Aktiv

Hva er påbudt på sykkel? Har du ikke dette får du bot!

Bilde av en lykt på en svart elsykkel. Elsykkelen står ved en gressplen med et vann i bakgrunnen i sol og sommervær. Vi forteller om reglene du må kjenne til og som går på lys, refleks og lykter på elsykkel. Har du de ikke kan du nemlig få bot!
Følger du ikke med i sykkeltimen, og glemmer å utstyre sykkelen din med dette kan det vanke en saftig bot! Vi forteller om reglene du må kjenne til! (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Glemmer du å utstyre sykkelen din med disse tingene kan det vanke en saftig bot! Vi forteller hva som er påbudt på sykkel.

Lys på sykkel vet vi alle at det er kjekt å ha når mørket har senket seg, men visste du at det ikke bare er et nødvendig gode? Nei for både lys og refleks finnes det faktisk regler som tilsier at du må ha, og har du det ikke kan det koste deg en saftig bot. Vi forteller hvilke regler du må kunne om du sykler!

Er du på utkikk etter flere visste du at-saker og inspirerende artikler om sykkel? Les alt i vårt store utvalg av sykkel-guider.

Sykkel uten lykt: Kan koste deg en sur bot

– Å sykle uten lys og refleks når det er mørkt, er både ulovlig og risikofylt, skriver Statens Vegvesen. De forklarer også at mange av dem som hvert år skades i trafikken skades fordi de er for lite synlige og forteller at sykkellys gjør deg synlig på hele 300 meters avstand.

– Blir du stoppet av politiet uten fastmonterte lys på sykkelen risikerer du å måtte betale en bot på 1750 kroner. Det er sure penger, skriver Statens Vegvesen og avslører at du blir enda mindre synlig om det regner og veibanen er våt.

Her avslører vi alle typer sykler som er best i test i 2024!

Lys og refleks – dette er reglene for sykkel

Bilde av en rød refleks på en svart elsykkel. Elsykkelen står ved en gressplen med et vann i bakgrunnen i sol og sommervær. Vi forteller om reglene du må kjenne til og som går på lys, refleks og lykter på elsykkel. Har du de ikke kan du nemlig få bot!
Visste du at du blir enda mindre synlig på sykkel om det regner og veibanen er våt? (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Du skal altså ha både refleks og lys på sykkelen om du vil slippe bot og følge reglene. Reglene fant vi hos Syklistforeningen.no, og de lyder som følger:

§ 5 i forskrift om krav til sykkel  — Lys og refleks

1.  Sykkel skal ha rød refleks bak. På begge sider av pedalene skal det være hvit eller gul refleks. Ved bruk av sykkel utstyrt med klikkpedaler hvorpå det ikke kan monteres refleks, skal sykkelen ha refleks på pedalarmene. Refleksanordningene skal være av godkjent type.

2.  Sykkel, som brukes i mørket eller i usiktbart vær på alminnelig beferdet veg eller område, skal foran ha lykt som gir gult eller hvitt lys og/eller flerfunksjonslykt som kan gi blinkende eller fast hvitt lys. Bak skal sykkel ha lykt som gir rødt lys og/eller lykt som gir blinkende rødt lys.

3.  Lyktene skal være festet til sykkelen.

4.  Lyktene skal kunne sees tydelig i en avstand på 300 m. Lykter som gir blinkende lys skal blinke med minst 120 blink pr. minutt.

I tillegg til dette er det også påbudt med ringeklokke. 

– Sykkelen skal også ha en signalklokke, andre typer varslingsapparat er forbudt, skriver Tryggtrafikk.no

De skriver også at det er krav om at sykkelen skal ha to separate bremser, som virker uavhengig av hverandre.

– Den ene bremsen skal virke på forhjulet og den andre på bakhjulet. 

Dette må sykkelen din være utstyrt med

Sammenfatter vi skal sykkelen din altså ha:

  • Rød refleks bak på sykkelen (lys når det er mørkt eller dårlig sikt)
  • Gul eller hvit refleks på begge sider av pedalene
  • Ringeklokke 
  • Lykt foran med gult eller hvitt lys i mørket eller i vær med dårlig sikt
  • To separate bremser som virker uavhengig av hverandre. Den ene bremsen skal virke på forhjulet og den andre på bakhjulet. 

Hva kan man få bot for å ikke ha på sykkelen?

Så må man egentlig ha på sykkelen om man vil helgardere seg mot en mulig bot? Under er svaret på hva man kan få bot for å ikke utstyre sykkelen sin med, samt hva boten kan bli.

  • Lys og reflekser:  Som syklist er du pålagt å ha hvitt eller gult lys foran på sykkelen, rødt lys bak og reflekser på pedalene. Mangler du noe av dette kan du risikere en bot på 1300 kroner, skriver Statens Vegvesen
  • Ringeklokke: Ved manglende ringeklokke er oppfølgingen som regel at vi sier fra om dette, uten å gi bøter, har Politiet uttalt til NRK

Sykkelstativ til sykkel: Gjør du det feil kan du ende med både bot eller skader.

Les mer på våre temasider: