Solcelle

Hvor lønnsomt er det med solcellepanel på taket?

Solcellepanel lønnsomhet: Illustrasjonsbilde av person med kalkulator foran solpanel.
Hvor lønnsomt er det egentlig med solcellepanel på taket? V har tatt for oss informaskinen som gir svaret på hvor lønnsomt det kan være med en varmepumpe på taket på hus eller hytte. (Foto: Colourbox)

Vurderer du å installere solcellepanel på taket, men er usikker på om det vil lønne seg? Da bør du lese dette!

Å montere solpaneler på taket kan gi vesentlige økonomiske fordeler for huseiere. Med stadig økende og svingende strømpriser, gir solcellepaneler huseiere muligheten til å minske avhengigheten av strøm fra nettet, som igjen fører til lavere strømregninger hver måned.

Det er også forskjellige insentiver og støtteprogrammer tilgjengelige for å stimulere overgangen til fornybar energi. Dette kan omfatte direkte støtte, skattelettelser, eller nedsatte avgifter for de som velger å montere solpaneler. Og selv om det er en betydelig startkostnad å montere solpaneler på taket, er det en investering som vil være lønnsom over tid. Kostnader og avkastning vil imidlertid variere avhengig av boligens geografiske plassering.

Har du flere spørsmål knyttet til installasjon av solceller? Sjekk ut vår samleside for solcelle-saker!

Hvor mange soltimer har huset ditt?

Antall soltimer i løpet av et år har en direkte innvirkning på effektiviteten til solcellepaneler, spesielt i land som Norge, som har store variasjoner i sollys gjennom året. I de lengre, mørkere vintermånedene er tilgjengeligheten av sollys begrenset, noe som resulterer i redusert energiproduksjon fra solcellepanelene. Dette kan være en utfordring for huseiere som er avhengige av solenergi, da det er en økt etterspørsel etter energi i vintermånedene på grunn av behovet for oppvarming og belysning.

På den annen side, under sommermånedene, har Norge lang dagslys, spesielt over polarsirkelen, hvor solen aldri går ned i enkelte perioder. Dette gir en unik mulighet for å generere store mengder solenergi. Optimalisering av solcellepanelenes vinkel og orientering kan maksimere energiproduksjonen i disse solrike månedene. Imidlertid kan overskyet vær og regn også påvirke effektiviteten til solcellepanelene selv i de lysere månedene, da de reduserer mengden sollys som når panelene.

Det finnes flere tjenester for å regne ut antall soltimer eller solstråling per kvadratmeter et potensielt solcellepanel vil kunne få, som Suncurves eller Soltimer.

Les også vår store guide til solceller: Dette er alt du må vite om solcellepanel på tak

få et prisanslag på solcellepanel
Otovo

Otovo

Smarte og unike løsninger for installasjon av solceller på taket ditt.
Les mer her

Hvor lønnsomt er det med solceller?

Lønnsomheten til takmonterte solcellepaneler er sterkt knyttet til strømprisene. Når strømprisene er høye, blir elektrisiteten som genereres av solcellepaneler mer verdifull. Høyere strømpriser kan dermed forbedre den økonomiske avkastningen på investeringen i solenergi, ettersom huseiere kan spare mer på sine strømregninger eller til og med tjene penger ved å selge overskuddsstrøm tilbake til nettet. Dette gjør solcellepaneler til en attraktiv investering for huseiere som søker å redusere sine energikostnader og øke sin energiuavhengighet.

Eksempel:

Solcelleleverandøren Otovo har gjort et kjapt regnestykke som gir oversikt over hva man omtrent kan forvente. Med utgangspunkt i et solcellepanel med en installert effekt på 10 kWp til en pris på rundt 225 000-240 000 kroner etter Enova-støtte og en strømpris på 1,5 kroner per kWh, vil du spare omtrent 15 000 på strøm, og nedbetalingstiden vil være på 15 år.

Tatt i betrakning at man i løpet av det siste året har hatt strømpriser, som i blant annet Oslo, har vært over 4 kroner per kWh, kan dette selvsagt variere en del.