Bolig

Husvask: Har du husket å vaske her?

Har du husket å vaske her? Vesntre: Bilde av Sanders vask som er full av skitt og gugge fordi den ikke har blitt vasket. Høyre: Bilde av Sanders filter på kjøleskapet som er fult av støv og skitt fordi det ikke har blitt støvsugd.
Emine Sanders kom over noen heller grufulle steder man bør vaske - og som alle burde vite om. Hun tok saken i egne hender og laget en serie vasketips kalt «et grunnkurs i voksenlivet». Her er stedene du sannsynligvis har glemt å vaske. (Foto: Emine Sanders)

Visste du at du burde vaske her? Sannsynligvis ikke, og det er egentlig ganske urovekkende. Vi viser deg 3 videoer med vasketips du ikke kan.

Har du en god vaskerutine hjemme, som omfatter alt av viktige steder du kan vaske? Det trodde vi også at vi hadde.. Ikke bare ble vi overrasket over stedene vi burde ha vasket oftere, men også over hvor ekkelt det er at vi ikke allerede har vasket her. 

I en daglig skroll gjennom Instagram kom jeg nemlig over en av postene til Emine Sanders på Instagram. Den blonde influenseren fra Drammen deler daglig tips og triks, inspirasjon og morsomme videoer med sine nesten 13.000 følgere. Foruten å jobbe med sosiale medier tar hun også master i spesialpedagogikk. 

Lyst på flere saker som dette? Her samler vi alle rengjørings-artikler som denne

Et grunnkurs i voksenlivet

Denne dagen hadde hun lagt ut en video (reel) kalt «Et grunnkurs i voksenlivet». Her deler hun noen tips jeg aldri selv hadde hørt om, med spesielle steder man gjerne ikke har kommet på at man må vaske. 

– Det som først fikk meg på idéen med å vaske på disse rare stedene var at vaskemaskinen vår vasket dårlig. Så jeg bestemte meg for å prøve å ordne det selv. Jeg gjorde litt research og fant plutselig ut at det var masse steder man måtte vaske maskinen som jeg aldri har tenkt over før! 

Emine delte tipset i story og fikk plutselig mange kommentarer fra andre som heller ikke visste om dette. Slik ble den lille video-serien på tre videoer til.

Trender på tiktok
The Original Scrub Daddy rengjøringssvamp

The Original Scrub Daddy rengjøringssvamp

Pris nå: 40 kroner hos jem & fix
Sjekk prisen hos Lyko her Her får du den til laveste pris

Husvask-tips 1: Har du husket å vaske vaskemaskinen?

vaketips: Har du husket å vaske her? Bilde av en del fra vaskemaskinen som ikke har blitt vasket som den skal. Full av skitt.

Første vasketips, eller har du husket å vaske her-tips kan vi kanskje kalle det, fra Sanders er å vaske vaskemaskinen. Her er det snakk om å vaske:

1. På innsiden av silikonen rundt innsiden av døren på vaskemaskinen. I Sanders tilfelle er denne helt oransje og full av grums. Denne vasker hun enkelt med en kost, såpe og vann.

2. På baksiden av den lille «døren» neders på vaskemaskinen er det to deler som skal vaskes(se video). Emine starter med å dra ut et lite rør som skal tømmes for grumsete vann og fortsetter med et filter som rett og slett må totalrengjøres i en liten balje med såpe og vann.

3. Også såpebeholderen på vaskemaskinen bør vaskes, men ikke nok med det – også «luken» den er inni bør vaskes. Sander legger beholderen i en balje med vann og såpe og skrubber til det er rent.

Derfor må du ikke vaske gulvet med grønnsåpe

– Godt tatt imot

– Første video med vaskemaskinen ble tatt utrolig godt imot, og bikket over 100.000 views ganske raskt. Så fortsatte jeg bare, hensikten har hele tiden vært å spre kunnskap om de tingene man ikke visste man måtte gjøre i voksenlivet, rett og slett et grunnkurs i det man ikke tidligere har blitt lært. 

Sanders forteller at alle videoene har blitt filmet første gangen hun vasker på alle disse stedene man kanskje glemmer bort. 

Vi ble overrasket: Dette gammeldagse vaskemiddelet kan jo brukes på «alt»

Husvask-tips 2: Har du husket å vaske vasken?

Har du husket å vaske her? Vasketips: du mp huske å vaske vasken. Bilde av Sanders vask som er full av skitt og gugge fordi den ikke har blitt vasket.

– Er det ikke passe irriterende at du må vaske vasken!?, utbryter Sanders i det hun starter videoen hvor hun viser hvordan man skal vaske den.

1. Sanders starter med å løsne korken helt ytterst på vasken(der hvor vannet kommer ut). Delen vannet renner igjennom viser seg å være full av grums.

2. Så skrur hun opp sluket på vasken og her skjuler det seg nok en gang grumst og mugg man helst ikke vil ha i nærheten av vasken.

3. Sanders skrur også av skruen på det øverste sluket på vasken og drar ut røret som henger fast her(obs, vi har alle forskjellige vasker så se an etter type vask). Også denne er full av grums om vaskes med såpe, vann og børste.

– Så fælt at jeg vurderte å klippe det bort

– Noen steder var det faktisk så fælt at jeg vurderte å klippe det bort, jeg ble jo nesten litt redd for hva folk skulle tenke, men jeg kasta fort bort den tanken, det skulle være informativt, ærlig og ekte. Det har vært viktig for meg. 

populært
The Pink Stuff Cleaning Paste, 850 g The Pink Stuff Vaskemiddel & Tøymykner

The Pink Stuff Cleaning Paste, 850 g The Pink Stuff Vaskemiddel & Tøymykner

Pris nå: 59 kroner hos Blush
Sjekk prisen hos Lyko her Her får du den til laveste pris

Husvask-tips 3: Har du husket å støvsuge kjøleskapet?

Har du husket å vaske her? Vasketips: du mp huske å støvsuge bak kjøleskapet. Bilde av Sanders filter på kjøleskapet som er fult av støv og skitt fordi det ikke har blitt støvsugd.
(Foto: Emine Sanders)

Så er det kjøleskapet som skal til pers.

1. Her drar Sanders ut kjøleskapet og både støvsuger og vasker under. Både et gammelt pass, leker og et flakslodd skjuler seg under det praktiske skapet som fortjener litt mer omtanke.

2. På baksiden er det også et filter som ikke har trukket annet enn støvbefengt luft og mini-hybelkaniner på alt for lang tid. Dette støvsuger Sanders.

Når lærte man dette?

Emine sier at hun tror folk har satt pris på å se hvor mye møkk man faktisk har i hus, uten å pynte på sannheten. Samtidig som hun ble overrasket over alle de stedene man må vaske, som hun føler ingen forteller deg om. 

– Når lærte man seg at man må støvesuge filteret på kjøleskapet liksom? Eller at det kan samle seg møkk i silen på et blandebatteri? 

Les også: Vi har testet «mirakel»-vaskemiddelet Pink Stuff

Når må disse stedene vaskes?

– En fin huskeregel for meg er at jeg sjekker disse stedene ved hver årstid, altså fire ganger om året. Ofte er det nok for både rens av sluk på bad, og vasker, tømme lofilter på vaskemaskin, støvsuge bak kjøleskap og de stedene man rett og slett glemmer bort.

Smarte rengjøringsprodukter til hjemmet