Reise

Hva skjer i Oslo: Topp 10 ting å gjøre

Bilde av Bjørvika i hovedstaden en solskinnsdag ved Oslofjorden. En av våre forslag til topp ti ting å gjøre i Oslo.
Oslo er en by som er like flott å besøke uansett tid på året. Her fra sommerstemning i Bispevika like ved høyhusene i Barcode. (Foto: Didrick Stenersen / VisitOslo)

Oslo har gjort seg internasjonalt bemerket som et spennende reisemål med sitt gode utvalg mat, hotell, kultur og musikk-opplevelser.

Innerst i Oslofjorden ligger byen som i 1925 skiftet navn fra Christiania til Oslo. Byen vokser raskere sammenliknet med de andre nordiske hovedstedene, der blant annet Bjørvika, Sørenga, Munch brygge og Tjuvholmen har resultert i flere populære urbane attraksjoner.

Startsiden Guider har mange gode reisetips.

De mange grønne lungene med sine rike opplevelsesmuligheter flettes inn med nyskapende arkitektur og trendy nabolag, og med en stadig mer bilfri kjerne gjør Oslo seg fortjent til beskrivelsen «grønn hovedstad». Og det spiller ingen rolle hvilken tid på året du kommer hit, for det er mer enn nok å fylle dagene med fra morgen til kveld. Har du med barn? 10 høydepunkter for barn i Oslo

Bilde av utsikt over Oslo og Bjørvika med lys en kveld.
Hovedstaden vår er en av Europas raskest voksende storbyer. På få år har områder som Bjørvika, Sørenga, Munch brygge og Tjuvholmen vokst fram og gitt Oslo nye attraksjoner. (Foto: Foap / VisitNorway)

Her er våre 10 tips til ting å gjøre og oppleve når du legger reisen til Oslo:

1. Få gratis tilgang til museer og severdigheter med Oslo Pass

Det er mye man gjerne vil rekke innom når man er på Oslo-ferie, og for å spare mest mulig tid – for ikke å glemme penger – så er et Oslo Pass den smarteste investeringen du kan gjøre. Passet bestiller du enkelt via en egen app som er tilgjengelig for iPhone og Android.

Du kan også kjøpe det flere steder i Tigerstaden, som for eksempel Oslo Visitor Centre, Ruters kundesenter, overnattingssteder og enkelte museer.

Bilde av Astrup Fernley museumet som ligger på Aker Brygge i solnedgang.
I 2012 flyttet Astrup Fernley Museet til Tjuvholmen, vakkert plassert ved Oslofjorden, i et bygg tegnet av den verdenskjente arkitekten Renzo Piano. I dag er det et av Nordens fremste museer for samtidskunst (Foto: Nic Lehoux / VisitOslo)

Så hva er inkludert i Oslo Pass? Først og fremst gir det deg gratis inngang på de fleste av byens museer og attraksjoner, blant annet Astrup Fearnley Museet, Akershus Slott, Holmenkollen skimuseum og hopptårn, Munchmuseet, Norsk Folkemuseum, Oslo Reptilpark, Teknisk Museum og Vikingskipsmuseet – bare for å nevne noe.

Med Oslo Pass trenger du ikke stresse med billetter på buss, t-bane eller trikk. Passet gir ubegrenset bruk av offentlig transport i Oslo og de nærmeste områdene rundt byen. Det inkluderer båt ut til øyene som ligger like ute i Oslofjorden fra Aker Brygge.

Annonselenker Booking.com

Google Maps: 8 geniale tips du ikke visste om

Smilende damer i Oslo foran trikk på shopping med handleposer i en av hovedstadens mange shoppinggater.
Det skader ikke å ha full tilgang til kolletivtransport som går til alle kanter av byen når man for eksempel er på shoppingtur. (Foto: CH / VisitNorway)

Sist, men ikke minst, får du en rekke rabatter på alt fra billetter til Den Norske Opera & Ballett og Oslo-Filharmonien, til hyggelig avslag på regningen hos spisesteder som Den Glade Gris, Hard Rock Cafe og The Scotsman.

2. Er været i Oslo fint? Ta kollensvevet med zipline i Holmenkollen!

Mens Paris har Eiffeltårnet, London har Big Ben og San Francisco stiller med Golden Gate-broen som et umiskjennelig bevis på hvor du befinner deg i verden, så må Holmenkollen sies å være Oslos fremste landemerke. Ved siden av å være Norges best besøkte attraksjon har Holmenkollen en historie som strekker seg tilbake til 1892 som gjør den til en av verdens eldste hoppbakker.

Holmenkollen med utsikt over noe av hovedstaden og Oslofjorden en solskinnsdag. Vi anbefalet Holmenkollen og skimuseet som en av flere ting å gjøre i Oslo.
Utforsk 4000 år med spennende skihistorie og nyt Oslos beste panoramautsikt fra toppen av Holmenkollen. (Foto: Marco Boella / VisitOslo)

Inne i fjellet under det ikoniske byggverket ligger Skimuseet som er verdens eldste spesialmuseum i sitt slag. Her forteller nærmere 2500 par med ski skisportens 4000 år gamle historie, og du kan blant annet se utstyr fra Nansen og Amundsens ekspedisjoner.

Utenfor inngangen står det en ski-simulator hvor du kan kjenne på følelsen av å hoppe i Holmenkollbakken, og sette ned den stupbratte utforløypa i Kvitfjell. Tar du heisen opp til platået på toppen av hopptårnet, kan du nyte den spektakulære panoramautsikten over Oslo.

For de som virkelig vil kjenne suget i kroppen, så kan du ta kollensvevet med zipline som strekker seg 361 meter fra toppen av tårnet. Ikledd en sele som er behørig festet til vaieren, går så ferden ned til sletta 107,5 meter nedenfor. Det er en opplevelse du sent vil glemme.

Scandic Park Holmenkollen

Helt siden starten i 1894 har Holmenkollen park vært et perfekt hotell for alle nordmenn. Med kunn 5 minutter gange fra Holmenkollen skihopp ligger hotellet høyt oppe med en unik utsikt over hele Oslo.
Bestill hotell her

3. Fra shopping i handlegater til lunsj på Mathallen

Storbyen Oslo er en spennende og innholdsrik godtepose for alle som har smaken for shopping, mote, interiør og design. Og for deg som liker å gå i butikker og handlegater, så er det spesielt tre deler av Oslo som hver byr på sine unike opplevelser.

Rett utenfor Oslo Sentralbanestasjon ligger byens hovedgate. Karl Johans gate strekker seg fra Oslo S til Stortinget, og med alle sine restauranter og kafeer er det liv og røre både sent og tidlig. Her vandrer du mellom kjedebutikker, individuelle forretninger og eksklusive merkenavn. På Egertorget ligger kjøpesenteret Paleet, og ned den ene sidegaten befinner tradisjonsrike Steen og Strøm seg.

Folk i Karl Johan en kveld med gatelys, skilt og flagg.
Karl Johans gate er Oslos hovedgate, fylt med butikker, restauranter og utesteder som sørger for liv og røre hele dagen, utover kvelden og inn i natten. (Foto: Colourbox.com)

Som en del av Frogner bydel kan Bogstadveien friste med noen av byens mest eksklusive forretninger. Bogstadveien kan best beskrives som en «multibrand» gate fylt med tradisjonsrike high end-butikker, enkeltstående spesialforretninger og spennende kjede- og konseptbutikker.

Mellom slagene kan du velge mellom over 60 restauranter, kafeer og delikatessebutikker.

Bilde av servitør og kvinner ved bord med mat på Mathallen på Vulkan-området i Oslo.
Mathallen Oslo ligger på Vulkan-området – midt mellom øst og vest i Oslo Sentrum – og er et mat-paradis med mer enn 30 spesialbutikker, kafeer og spisesteder. (Foto: CH / VisitNorway)

For deg som har et bankende vintagehjerte, er Grünerløkka stedet å gå på oppdagelsesferd. Det pulserende hovedsenteret er utvilsomt Markveien der vintage- og bruktbutikkene ligger på rad og rekke som perler på en snor.

En shoppingtur hit kan fint kombineres med en tur langs Akerselva og et måltid eller noe godt å drikke på en av de mange spisestedene og uteservingene. Hos delikatesseforretningene finner du spennende matvarer, og kun et steinkast unna Grünerløkka ligger Mathallen på Vulkan.

Fjordcruise med reker

Leter du etter den perfekte gaven til en livsnyter? Da vil Fjordcruise med reker for to være midt i blinken.
Bestill her

4. Spennende restauranter i Oslo: Noe for enhver smak

Som enhver europeisk hovedstad med respekt for seg selv, kan du i Oslo stifte nærmere bekjentskap med alle klodens kulinariske opplevelser. Byens mattilbud er like innholdsrikt som det er spennende – her er det noe for enhver smak.

Bilde av gatekunst på bryggen på Vippetangen i Oslo i solskinn.
Vippa ligger ytterst på Vippetangen og i denne mathallen finner du spennende mat fra hele verden under samme tak. (Foto: Didrick Stenersen / VisitOslo)

For deg som elsker gatemat, kan Oslo friste med to mathaller der du kan velge mellom gatematfavoritter fra hele verden. Vippa Oslo er et mat-, kultur- og læringssenter med uteservering like ved fjorden helt ytterst på Vippetangen, mens Oslo Street Food ligger svært praktisk til i travle Torggata midt i sentrum.

Syverkiosken i Maridalsveien er en av Oslos få gjenværende pølseboder, og på Olav Ryes plass serverer Haralds Vaffel en rekke deilige utgaver av de søte godbitene. Hovedstadens varierte bydeler byr ellers på flere sjarmerende nabolagsrestauranter og bakgårdsperler der du belønnes med glade smaksløker.

Bilde av par som nyter vin med utsikt over Oslo på Ekebergrestauranten.
Ekebergrestauranten holder til i et historisk funkisbygg med praktfull utsikt over byen og Oslofjorden. (Foto: CH / VisitNorway)

Oslo har ellers fire restauranter som kan smykke seg med en stjerne i den gjeve Michelin-guiden: Kontrast, Galt, Omakase by Vladimir Pak og Staholdergaarden. I tillegg rommer byen flere som har fått Bib Gourmand (som vil si restauranter med svært god mat til en rimelig pris) i samme guide.

Kafeer, restauranter og skjenkesteder i Oslo holder nå åpent i henhold til nasjonale regler, med skjenking frem til 03.00.

Wallmans Dinnershow

Leter du etter en gave til den som har alt? Da vil Wallmans Dinnershow passe perfekt! Dette er et forrykende show hvor det beste av underholdning kombineres med et utsøkt fireretters måltid.
Bestill middag og show her

5. Moro for hele familien i Tusenfryd utenfor Oslo

Omtrent 20 kilometer sør for Oslo ligger Norges største fornøyelsespark, med enkel tilgang via privatbil eller buss fra sentrum. Siden åpningen i 1988 har Tusenfryd vokst til å bli et fantastisk eventyrland fylt med mer enn 30 attraksjoner som er tilpasset alle aldersgrupper. Stikkordslisten inkluderer berg- og dalbaner, karuseller, tømmerrenne med fuktig finale, radiobiler, lekestativer og mye mer.

Bilde av masse folk på karusellen SpinSpider i Tusenfryd utenfor Oslo, en solskinnsdag.
I Tusenfryd er det ikke lange veien mellom morsomme og tidvis halsbrekkende opplevelser for både store og små. (Foto: Vilde Lauritzen / flickr / CC BY-SA 2.0)

For de aller minste er det spennende attraksjoner i Barnas Fryd og Frydskogen, og om sommeren er det full badefest blant store sklier, badeelv, basseng og plaskeområde i BadeFryd.

Sommeren 2021 bes alle gjester om å kjøpe billetter via tusenfryd.no. Inntil videre selges kun daterte billetter, slik at parken har kontroll på antallet gjester daglig. Selve billettluken ved inngangen til Tusenfryd holder stengt under årets sommersesong.

6. Vigelandsparken: Opplev kunst under åpen himmel

På samme måte som Oslo er rik på museum og gallerier, finner du også et bredt spekter av kunstverk som du kan se helt gratis utenfor de fire vegger. Det er utplassert kunst, installasjoner og skulpturer som strekker seg fra det gjenkjennelige og til det abstrakte. Som tigeren som bevokter inngangen til Østbanehallen, og skulpturen i glass og stål i sjøen ved Operahuset.

Spaserende damer og mann med sykkel i Vigelandsparken, med monolitten i bakgrunnen, i Oslo en solskinnsdag.
Frognerparken er Norges mest besøkte severdighet. Her ligger blant annet den berømte Vigelandsparken med over 200 av Gustav Vigelands skulpturer. (Foto: CH / Visit Norway)

Uavhengig om de får deg til å beundre, gruble eller trekke på smilebåndet så setter de unektelig sitt unike preg på omgivelsene.

Noen av de mest kjente kunstverkene finner du i Vigelandsparken. Parken, som rommer over 200 skulpturer signert Gustav Vigeland, er en av landets best besøkte attraksjoner. Monolitten, Tidshjulet og Sinnataggen er et must å se med egne øyne når du besøker Oslo.

Bilde av barn som leker med statue i Ekebergparken i Oslo.
Da Ekebergparken åpnet i september 2013, var visjonen å «skape en unik og mangfoldig kulturminnepark til glede og berikelse for byens befolkning, og en attraksjon for tilreisende». (Foto: CH / VisitNorway)

Vi anbefaler også å ta trikken opp til Ekebergparken som er døgnåpen året rundt. Blant helleristninger, rester etter steinalderbygninger og vakre utsiktspunkt, kan du vandre på kryss og tvers i Ekeberg skulpturpark. Kunstverkene i parken er laget av internasjonalt kjente kunstnere som Louise Bourgeois, James Turrell, Dan Graham, Sarah Lucas, Damien Hirst og Roni Horn.

Elvepadling i Akerselva

Kjenner du en som er glad i sightseeing? Og i tillegg er glad i havet? Da vil Elvepadling i Akerselva være en herlig gave.
Bestill Elvepadling i Akerselva her

7. Kino, kultur- og underholdningsopplevelser

Uansett hva du måtte interessere deg for så skulle det være mulig å finne åndelig påfyll når du er på Oslo-besøk. I løpet av året er byen vertskap for et rikholdig utvalg av festivaler, arrangementer og konserter. Her finner du alt fra den Den Norske Opera & Ballett og Oslo Konserthus til populære konsertlokaler som Sentrum Scene, Rockefeller, Oslo Spektrum og Blå.

Konsertliv i Oslo, grønne neonlys og personer med hendene i været som danser til musikk fra band på scene i bakgrunnen.
Oslos konsertliv har rykte på seg for å være bedre enn det du finner i både Stockholm og København. (Foto: Foap / VisitNorway)

Utvalget av kinoer må sies å være landets beste, med en matchende meny der du finner alt fra de store premierene til filmklubbklassikere. Fra byens store og små scener serveres det teater og show, revyer, musikaler og stand-up.

Men det er ikke kun de med et stort ferie- eller underholdningsbudsjett som kan nyte godt av kultur- og musikkopplevelser. Ukentlig arrangeres det en rekke gratisarrangementer – som for eksempel markeder, omvisninger, klubbkvelder og konserter. For de kunstinteresserte er det greit å vite at de fleste gallerier har gratis inngang.

Kinodate med popcorn og brus

Har du lyst til å gjøre noe avslappende og koselig med din bedre halvdel? Da vil Kinodate med popcorn og brus være midt i blinken! Len dere tilbake, åpne bruskorkene og gjør dere klare for å drømme dere vekk til en annen verden.
Kjøp Kino biletter her

8. Spår Yr sol? Kajakk og sauna på Oslofjorden

Oslofjorden strekker seg 15-16 mil fra fjordens innerste krok i Bunnefjorden til Langesund og Strømstad. I dag bor over 40 prosent av Norges befolkning under 45 minutters kjøretur fra Oslofjorden som er landets mest besøkte fjord, i tillegg har den Norges største trafikk av ferger og lastebåter.

Sørenga i Oslo med bilde av Oslofjorden, bygg og Operaen. Personer som bader og går på flytebrygge med badstue og stupetårn.
Det er flere saunatilbud i tilknytning til Oslofjorden, som her ved Sørenga like ved siden av Operhuset. (Foto: Didrick Stenersen / VisitOslo)

De siste årene er Oslofjorden blitt et viktig rekreasjonsområde med båtliv, hytteliv og fiske på menyen. Og den er helt perfekt for utendørsaktiviteter i løpet av storbyferien din. Det er flere som legger til rette for at du kan leie kajakk – eventuelt delta i kurs for å lære deg å mestre kajakk.

Hvis du har lyst på en dose sauna i urbane omgivelser, kan for eksempel Oslofjorden Spa og KOKs flytende badstuebåter være midt i blinken.

9. Oslos flotteste turområder: Nordmarka og Sognsvann

Nord for Oslo strekker skogsområdet Nordmarka seg utover som den største og mest sentrale delen av Oslomarka. Marka er med sine 1700 kvadratkilometer fordelt på 14 kommuner og to fylker er et av landets mest brukte naturområder. Særlig Frognerseterskogen er i dag et populært friluftsområde.

Som et døgnåpent og lett tilgjengelig eventyrland, er Nordmarka fylt opp med 2100 kilometer med blåmerkede stier i marka, samt 2400 kilometer merkede skiløyper. Nordmarka er ellers lett tilgjengelig med kollektivtransport, enten du velger å gå for buss, tog, t-bane eller trikk. Frognerseteren, Sognsvann, Skar og Sørkedalen er blant de mest populære utfartsstedene.

Songsvann utenfor Oslo med person på sykkel, to damer på bro som snakker, grusvei, trær og gress i solskinn.
Turveien rundt Sognsvann på 3,2 kilometer er en av Norges mest brukte gå- og løpestier. Veien er opplyst og rullestolvennlig. (Foto: CH / VisitNorway)

Takket være allemannsretten kan du fritt sette opp telt eller sove under stjernene hvor som helst i utmark, så lenge du er minst 150 meter fra nærmeste bebodde hus eller hytte. Grunnregelen du skal følge, er: Ta hensyn til naturen, privat eiendom og andre turgåere. Ikke gjør skade, og forlat naturen slik du gjerne vil finne den selv.

10. Hotellopplevelse på The Thief eller Artesia Spa på Grand Hotel

Ute på Tjuvholmen i Oslo ligger designboutiquehotellet The Thief som kan friste med intet mindre enn 800 kvadratmeter med velvære. De er selv ærlige på at de har stjålet de beste idéene fra verdensberømte spakulturer i Tyrkia, Tyskland, Finland og Marokko. Dersom du er gjest på hotellet, kan du delta på rensende badstueritualer.

Bilde ab bassen på The Thief.
Det er en viss fare for å glemme alt som heter hverdagsliv når avlegger et besøk i spa-avdelingen på The Thief. (Foto: Studio Dreyer Hensley / The Thief)

Selve omgivelsene er tydelig inspirert av nordlys og norsk natur. Atmosfæren her er mer nøytral sammenliknet med mange andre spa for å kunne tiltrekke seg både kvinner og menn. Her kan du for eksempel nyte en tyrkisk hamam-opplevelse, stifte bekjentskap med marokkansk leirebehandling, få en ansiktsrens eller etterlengtet ryggmassasje.

OVERNATTING OG WEEKEND

The Thief

The Thief ligger med sine 114 rom og suiter i umiddelbar nærhet til Astrup Fearnley Museet på Tjuvholmen.
Bestill overnatting på luksuriøse The Thief hos Booking.com

Det mangler heller ikke på behagelig atmosfære hvis du sjekker inn på velrennomerte Artesia Spa på Grand Hotel, sentralt plassert på Karl Johans gate.

Bilde av stort basseng på Grand Hotel.
Artesia er en oase og et fristed for mennesker som ønsker å ta vare på seg selv, sin kropp og sin sjel i behagelige omgivelser. (Foto: Grand Hotel)

Etter en lang og begivenhetsrik dag på shopping, sightseeing eller en tøff treningsøkt, venter det deg 7 eksklusive behandlingsrom og et oppvarmet svømmebasseng som holder omkring 30 deilige varmegrader. I tillegg kommer steambad og badstue.

OVERNATTING OG WEEKEND

Grand Hotel

Grand er Norges kanskje mest ikoniske hotell som kan friste med en sjelden kombinasjon av komfort og eleganse.
Bestill overnatting på flotte Grand Hotel hos Booking.com

Velg mellom blant annet massasje, ansiktsbehandlinger, kroppsbehandlinger, pedikyr og make-up. Grupper kan benytte seg av en egen VIP-suite.

Artesia har i tillegg et trenings- og velværesenter på Majorstuen.

Les mer på våre temasider: