Hvilken hekk skal jeg velge? Og hvordan plante hekk?
Er du på utkikk etter hekk? Vi har snakket med hageeksperten som forteller alt du må vite og huske på når du skal kjøpe og plante hekk.
Your heading here…
- Hva er en hekk? Klikk her for å lese
- Hva bør man tenke på når man skal kjøpe hekk? Klikk her for å lese
- Hvilken hekk skal jeg velge? Klikk her for å lese
- Eksempel på hekker som er enkle å vedlikeholde? Klikk her for å lese
- Eksempel på hurtigvoksende hekker? Klikk her for å lese
- Eksempler på vintergrønne hekker? Klikk her for å lese
- Hvilken hekk er billigst? Klikk her for å lese
- Hvordan anlegge hekk? Klikk her for å lese
- Hva trenger man av utstyr til hekk? Klikk her for å lese
- Er hekk søknadspliktig og hva er reglene? Klikk her for å lese
Har du kjøpt deg hus uten hekk, eller sett deg lei på mye innsyn til tomten din? Da kan en hekk være et vakkert, praktisk og lettvint alternativ for å sikre mindre innsyn. I tillegg kan du virkelig være kreativ når det komme til valg av planter som skal få pryde grensene til uteområdet ditt. Her kan du nemlig velge mellom alt fra blomstrende, til vintergrønne busker og trær og klatreplanter.
Utvalget er stort, og det kan gjøre valget vanskeligere. Vi har derfor tatt en prat med hageekspert Espen Skarphagen som forteller hva du bør tenke på når du skal kjøpe hekk. Han går også i dybden både på hvordan du planter og velger riktig hekk for ditt uteområde.
Skarphagen har flere års erfaring og utdannelse innen blomster og står bak bloggen skarpihagen.no, har skrever boken «Skarp i hagen – hage gjennom livet med gjenbruk, bærekraft og deling» og er én av to programledere i Grøntpodden. Skarphagen er også snart aktuell som ny dommer i Sommerhytta, hvor han vil overta for Finn Schjøll.
Skarphagen kommer her med de beste rådene for hvordan man finner den beste plantejorden, enten det er hagejord, krukkejord eller torvfri jord du er ute etter.
Trenger du inspirasjon til hagen? Her kan du finne alt vi skriver om hagestell.
Hva er en hekk?
Først og fremst, hva er en hekk? De fleste tenker nok at de vet godt hva en hekk er – til de begynner å tenke seg skikkelig om og definisjonsspørsmålet om hvorvidt det er busker eller trær det er snakk om eller om kanskje hekk er noe eget?
For deg som nå ble nysgjerrig er en hekk ifølge Wikipedia «en rekke med nærstående busker og tresorter, plantet og vedlikeholdt slik at de former en barriere eller for å markere en grense på et område.» Det er med andre ord helt opp til deg selv hva du vil plante og kalle hekk på tomten din. Likevel kan det være lurt å tenke seg litt om når du velger hekk. Under finner du svaret på hva det er.
Hva bør man tenke på når man skal kjøpe hekk?
En hekk kan som nevnt være alt fra tre til busk, og til og med klatreplanter. Espen gjør det derfor enklere for oss å velge riktig hekk ved å nevne fortelle hva det kan være lurt å ta i betraktning.
– Først og fremst bør du tenke på hva slags jordsmonn og lysforhold du har, anbefaler Skarphagen. Han forteller at det er viktig å velge noe som kan trives på ditt uteområde da det finnes veldig mange forskjellige planter du kan bruke som hekk.
– Det er også lurt å tenke på hvilken størrelse og høyde du vil ha på hekken, hvor store plantene blir og hvor mye vedlikehold de vil kreve.
Hvilken hekk skal jeg velge?
Skarphagen forteller at det er noen ting du bør ta i betraktning når du skal velge hekk. Dette går både på hvor mye tid du vil bruke på vedlikehold av hekken til hvilket resultat og høyde du ønsker på hekken din. Dette mener hageeksperten at det er lurt å tenke på:
- Størrelse: Velg plantene ut fra størrelsen og høyden du vil ha på hekken din.
- Lysforhold: Velg planter som passer lysforholdene du har der hekken skal plantes.
- Jordsmonn: Hvilke typer planter vil trives på tomten din?
- Vedlikehold: Det er også viktig å tenke på hvor mye vedlikehold plantene i hekken din krever. Still deg selv spørsmålet om hvor mye tid du ønsker å bruke på vedlikehold, klipping og vanning av hekken din? Vil du ha en nokså vedlikeholdsfri hekk er det lurt å velge det. Lenger nede i saken forteller vi hvilke hekker som krever mindre vedlikehold.
- Salt: Bor du ved en vei som saltes om vinteren kan det også være lurt å sjekke om plantene du velger tåler saltingen.
- Klimasone: Vet du hvilken klimasone du bor i? Det er forskjell på hvilke klimasoner forskjellige planter tåler så dette er det viktig å ta i betrakting for at plantene skal kunne vokse opp og vare i hagen din.
Genialt hageredskap til beskjæring av busker og trær
Eksempel på hekker som er enkle å vedlikeholde?
Hekker som er enkle å vedlikeholde forklarer Skarphagen at er busker og trær som er enkle å klippe og som skyter godt fra bunnen etter klipping. Disse forteller han at er:
- Svartsurbær (Aronia)
- Tuja
- Mispel (Cotoneaster)
- Barlind
- Bøk
- Agnbøk
- Syrin
Litt avhengig av høyden du ønsker på hekken kan du også bruke disse (men de blir ofte litt lavere enn plantene over):
- Blærespirea
- Vinterlinguster
- Laurbærhegg
- Brudespirea
- Alperips
Planer om å kjøpe robotgressklipper? Da burde du lese denne: Endelig slipper du dette på robotklipperen.
Eksempel på hurtigvoksende hekker?
– Det tar noen år for alle busker og trær å vokse opp fordi de bruker litt tid å etablere seg først, før de får en god vekst. Det vil si at det å gro en hekk fra bunn ikke er noe «quick fix», sier Skarphagen.
Han forteller at blant annet noen varianter av selje vokser fortere og vil kunne gi et raskere resultat på hekken, men anbefaler å investere litt ekstra og kjøpe planter i full høyde om du vil ha hekk kjapt.
– Plantene bruker gjerne litt tid på å utvikle rotsystem for å få god vekst så alternativet er å kjøpe ferdig utvokste, høye planter med en større rotklump om du har dårlig tid. Rot og topp henger alltid sammen.
– Et alternativ til en kjapp hekk er å sette opp en espalier i ønsker høyde og plante inn med en klatreplante, tipser Skaphagen. Under finner du eksempler på klatreplanter du kan bruke for å lage «hekk» på espalier:
Ettårige klatreplanter:
- Luktert
- Prydbønner
- Klatrebønner
- Klokkeranke
- Blodbeger
- Susanne med det sorte øye
Flerårige klatreplanter:
- Klematis
- Arkitektens trøst
- Kaprifol
- Humle
- Villvin
- Druer
- Eføy
Her finner du 5 gode tips til hvordan beskjære busker og trær.
Eksempler på vintergrønne hekker?
- Eføy
- Vinterliguster
- Bøkehekk (men den mister bladene på våren også kommer det ut nye).
- Vinterkaprifol (men den er ikke så hardfør).
- Delvis laubærhekk (den mister noen blader men beholder noen).
Hvilken hekk er billigst?
– Se opp for tilbud og salg, for noen ganger får du kjøpt ting på salg, tipser Skarphagen. Han nevner også at alt du dyrker selv er rimeligere.
– Du kan også ta egne stiklinger og dyrke fra bunn av eller så er også piletrær som du fletter til en egen hekk, eksempler på billige måter å anlegge hekk på.
Hvordan anlegge hekk?
– Det første du må gjøre er å grave en grøft for så å plante plantene i samme høyde som de står i pottene, sier hageeksperten.
Han forteller at de fleste planter ikke liker å bli plantet så mye dypere, og spesielt ikke busker og trær.
– Etterfyll så med god plantejord. Det er også viktig å vanne godt mens plantene etablerer seg, forteller hageeksperten.
Skarphagen tipser også om å bli enig med naboen din før du planter en hekk om den er på tomtegrensa, deres. Dette kan være lurt for å sikre et godt naboskap.
Hva trenger man av utstyr til hekk?
- En god spade
- En hekksaks/ hekktrimmer
- Hekksaks
- I noen tilfeller kan det også være lurt å legge ut en svetteslange og koble den opp mot en liten vanningskomputer for å spare seg selv for jobb med vanning.
Gravespade
Makita hekksaks
Fiskars PowerGear hekksaks
Hozelock svetteslange
Er hekk søknadspliktig og hva er reglene?
Når det kommer til regler for å sette opp gjerde eller hekk på tomten din skilles de på hva du setter det opp mot. Setter du det opp mot naboen gjelder andre regler enn om du setter den opp ut mot en vei.
Gjerde eller hekk mot vei:
Setter du opp gjerdet eller hekken ut mot en vei må du sjekke med kommunen din hva som er tillat.
Er det avkjørsel til vei eller gang- og sykkelvei skal hekken aldri være høyere enn 50 cm over gateplan. Reglene om høyde på hekk i frisiktsone er lovfestet i veiloven, skriver Huseierne.
Gjerde eller hekk mot nabo:
Ifølge Huseierne har naboen din lov til å klippe både grener og røtter om buskene eller trærne dine går over tomtegrensen deres og inn på deres eiendom.
– Dette gjelder ikke hvis det er en hekk som står i grenselinjen, og denne har funksjon som et gjerde, påpeker advokat Morten Fæste i Huseiernes Landsforbund. Da kan hekken gå hele 0,5 meter inn på naboens eiendom dersom den også går like langt inn på din egen eiendom.
– Naboen din trenger altså ikke å gi noen tillatelse for at du skal kunne sette opp et fysisk skille. Vær imidlertid klar over at gjerder over 1,5 m kan være søknadspliktige etter plan- og bygningsloven, sier Fæste.
Det gjelder også gjerne egne regler for høyde og farger på gjerde og hekk i noen kommuner, så sjekk her er det lurt å sjekke opp reglene i din egen kommune.