Shopping

Hvilke brodder er best til ulike formål?

Bilde av person i rød jakke og sort bukse ute i snø som tar på brodder med sort gummi og blå pigger.
Lyst på brodder men usikker på hvilke brodder som er best til ditt formål? Vi forklarer hva som er forskjellen på brodder med pigger, turbrodder og spiralbrodder, og når du skal velge hvilke.

Brodder er for mange en nødvendighet så fort snøen har falt. Her er guiden som viser deg hvilke brodder som er best til forskjellige formål.

Brodder er for mange hjelpemiddelet som sikrer trygg gange og muligheten for å komme seg rundt, selv i tider med mye is og snø. For noen er de en absolutt nødvendighet for å unngå skader, mens de for andre er utstyret som gjør det mulig å opprettholde turer i skog og fjell samt joggeturer ute selv på snø, eller hålkeføre.

Hvilke brodder er best?

Når det kommer til valg av brodder er det lurt å tenke på hva du skal bruke dem til. Her finnes det et hav av forskjellige typer og et godt utvalg fra forskjellige produsenter. Kanskje mest kjent er merker som Snowline, Yaktrax, Helfots og Nordic Grip. Skobrodder finner du både hos sportsbutikker som XXL, alt-mulig-butikker som Biltema og Europris, men også hos barnebutikker og på apotek. Husk derfor på å vurdere hva du skal bruke dem til før du henger deg opp i merke.

Skal du bruke dem til hverdagslige turer og ærender til og fra butikken eller rundt om i byen, med varierende underlag? Skal du gå inn og ut av butikker? Skal du ut på løpetur eller ta deg en god tur i skogen? Alle disse formålene stiller forskjellige krav til valg av brodder. Tenk derfor på:

Bruk: Hvordan skal du bruke broddene? Skal du ta dem av og på, eller vil du ha brodder du kan bruke på hele turen din uten å måtte ta dem av?

Pris: Hvor mye ser du for deg å betale for broddene? Her finnes det mye og i mange forskjellige prisklasser.

Formål: Skal du bruke broddene på turer til butikken, turer i skog og mark eller på joggeturer?

Sliter du med mer vinter-problematikk? Her har vi samlet alle smarte tips, inspirasjon og artikler som omhandler vinter

Vanlige brodder: Fint for turer i byen eller nabolaget

Bilde av person i rød bukse ute i snø som tar på brodder med sort gummi og blå pigger.
Brodder med pigger er gjerne det beste valget for deg som vil ha brodder til hverdagslige gjøremål rundt om på brøytet vei i nabolaget eller i byen. (Foto: Barnashus)

Vanlige brodder er supre for deg som trenger ekstra feste for hverdagslige gjøremål rundt om i byen eller nabolaget. De er derimot ikke spesielt godt egnet til marka. Der anbefales det heller at du går til anskaffelse av et par passende turbrodder spesielt egnet til ditt bruk og turområde.

Er du ikke helt sikker på om du skal gå for brodder eller piggsko? Her får du svaret på hva som passer deg samt hvilke brodder og piggsko som er best i test

Turbrodder: Fint på tur, men ikke på forskjellig underlag

Bilde av turbrodder på sko
Turbrodder er ideelle for deg som skal ut på tur og trenger skikkelig godt feste. Også her finnes det forskjellige typer, tykkelse på kjetting og lengde på pigger. Disse er gjerne ikke gode på bar asfalt. (Foto: Fjellsport)

Turbrodder er brodder med ekstra kraftig kjetting og ekstra lengde på selve broddene. Her legger du hele vekten din på de skarpe broddene og de er derfor ikke ideelle innendørs. Dette sikrer derimot et veldig godt feste. På grunn av de skarpe broddene på disse er de derimot heller ikke godt egnet for gange på bar asfalt eller steinete underlag.

Best i test, lettere turbrodder:

Snowline brodder: Chainsen Trail

Lette brodder med solide pigger, perfekt for bruk på snø, is og glatt føre. Terningkast 6 og testvinner i “Jakt og Fiske” nr. 1-2 Februar 2017.
Kraftige turbrodder:

Snowline brodder: Chainsen Pro Brodder 41 – 45

Disse egner seg best for deg som løper og går mye i ulendt terreng på vinteren. Sitter som støpt på isen gjennom turen.

Spiralbrodder: Brodder til løping

Bilde av person som tar spiralbrodder på jobbesko før løpetur med brodder
Spiralbrodder gir godt feste for deg som vil ut og løpe med brodder på snø, og hålkeføre. (Foto: Fjellsport)

Spiralbrodder er et godt valg for deg som skal ut og løpe. Her fordeles vekten på større områder enn med turbroddene. Men vær obs på at spiralbroddene, på grunn av at de også treffer undersiden av skoen, kan skade skoene over tid. Spiralbrodden har også gjerne pigger og dette sikrer godt grep under løpeturer og på glatta. Disse passer på stort sett alle joggesko. Her finner du løpe- og joggesko som er best i test.

Brodder til barn

Vi har også funnet frem to varianter av brodder til barn. Ene paret er av typen med pigger under hele foten, mens den andre er med pigger bare på hæl.