Smarte tips

Hvilken vei skal dorullen henge?

Hvilken vei skal dorullen henge? Bilde av de to forskjellige måtene å henge opp rullen på.
Hvilken vei skal dorullen henge? Vi har funnet det endelige svaret på hva som er riktig. (Foto: Colourbox)

Hvilken vei skal dorullen henge? Dette spørsmålet har delt folket som baken i over hundre år, men finnes det en fasit?

Det finnes mange bagateller der ute, som til tross for at de er ganske ubetydelige og strengt tatt ikke spiller så stor rolle, likevel diskuteres og krangles om så fillene fyker.

Ett av disse store spørsmålene som virker å alltid være en kilde til splid og uenighet, er hvorvidt doruller skal henge den éne eller den andre veien på dorullholderen. På overflaten et ikke-problem, men det er noe med dette spørsmålet som virker til å aldri slutte å engasjere.

Her finner du flere smarte tips, og artikler som denne innen rengjøring

Kanskje er dette fordi det er noe vi forholder oss til såpass ofte i hverdagen? Folk flest går jo tross alt på toalettet en tur eller to i løpet av en dag. Og vi mennesker er som kjent vanedyr, og at ting er ved det vante føles trygt.

Nå har nok ingen familier gått til grunne som følge av denne konflikten, men vi har prøvd å se om det finnes en fasit på dette spørsmålet, slik at vi kan legge ballen død en gang for alle. Er det faktisk én foretrukket måte å henge dorullen på?

Skal enden av dorullen vende ut fra, eller inn mot veggen?

Om vi går langt tilbake i tid, nærmere bestemt tilbake til 1891, kan vi følge konflikten helt tilbake til det originale patentet på den første dorull-holderen. Amerikaneren Seth Wheeler krediteres som skaperen av den første dorullen i 1871, og 20 år senere tok han også patent på dorull-holderen slik vi kjenner den i dag.

Patent-tegningene avslører nemlig hvilken vei dorull-holderens far tiltenkte at dorullen skulle henge: Med enden ut fra veggen.

I en klikk.no-sak fra noen år tilbake fikk de som iherdig påstår at enden på dorullen skal henge inn mot veggen nok et skudd for baugen. Der blir nemlig flere hotellsjefer fra ulike norske hotellkjeder sitert på at dorullene i deres hoteller henger slik de er avbildet på det 132 år gamle patentet.

De viser også til en undersøkelse de fikk analysebyrået Visendi Analyse til gjennomføre, som viste at det kun var i underkant av 10 prosent av befolkningen som ville ha enden på dorullen hengende inn mot veggen.

Hele 70 prosent ville ifølge samme undersøkelse at rullen skulle henge ut fra veggen, mens de resterende 21 prosent av de spurte mente at toalettrullens trekkeretning var revnende likegyldig.

Visste du at noen typer kjøkkenpapir ikke bør brukes når du lager mat? Les om hvorfor det kan være helseskadelig her.

Hygieniske årsaker

Baderomsforhandleren Prestige Washrooms påpeker også at retningen til toalettrullen også er av hygieniske hensyn, da det ikke anbefales å komme i direkte kontakt med veggen bak toalettrullen, noe som er langt mer sannsynlig at kan skje om rullen henger med enden inn mot veggen.

Så, der har du det. Det finnes en «riktig» vei å henge dorullen på, men la oss være ærlige: Det spiller virkelig ingen stor rolle. Om du insisterer på at rullen skal henge «feil vei», kjør på! Bare vær litt ekstra forsiktig med å ikke ta på veggen, og vær varsom på reaksjonene til eventuelle gjester som låner toalettet ditt.