Hva skal man velge – Pulsklokke, smartklokke eller aktivitetsklokke?

Det er mye penger å spare i å velge riktig av en smartklokke, pulsklokke og aktivitetsklokke. Her er det mange gjør feil, og slik velger du riktig.
Markedet bugner av dingser som lover bedre helse og treningsresultater. Samtidig blir teknologien stadig mer avansert – og forvirrende. Mange betaler derfor for funksjoner de aldri bruker.
Torbjørn Høstmark Borge, som står bak nettsiden Pulssonen.no deler sine beste råd for å gjøre et smart klokkevalg uten å sprenge budsjettet.
Hva er forskjellen på en pulsklokke, smartklokke og aktivitetsklokke?

– En pulsklokke og en aktivitetsmåler er i utgangspunktet to sider av samme sak – for å si det enkelt. Smartklokke er den som skiller seg ut. De skal gjerne ha mulighet for å kjøre operativsystemer som Google Play eller WatchOS fra Apple, støtte for tredjepartsapper og i noen tilfeller kunne sende meldinger eller ringe uten å ha med telefonen.
Han legger til at selv om mange klokker nå inkluderer flere smartfunksjoner så betyr ikke det at det er en ekte smartklokke.
– Det er ikke en smartklokke før den har eSIM-tilgang eller internett-funksjoner.
Kort oppsummert: Hva skiller de ulike klokkene?
- Pulsklokke og aktivitetsklokke: Ofte samme kategori. Måler puls, skritt, kalorier og distanse. Beregnet for trening og helse.
- Smartklokke: Har støtte for apper, meldinger og samtaler. Kobles gjerne til mobilnett og internett.
- Aktivitetsmåler: Den enkleste formen – ideell for deg som kun vil måle daglig aktivitet uten for mange avanserte funksjoner.
Dette er mener ekspertene at er årets beste klokker til løping (2025).
Pulsklokker passer deg som vil overvåke trening og fremgang
– Alle kan ha god bruk for en enkel pulsklokke, men de passer spesielt godt for deg som ønsker en klokke for å overvåke trening og fremgang, sier Høstmark Borge.
Han forklarer at de fleste pulsklokker har både berøringsskjerm og knapper, noe som gjør betjeningen betydelig enklere når det regner, du svetter kraftig, eller du har på deg hansker. Med knapper får du fortsatt betjent klokka, mens klokker som baserer betjeningen på en berøringsskjerm sliter gjør det mye mer utfordrende.
– Jeg bruker ofte en smartklokke som Apple Watch Ultra 2 selv, men det er helsikkes irriterende når skjermen er våt og du prøver å fikse på noe.
Hans egen favoritt er Garmin Tactix 8 AMOLED.
Vil du sikre deg en testvinner? Disse pulsklokkene er best i test i 2025.
Én ting mange undervurderer ved valg av treningsklokke

Høstmark Borge mener at det er én ting mange undervurderer ved valg av treningsklokke, fordi de fokuserer på at den skal ha flest mulig funksjoner.
– Det mest essensielle er tid, puls og distanse. Klokka måler enormt mange forskjellige parametere under trening, og om sensorene for dette er unøyaktige – så er jo alle disse målingene feil.
Forskjellen på en dyr og en billig treningsklokke
Høstmark Borge opplever at mange går for den dyreste klokka for å være på den sikre siden, men at det som skiller en dyr og en billig pulsklokke i utgangspunktet er byggekvalitet/materialer og hvor mange funksjoner den har.
– Rimelige klokker kan gi vanvittig mye bare du velger riktig merke og modell. Hvis du skal ha en klokke som måler hverdagslig aktivitetsnivå, puls og søvn, og som skal brukes til for eksempel trening og sykling – så får du like nøyaktige målinger på Garmin Venu 3 som på Garmin Fenix 8. De bruker nemlig nøyaktig den samme pulssensoren, selv om sistnevnte har en mer avansert og nøyaktig GNSS-chip som gir mer nøyaktig sporing.
Mange tenker at dyrere alltid er bedre – men det stemmer ikke nødvendigvis.
– Klokker som Garmin Venu 3 og Garmin Fenix 8 for eksempel; disse bruker den samme pulssensoren som vil gi like nøyaktige målinger, selv om sistnevnte vil by på noe mer presis sporing i utfordrende miljøer og terreng på grunn av en mer avansert GNSS-chip. Forskjellene ligger altså i materialer og ekstra funksjoner du kanskje ikke trenger, sier Borge. Suunto Run er et eksempel på en klokke for deg som vil ha en god og rimeligere løpeklokke. Det er en tynn og lett klokke som måler både distanse, tid og puls.
Eksempler på funksjoner som driver opp prisen:
- Safirglass (ekstra robust, men koster gjerne 1500-1800 kroner mer)
- Forhåndsinstallerte kart
- Multisport-modus for triatlon (hvor flere ulike aktiviteter kan kombineres i en enkelt treningsøkt)
- Avanserte restitusjonsanalyser
Joggesko til et hvert formål: Disse løpeskoene er best i test i 2025.
Smartklokker passer deg som vil ha smartvarsler på armen

Høstmark Borge sier at smartklokker passer for deg som også vil ha aktivitetsnivå, påminnelser og smartvarsler på armen.
– Eller som vil ha muligheten til å ringe eller sende meldinger på klokka – da er smartklokkene veldig fine.
Han sier at mens en pulsklokke er et fint alternativ for deg som skal bruke klokken til trening, så er både Apple, Samsung, Google og Huawei så fokuserte på helse og trening om dagen at de fungerer veldig fint som treningsklokker også.
– Smartklokker har gjerne færre knapper enn pulsklokker, og mye av navigeringen foregår på skjermen.
Disse smartklokkene er forresten best i test.
Du vil holde oversikt over hverdagsaktivitetene – En enkel aktivitetsklokke holder
Høstmark Borge sier at aktivitetsklokker er det mest grunnleggende.
– I starten var det de helt enkle armbåndene som Fitbit lagde mye av. De målte kalorier, distanse, søvn og puls, og hadde kun grunnleggende treningsfunksjoner.
Han forteller at nå kan selv de enkleste aktivitetsmålerne måle masse treningsfunksjoner, og de fleste har også innebygd GPS.
– Det enkleste man lager klokker til er løping. Om du bare skal bruke den til løping kan du til og med komme unna med selv de enkleste aktivitetsarmbåndene til 5-600, og du trenger ikke de dyreste klokkene.
Det er viktig med gode joggesko til treningsturene. Disse løpeskoene til asfalt er best i test til dame og herre i 2025