Shopping

Hvilke støttestrømper er best? Slik velger du riktig

Bilde av mann som sitter i grå sofa og som tar på seg svarte støttestrømper/kompresjonsstrømper/elastiske strømper. Med en brun shorts og blå t-skjorte i stue med grått teppe. Vi har funnet alt du trenger å vite om støttestrømper, og samlet modeller fra jobst, mabs, sigvaris og doff.
Støttestrømper, eller kompresjonsstrømper og elastiske strømper som det også kalles, kan ifølge flere kilder forhindre blodpropp og forebygge hevelser. Det er likevel viktig å vite hva som finnes for å sikre at du bruker strømpene riktig. Vi forteller deg det du må vite om støttestrømper. (Foto: Colourbox)

Støttestrømper kan hjelpe med blodsirkulasjon, redusere hevelse og motvirke blodpropp. Vi guider deg til riktig valg av kompresjonsstrømper.

Støttestrømper, eller elastiske strømper og kompresjonsstrømper, er ifølge SNL «spesialkonstruerte strømper som forebygger hevelser (ødemer) og blodpropper i leggene ved langvarig inaktivitet, som for eksempel ved flyreiser». Også Sykepleien.no skriver at bruk av støttestrømper kan forhindre blodpropp.

Healthonline skriver at kompresjonssokkene er laget på en måte som legger et forsiktig trykk på legger og ankler med ønske om å fremme blodsirkulasjonen fra føtter til hjertet. De legger også til at sokkene kan redusere smerte ved hevelser i ankler og føtter. Men «hvem selger støttestrømper» tenker du kanskje? Støttestrømper får du gjerne kjøpt på apotek, men også klesbutikker og nettbutikker selger de elastiske strømpene.

Populære navn her i Norge er Jobst, Doffen, Sockwell og Supcare, men det er ikke merkevarenavnet du bør tenke på når du velger støttestrømper, men heller hvilke som passer deg og dine behov. Under har vi laget en guide til kompresjonsstrømper med alt du må vite før du kjøper deg ditt første par av de unike sokkene.

Her finner du alle saker vi skriver innen temaet helse, og svaret på alt fra hva som er verst av pest eller kolera til hvorvidt det er sunt å drikke kaffe på tom mage.

Hva er støttestrømper?

Støttestrømper er strømper som er spesialdesignet for å legge press på nedre del av føttene dine for å sikre en god blodsirkulasjon og redusere ubehag og hevelser, skriver den britiske helseopplysningssiden NHS (National Health Service).

Hvilke støttestrømper er best i test?

Også kompresjonsstrømper og støttestrømper er grundig testet og vi har funnet frem to testvinnere hos iForm.no. Gococo Compression Superior ble testvinner og fikk hele 6 av 6 mulige poeng.

– Denne strømpen er kjempebehagelig! skrev de etter å ha testet støttestrømpen.

Stempelet «best pris» i samme test var det Seger Running Mid Compression som fikk.

«Vanntabben» som kan sende deg opp i vekt

best i test
Gococo Compression Superior Blue

Gococo Compression Superior Blue

Gococo er et ungt sokkmerke fra Skandinavia med fokus på funksjon. Gococos strømper kombinerer høyfunksjonelle materialer med rent skandinavisk design.
Pris akkurat nå: kroner
«Best pris»
Seger Strømper Running Mid Compression

Seger Strømper Running Mid Compression

Kompresjonsstrømpe Running Mid Compression fra Seger med Friction relief under foten for å minimere faren for gnagsår og blemmer. Gradert kompresjon for optimal funksjon.
Pris akkurat nå: 299 kroner
Gå til Outnorth her

Hvordan fungerer støttestrømper?

Healthonline skriver at støttestrømper legger press på føttene og anklene dine, noe som kan:

  • Redusere diameteren på større blodårer ved å minske volumet og hastigheten på blodgjennomstrømningen. 
  • Hjelpe til med å føre blodtilførselen opp mot hjertet
  • Hjelpe med å forhindre at blodet føres tilbake i føttene og strømmer inn i overfladiske blodårer.
  • Øke blodsirkulasjonen i føttene dine
  • Støtte blodårer
  • Redusere hevelse
  • Forbedre lymfedrenasje

Merk: Men merk at det er viktig med riktig bruk av støttestrømper. Mulig feil bruk av støttestrømper har vi skrevet mer om under «bivirkninger ved bruk av støttestrømper» lenger nede i artikkelen. 

HappyFlops: Ekspertene advarer mot de populære skoene

Forskjellige typer støttestrømper:

  • Klasse 1, 15-21 mmHg
  • Klasse 2, 23-32 mmHg
  • Klasse 3, 33-46 mmHg
  • Klasse 4, meget kraftig kompresjonseffekt – anvendes kun på sykehus

Støttestrømper kommer også i forskjellige lengder og typer mtp utforming. Eksempler på dette er:

  • Knestrømper
  • Uten tå
  • Ankelstrømper
  • Lyskestrømper
  • Stay-ups
  • Strømpebukser

Støttestrømpe klasse 1 (15-21 mmHg):

Disse brukes ifølge NHS ved lett ødemtendens og overflatiske åreknuter. Med24 skriver at disse også kan brukes til lindring og forebygging av mindre åreknuter, reise og til lindring av trette føtter eller føtter med lette hevelser etter mye ståing eller ved sportslige aktiviteter. 

Klasse 1
Mabs Work knestrømpe i sort

Mabs Work knestrømpe i sort

Knestrømper med en effektiv kompresasjon som er perfekt til å bruke på arbeid hvor man står eller går mye. Strømpen er lett og lar huden puste. 
Sjekk laveste pris her
klasse 1
Kompresjonsstrømper Lår 3-Pack

Kompresjonsstrømper Lår 3-Pack

Lårhøye kompresjonsstrømper med stay up som går opp over låret. Kompresjonseffekt over kneet som hindrer åreknuter. Full komprimering i sone 3 nærmest ankelen og med redusert trykk i sone 2 over ankelen og med en myk transformasjon til toppen i Sone 1.
Sjekk prisen her

Støttestrømpe klasse 2 (3-32 mmHg):

Disse brukes av pasienter som har store åreknuter, som har eller har hatt venøse sår eller pasienter som har hatt dyp venetrombose, skriver NHI. De legger til at disse også kan brukes av pasienter som har ødemer som skyldes hemmet lymfedrenasje (lymfødem). Her legger Med24 til at det er lurt å rådføre seg med lege ved bruk av støttestrømper i klasse 2 og 3. Dette for å sikre at man har riktig kompresjon og størrelse. 

Eksperten forklarer: Disse bør måle blodtrykket sitt

klasse 2
Sigvaris Comfort knestrømper, kl. 2

Sigvaris Comfort knestrømper, kl. 2

Medisinsk kompresjonsstrømpe som passer til de fleste anledninger. Strømpene er behagelige i bruk, noe som gjør Sigvaris Comfort ideell til både kvinner og menn.
Sjekk prisen her
Klasse 2
Jobst lårstrømpe

Jobst lårstrømpe

Myk og behagelig strømpe, enkel å ta på. Stay-up med silikon-dotter. Kompresjon: klasse 2, trykk: 20-30mmHg.
Sjekk prisen her

Klasse 3 (33-46 mmHg): Disse brukes Denne type brukes ved uttalt svikt i venene og ved lymfødem, men sjeldnere til sårbehandling.  

Klasse 4: Meget kraftig kompresjonseffekt, disse blir bare brukt på sykehus.

Hvem bør bruke støttestrømper?

– Personer med langvarige hevelser som skyldes venøs svikt, kan ha nytte av behandling med kompresjonsstrømpe, skriver NHI. De forklarer at før denne behandlingen tas i bruk, vil legen vurdere om den arterielle blodsirkulasjonen er tilstrekkelig for å tåle behandlingen. 

– Når blodsirkulasjonen er sikret, vil det være en fordel å behandle ødemene med kompresjonsbandasjer først, før kompresjonsstrømpene tilpasses. Det må tas mål på ødemfri legg (gjøres om morgenen) ved tilpassing av kompresjonsstrømpe, legger helsenettstedet til.

Hvor lenge skal man bruke støttestrømper?

NHS skriver at når det gjelder hvor lenger du skal bruke støttestrømper bør du rådføre deg med legen din som også bør sjekke føttene dine og gjøre nye mål hver 3-6 måned.

Om du har fått anbefalt å bruke støttestrømper fordi du har en tilstand som går ut over blodsirkulasjonen din kan det hende at du må bruke dem i flere år og, i noen tilfeller, resten av livet ditt, skriver NHS.

Hvordan ta på støttestrømper?

Fordi kompresjonsstrømper er trange og skal gi god støtte kan det for flere være en utfordring å få dem på seg. I denne videoen viser fysioterapeut Kelly Sturm hvordan du tar enklere kan ta på deg støttestrømper.

Slik tar du på deg støttestrømper:

  1. Dra sokken på vranga til hælen av sokken ved å føre handen inn i sokken og dra den ut til den når hælen.
  2. Ta så på sokken til den når ca opp til hælen.
  3. Videre kan du dra den helt på deg om du klarer det, eller så kan du dra den på i to forskjellige seksjoner; Dra fra midten av sokken og videre opp før du så drar på deg resten av sokken.
  4. Fiks så på sokken om den ikke er riktig på foten for å sikre at den er tatt på mest mulig behagelig og uten skrukker eller rynker.

Ifølge NHS skal du ikke sove med støttestrømpene, men ta de av deg når du legger deg for så å ta de på igjen så fort du våkner om morgenen.

strømpepåtrekker
Doff strømpepåtrekker

Doff strømpepåtrekker

Doff N’Donner strømpepåtrekker silikonring er en praktisk silikonring som bidrar til å forenkle på- og avtakingen av kompresjonsstrømper.
Sjekk prisen her

Bivirkninger ved bruk av støttestrømper?

Healthonline skriver at om du har fått anbefalt bruk av støttestrømper av legen din bør du daglig sjekke føttene dine for å se etter hudforandringer som irritasjon eller rødheter. Disse forandringene skriver de at kan være som følge av:

  • Sokkene ikke passer skikkelig
  • Du tar ikke på, eller av sokkene dine riktig 
  • Du har en infeksjon
  • Du er allergisk mot materialet kompresjonssokkene er laget av

De lister også opp forskning som viser til bivirkninger ved bruk av støttestrømper, noe som fastslår at det er viktig med riktig bruk av støttestrømpene. Også denne og denne forskningen tar for seg mulige bivirkninger ved feil bruk av disse elastiske strømpene.

Derfor legger noen mennesker aldri på seg

trening og hverdag
Mabs Bomull kompresjonsstrømpe

Mabs Bomull kompresjonsstrømpe

Ved bruk etter trening og konkurranse vil kompresjonssokkene kunne bidra til raskere restitusjon grunnet økt sirkulasjon. Den graderte kompresjonen gjør at man reduserer hevelse i føttene ved lange løp og er svært velegnet for deg som sitter eller står mye på jobb med sko på.
Sjekk prisen her
Sport
JOBST Sport knestrømpe

JOBST Sport knestrømpe

JOBST Sport støttestrømpe har gradert kompresjon for forbedret blodsirkulasjon, dvs. at trykket i strømpen er høyest ved ankelen og avtar gradvis oppover bena.
Sjekk prisen her
Reise og fly
JOBST Travel knestrømpe klasse 1

JOBST Travel knestrømpe klasse 1

JOBST Travel Socks er kompresjonsstrømper laget med 33 % bomull, som er myke og komfortable å ha på.
Sjekk prisen her