en god treningsplan er først og fremst å finne en treningsmetode som passer deg, og som gir deg de gode endorfinene og motivasjonene etter en treningsøkt.

Anaerob eller aerob hjemmetrening? 

På spørsmål om hva et godt treningsprogram bør inneholde, svarer Dahl at det bør inneholde øvelser og treningsmetoder der man får brukt og trent hele kroppen og ikke bare deler av den. Når det gjelder å prioritere styrketrening fremfor kondisjon eller motsatt, mener Dahl det er individuelt fra person til person.

– Det spørs selvfølgelig også på hva den enkelte vil oppnå. Vil man oppnå god kondisjon eller har som mål å springe maraton, er kondisjonstrening noe som definitivt burde prioriteres. Har man som mål å forandre kroppen sin – opp/ned i vekt og øke muskelmassen – ville jeg ha prioritert styrketrening først og heller lagt til kondisjon litt senere, sier livsstilscoachen.

Annonselenke

Hvilke øvelser er det som først og fremst bør prioriteres i starten av egentreningen?

– Baseøvelser er alltid lurt å prioritere i egentreningen sin, enten i form av å ha på vekter eller å bruke egenvekt. Her er det også fint å legge til litt maskinøvelser om man er nybegynner med trening og ikke starter med de mest avanserte øvelsene fra starten av.

Oppvarming og nedtrapping også på hjemmetrening

Dahl legger ikke noe imellom når vi spør henne om viktigheten av å huske på opptrapping og nedtrapping når vi trener.

– Det er EKSTREMT viktig! Dette kan forebygge skader og gjøre kroppen klar til den mest intensive delen av treningsøkten. Her er Abilica Massasjepistol Pro super å bruke både til oppvarming og nedtrapping for aktivering før trening og blodsirkulasjon til musklene etter.

Abilica massasjepistol PRO

Kjøp massasjepistol her

Helt til slutt: hvilke «feil» ser du går igjen hyppigst hos nybegynnere, og hvordan kan de unngås?

– Den største feilen jeg ser hos de fleste er å starte for hardt og trene for mange dager. Det er så ekstremt lett å falle av, miste motivasjonen eller at restitusjonstiden blir for kort mellom de forskjellige øktene rett og slett fordi alt er nytt for kroppen.

Les mer på våre temasider: