Hus

Husvask på tube: Nylonvask kan du vaske «alt» med

Bilde av en hånd som holder en blå eske med Nylonvask
Nylonvask er det ultimate vaskemiddelet - les hvorfor her (Foto: Kreative Idéer)

Nylonvask. Smak litt på ordet mens jeg vrir opp kluten min. Jeg er midt i ukens husvask, nemlig. Og her får dere ett supert vasketips.

Sånn. Ok, hvor var vi? Jo, Nylonvask. Hva vet du om det? Vaskemiddelet, som ble lansert alt i 1951, var opprinnelig ment for nylon – derav navnet. For de av dere som ikke er en del av tilhengerskaren kan den blå tuben fort fremstå som en litt underlig gjenstand – en tube med mystisk innhold.

Hva er egentlig Nylonvask?

«Jeg har lenge lurt på hva denne nylonvasken jeg har sett hos eldre mennesker er for noe, men har aldri turt å spørre.» lød en kommentar jeg kom over da jeg lette etter bruksområder for den mystiske tuben jeg fant i boden.

Her er forresten et annet middel som kan brukes til MYE mer enn en skulle tro: Vademecum munnvann: 27 ting du ikke visste at du kan bruke det til.

Hva kan man bruke Nylonvask til?

Vel, kjære deg som lurte på dette! Det har jeg også undret meg over. Men etter litt research har jeg funnet ut at man i stedet stille seg spørsmålet «hva er det Nylonvask ikke gjøre?» For etter å ha testet dette lille mirakelet selv er i alle fall jeg overbevist.

Kjenner du et lite hint av nysgjerrighet, bør du ta deg tid til å skumme gjennom noen av bruksområdene vi her har kommet over. For kan det vaskes, kan du i prinsippet vaske det med Nylonvask.

1. Vaske vinduer med nylonvask

Et kjapt Google-søk burde være grunn til å skaffe seg en tube med Nylonvasken neste gang vinduene skal vaskes. For vidundervasken skal visstnok gjøre vindusvasken til en lek.

Fremgangsmåten er enkel: Nylonvasken blandes ut i vann, vask vinduene med svamp og tørk med en ren klut. Jeg kan skrive under på at det virker og gir supert resultat! Med andre ord: Det er ikke nødvendig med en rekke dyre spesialprodukter for å få skinnende vinduer. Apropos vindusvask, hvordan vaske vinduene riktig får du svaret på her.

Nylonvask

Nylonvask

Produktet du kan vaske «alt» med

2. Nylonvask til glass

Gjenstander av glass kan også få nytt, skinnende liv med Nylonvask. Julepynt, glassdører eller lysestaker – glass er glass for Nylonvasken!

3. Nylonvask til solbriller

I forlengelsen av dette kan vi også nevne at Nylonvask fungerer utmerket på solbriller.

4. Klær: Flekkfjerning på alt fra ull til silke

Bilde av en hånd som holder en blå eske med Nylonvask foran kjøkkenskap.
(Foto: Kreative Idéer)

Alt som kan vaskes, kan vaskes med Nylonvask. Så sier produsenten. Alt fra silke og ull til bomull. Moren min sverger til Nylonvask når hun skal skylle klær med mye overskuddsfarge, for eksempel. Og det er ikke få som rapporterer om “nye” klær etter å ha gnidd litt Nylonvask over en flekk før plagget vaskes i maskin.

Det gjelder også ulltøy og silke, så vel som klær av syntetiske stoffer. Fettflekker er heller ikke noe problem for denne hvite, allsidige såpa! Det kan være greit å vite når biter av middagen møter hvite te-skjorter eller kjoler.

Flere brukere forteller også om at klær som ellers må renses kjemisk blir så gode som nye etter et møte med en liten dert Nylonvask på en svamp. Størrelsen på tuben gjør den også til ett fortreffelig valg når feriekofferten skal pakkes. Du kan faktisk også vaske badetøyet ditt med den allsidige vasken!

5. Nylonvask til bil og båt

Ja, hvorfor ikke vaske bilen eller båten med Nylonvask? Det er også noen av de bruksområdene produsenten selv trekker frem! Vinduer, ytre og indre flater, seter, puter, felger – skal vi tro bruker-erfaringer er dette noe av det som universalmiddelet kan gjøre for deg.

Et tips skal være å blande den ut i vindusspylevæske for å få ekstra skinnende vinduer! Eller bruk den på frontruta. Bilvask: 5 enkle steg til en skinnende ren bil.

I tillegg skummer Nylonvasken i saltvann, slik at du fint kan ta med deg tuben til sjøs. Skulle det knipe skikkelig, kan du også bruke Nylonvasken som en såpe til deg selv. Igjen: Kan det vaskes (og du kan vaskes!), kan du vaske det med Nylonvask.

6. Nylonvask til flekker på sofa

Flekker på sofaen kan du få bukt med ved å bruke en blanding av Nylonvask og vann – bruk svamp. Det er ikke nødvendig å skylle hvis trekket for eksempel ikke kan tas av. Selv ser jeg frem til å børste støv av tuben jeg vet vi har liggende hjemme, for er det et sted som behøver en aldri så liten vask, er det sofaen. Noen runder i vaskemaskinen til tross, flekkene nekter å rikke seg av flekken (ja, jeg måtte bare).

Notert i etterkant: Mirakelmiddelet tok noen av de ganske “konkrete” flekkene, altså sjokolade, syltetøy osv. Flekkene jeg ikke kan gjøre rede for, som sikkert er en misfarging av stoffet som har skjedd over tid, var det litt verre med, men her kan løsningen være å bløtlegge sofatrekket i Nylonvask først, eventuelt gni det inn, og så vaske i maskin.

7. Vask gulvet med den!

Det gjorde gulvene mine rene og pene, like bra som annen såpe!

8. Fjern flekker på tepper

Flekker på tepper kan du også forsøke å fjerne med Nylonvask utblandet i vann. Ha blandingen på flekken, la det virke før du skyller av med litt vann og går over området med tørkepapir.

9. Barnevogner

Det er en kjent sak at barnevogner heller ikke skånes for flekker, og det kommer neppe som en overraskelse at vidundermiddelet kan brukes til også dette formålet. Gjør du et aldri så lite søk på “hvordan vaske barnevogner”, er du langt fra den eneste som har lurt på dette. I flere tråder i ymse nettforum er det brukere som foreslår Nylonvask. Her sverges det til å vaske tekstilene som er avtakbare for seg i en bøtte med Nylonvask. For tekstiler som sitter fast eller kalesjen kan fremgangsmåten fra sofavasken forsøkes: Bland Nylonvask ut i vann, ha litt på en svamp og vask i vei!

10. Lampeskjermer

Når vi først er inne på kalesjer kan vi jo også nevne at du kan forsøke Nylonvask på lampeskjermer også!

11. Nylonvask på møkkete sko

Du kan forsøke å gni vekk flekker på sko med fuktig klut og Nylonvask. Eller bløtlegge i Nylonvask før du hiver skoene i vaskemaskinen. Mine blå Converse satte pris på dette tipset!

Det vi enkelt og greit kan oppsummere med er at den blå tuben er en allsidig liten fyr du sikkert kan bruke til det mest av rengjøring. For som de sier: Alt som kan vaskes kan vaskes med Nylonvask. Det er bare å prøve seg frem, med andre ord! Men nå får du ha meg unnskyldt. Jeg har nemlig et bad å vaske. Snakkes!

Kilder: Dinside.noKlikk.noDagligvarehandelen.noWoolland.noFacebook.com/Nylonvask