Shopping

Hodelykt: Slik velger du riktig og disse er best i test i 2023

Hodelykt best i test: En hodelykt ligger på skogsbunnen.
Lupine, Liglo og Black Diamond: Disse hodelyktene er best i test 2023. (Foto: Colourbox)

Disse hodelyktene er best i test! Friluftsentusiasten forteller også hva du må tenke på når du skal velge hodelykt.

Det finnes ingenting som heter dårlige lysforhold, bare dårlig hodelykt. En god hodelykt kan være en trofast og uvurdelig turkamerat når mørket senker seg, og bør være et “must” om turen skal eller kan ende opp etter mørkets frembrudd. Vi har snakket med en ekspert, og funnet hodelykter han og andre med peiling anbefaler.

Har du riktig lykt til til ditt bruk? 

Jan Erik Hansen fra tursiden.net forklarer hva du bør tenke på når du skal kjøpe hodelykt, og hvilke som passer best til forskjellig bruk.

Vi har snakket med friluftsveileder Jan Erik Hansen, som også driver Tursiden.net. Der skriver han om turene sine, deler smarte tips og triks og omtaler utstyr. Med andre ord en kar som har vært ute en vinternatt før, som vet hva man burde se etter når man skal gå til anskaffelse av en hodelykt.

– Det er mange hodelykter i alle prisklasser og lysstyrker å velge mellom. De fleste vil fungere helt fint når en er ute på tur i mørket. Til vanlig hverdagsturer trenger en ikke å legge så mye penger i det, men kan bruke en rimelig og kraftig oppladbar hodelykt, sier Hansen.

Ute etter mer innhold om turutstyr? Se her!

Piko X4, Oppladbar hodelykt, 2100 lumen

Piko X4, Oppladbar hodelykt, 2100 lumen

Pris akkurat nå: 3 999 kroner
Gå til Fjellsport her

Hodelykt en del av sikkerheten

Han forklarer at for aktiviteter der hodelykten er en del av sikkerheten, som ved sykling, toppturer på ski eller fjellturer lønner det seg å legge litt ekstra penger i en robust lykt som tåler tøff bruk.

– Disse lyktene har også ofte ett mer behagelig lys, og flere justeringsmuligheter under bruk. Den samme lykta kan fint brukes til mange aktiviteter, selv om den er best for en aktivitet. For eksempel vil en god lykt som passer til løping være like fin for skiturer i løype, hverdagsturer og andre utendørsaktiviteter. 

Selv sier Hansen at han har 3 lykter. En billig lykt som ligger i bilen. En god hodelykt for teltturer på fjellet, og småting ute på kveldstid. En kraftig oppladbar lykt for kveldsturer og skiturer. 

Les også: Ut på tur? Slik velger du riktig hengekøye

PETZL NAO® RL hodelykt

PETZL NAO® RL hodelykt

Pris akkurat nå: 1 611 kroner
Gå til CDON her

Hva er det viktigst å se etter?

– Det var et vanskelig spørsmål. Vil si at den passer til tiltenkt bruk, og at den er allsidig slik at den kan brukes til flere ting. Da blir det mindre utstyr og færre batterier å passe på er oppladet. 

Hodelykt til korte gåturer

Hvilke egenskaper bør en hodelykt til kortere gåturer ha?

– For korte gåturer, som en liten fjelltur etter jobb, ville jeg valgt en hodelykt som er behagelig på hodet. Det er også viktig at det er enkel å regulere lys på den samtidig som den gir godt lys når du går. Det kan gjerne være en rimelig hodelykt, men helst oppladbar. 

GP Xplor Rechargeable Headlamp, PHR19, 1200 lumen

GP Xplor Rechargeable Headlamp, PHR19, 1200 lumen

Pris akkurat nå: 897 kroner
Gå til CDON her

Best i test hodelykt til jogging og løping

Hva bør man se etter i en hodelykt om man skal jogge eller løpe med den?

– En hodelykt for løping må sitte godt på hodet, være relativt lett og ha en god lysstyrke slik at en kan se litt fremover. En lysstyrke på 500-1000 lumen passer godt for løpeturer, og skiturer i løype.

Hansen forklarer at til løping kan hodelykter med «pannebånd» sitte litt løst, og nevner at ett festebånd som kan justeres til å sitte godt gjør turen mer behagelig.

– Batteriet bør ikke være for tungt, siden det kan bli ubehagelig å ha lykten på under løpeturen. Det samme gjelder batteripakker med ledning, som kan oppleves irriterende mens en løper. 

Iiglo Headlamp 2000LM

Iiglo Headlamp 2000LM

Sjekk prisen her

Iiglo Headlamp 2000LM er best i test i tek.no sin test av billige hodelykter. Tek skriver at den er usedvanlig behagelig på hodet og en svært fleksibel hodelykt til variert bruk. Med en maks lysstyrke på 2000 lumen er den mer enn kraftig til kortere gå- og joggeturer, men kan enkelt dimmes til ønsket styrke. Hodelykten drives av et oppladbart batteri som lades med USB-C-kabel.

Best hodelykt til lengre turer i skog og mark

Hva med de til lengre turer i skog og mark?

– For lengre turer, med overnatting ute er det viktig at lykten er allsidig og robust. På slike turer er det sjeldent høy fart, så lysstyrken er ikke like viktig som under løping eller andre fartsfylte turer. Her velger jeg en lykt som tåler en vannsprut eller er vanntett, slik at den kan ligge lett tilgjengelig uansett vær. Mulighet for å låse lykten i av posisjon slik at den ikke slår seg på i sekken er en fordel. 

Hansen mener at lykten må være lett å betjene selv med hansker på hendene. Han forklarer også at en mulighet for å justere lysstyrken er viktig. På den måten kan en dimme lyset inne i telt eller på kort avstand, og samtidig skru opp effekten om en vil se på litt avstand. Han legger til at en mulighet for å dimme gir også en lykt med lengre batterilevetid.

– Til slutt må det være en lykt som ikke er for tung, slik at den er behagelig å ha på hodet over flere timer om en er på lange turer når det er mørkt. For lengre turer foretrekker jeg en lykt med utskiftbare batterier, og har alltid et ekstra sett i kartmappen, avslutter Hansen.  

Billig og brukbar
Black Diamond Spot 350LM

Black Diamond Spot 350LM

Sjekk prisen her

Denne hodelykten trekker Hansen frem i sin guide til hodelykter på tursiden.net som en god allround hodelykt til friluftsliv og teltturer, og er en fin liten lykt med en snill pris som gjør jobben om du ikke trenger den råeste lykten på markedet.

Lysstyrken er på litt beskjedne 200 lumen, den er vann- og fuktsikker, veier lite og bruker utskiftbare AAA-batterier.

Hodelykt til turer på ski og sykkel

Hva er det viktigst å se etter om du skal ha en hodelykt til aktiviteter som innebærer høy fart, som ski og sykkel?

– For turer med høy fart er det viktigste at lykten er robust og gir godt lys. Det vil gjerne si en lykt på 1500 lumen eller mer. På toppturer der en gjerne vil se mye av terrenget kan det være greit med en lykt som er betraktelig kraftigere. Er det mulig å velge mellom spot lys om en vil sjekke ut terrenget og mer spredt lysfelt under skikjøring eller sykling er det en bonus. 

Videre forklarer han at det på gode lykter er mulighet for å justere lysstyrken slik at en sparer batteriet til de gangene en trenger maks lysstyrke. Han legger også til at siden lykten gjerne monteres på hjelm eller sykkel er ikke vekten like viktig som på en lykt for løping eller tur. 

– Lykten må være robust for å tåle at en går i bakken, eller slår den mot noe under turen. For toppturer er det et tips å bruke en lettere hodelykt for turen opp for å spare batteri til turen ned. På turen ned kan den lette hodelykten henge rundt halsen som en ekstra sikring om kjørelykten svikter. 

Piko X4, Oppladbar hodelykt, 2100 lumen

Piko X4, Oppladbar hodelykt, 2100 lumen

Pris akkurat nå: 3 999 kroner
Gå til Fjellsport her

I sin guide til hodelykter på Tursiden.net løfter Hansen frem hodelykten Lupine Piko som en god hodelykt til ski- og sykkelturer, som også får 6/6 i test på Jeger.no. Den nyeste versjonen er den tredje generasjonen av Lupine Piko, og har en lysstyrke på hele 2100 lumen. Kastelengden er på 210 meter, og med en vekt på kun litt over 200 gram inkludert batteri er den blant klassens aller beste hodelykter.

Råskinnet: Lupine Wilma RX7

Råskinnet: Lupine Wilma RX7

Sjekk prisen her

Om du trenger noe av det kraftigste som finnes på hodelykt-fronten, er dette lykten for deg. Denne blir også trukket frem av Hansen på tursiden.net, og er også best i test både på jeger.no, terrengsykkel.no, mbr.co.uk og en rekke andre nettsider med fokus på de litt mer heftigste frilufts-aktivitetene. Med en lysstyrke på hele 3600 lumen får du virkelig lyst opp halve skogen foran deg.

Lykten har 10 lysnivåer, samt bluetooth-tilkoblingsmulighet som blant annet lar deg dimme hodelykten akkurat slik du vil.

Forskjellig hodelykt til sommer og vinter?

Er det hensiktsmessig å ha ulike hodelykter til sommer og vinterbruk?

– Ja og nei. På sommeren er det sjeldent at hodelykten brukes like mye. Den brukes også sjeldent mens en går, så da kan en rimeligere lykt være greit å ha på teltturer og andre ganger en trenger litt ekstra lys. Selv bruker jeg den samme lykten til turer både sommer og vinter, så slipper jeg å ha så mange lykter liggende. 

Litiumbatteri eller alkaliske batteri?

Hva foretrekker du, hodelykt med oppladbart litiumbatteri, eller de med utskiftbare alkaliske batterier? 

– Begge deler til ulikt bruk. For lengre turer har jeg hodelykt med utskiftbare batterier, og har alltid ett ekstra sett batterier i kartmappen. Her er det ett tips å ha ett sett med oppladbare batterier i lykten, og ha ett sett med engangsbatterier som reserve i kartmappen (eller topplokket) om en skulle glemme å lade lykten før turen. 

Hansen forklarer at blant hodelykter for korte turer, og turer der det kreves mer lysstyrke, foretrekker han oppladbare batterier.