Mat og drikke

Hvor mye avføring, insekter og hår er tillatt i maten vi spiser?

Bilde av en larve i en maiskolbe til artikkel om hvor mye avføring, insekter, hår og mugg som er tillatt i maten vi spiser.
Hår i maten på restaurant er en vanlig blemme vi alle helst vil unngå. Likevel, enten du liker det eller ei, får du nok i deg hår og annet grums fra maten du spiser oftere enn du tror. Vi forklarer. (Foto: Colourbox)

Visste du at det er tillat med en viss mengde avføring, insekter, mugg og gnagerhår i maten du spiser? Dette er de sjokkerende tallene.

– Visste du at det kan være 450 insektsdeler og opptil ni hår fra gnagere for hver 450 gram spagetti?, starter CNN artikkelen sin kalt «insekter, hår fra gnagere og avføring: Hvor mye er lovlig tillatt i maten vi spiser hver dag?».

Dette er med andre ord ikke artikkelen for deg med en ømfintlig mage, eller deg som skyver fra deg tallerkenen så fort du ser snurten av et hårstrå i maten. Detaljene som kommer frem i artikkelen til CNN er nemlig mildt sagt overraskende. 

Ikke mulig å fjerne alle skapninger i maten

– Det er ikke mulig å få fjernet alle skapninger som kan ha blitt blindpassasjerer på maten din et sted langs matforedlingskjeden, skriver den amerikanske nettavisen. Likevel finnes det regler satt av US Food and Drug Administration(FDA) som går på tillatte mengder av dette i mat. 

Lyst på flere «visste du at-saker» som denne? Her samler vi alle

En liten innføring i hva disse noe uønskede «smakstilsetningene», eller skal vi kalle det ekstra «næringsinnholdet», kalles er det «matdefekter». Ikke beskrivende, eller alarmerende nok tenker kanskje mange, men det blir det altså kalt. 

Og hvordan kommer disse uønskede ingrediensene i maten undrer du kanskje? Nettsiden skriver at dette er et uheldig biprodukt fra dyrking og høsting av maten. 

– Det er økonomisk upraktisk å dyrke, høste og foredle ferske produkt som er helt frie for ikke-skadelige, naturlig forekommende defekter vi ikke kommer unna, skriver US Food and Drug Administration.

Vi har har tatt en prat med Mattilsynet for å høre hva gjeldende regler her i Norge er. Men først, la oss bare få det unnagjort, hvor mye avføring, insektsdeler og gnagerhår er det egentlig tillatt ifølge den amerikanske artikkelen? 

Visste du forresten at det ikke er lurt å drikke kaffe om morgenen?

Hvor mye avføring, insekter og gnagerhår er tillat i maten vi spiser?

Bilde av rosa larver på salatblad på brødskive, til sak om hvor mye insekter, gnagerhår, mugg og avføring som er lovlige mengder i maten vi spiser.
Visste du at en sjokoladeplate kan inneholde 30 eller flere insekts-kroppsdeler i tillegg til et lett dryss gnagerhår.  (Foto: Colourbox)

For deg som koser deg med en bit mørk sjokolade til kaffen vil det kanskje interessere deg at en sjokoladeplate kan inneholde 30 eller flere insekts-kroppsdeler i tillegg til et lett dryss gnagerhår. 

Lager du i tillegg koppen med kaffe med egenkvernede kaffebønner, tillater FDA et gjennomsnitt på rundt 10 milligram dyreavføring per halvkilo. Av disse kaffebønnene er det også lovlig at 4-6 prosent er infisert av insekter eller mugg.  

Syltetøy er dessverre ikke blant matvarene som er best kontrollert. Her kan frukten i solbærsyltetøy inneholde hele 75% mugg(husk at dette er amerikanske standarder og regler, ikke normalen her i Norge).

Liker du og barna å kose dere med en pakke rosiner en gang i blant? Lyse rosiner, gjerne kalt gylne rosiner, kan inneholde så mye som 35 fruktflue-egg i tillegg til 10, eller flere, hele insekter for hver 200 gram. For sammenligningens skyld inneholder en boks med rosiner (de vanlige store firkantede av papp) 250 gram rosiner. I små rosinbokser vil det si at det altså er lovlig med flere enn 4 egg og et insekt i hver boks. 

Derfor får du lyst på usunn mat ved søvnmangel

Hvor mye avføring, insekter og mugg til middag?

Liker du ferdiglagde tomatsauser, tomatpuré eller pizzasauser? Her tillater det amerikanske matpolitiet to larver per 450 gram. Også er det jo lite som smaker så godt som sopp i spaghettisausen eller på pizzaen? Velger du soppen som kommer på bokser kan du i tillegg ha fått med deg så mye som 20 larver per 1,2 desiliter.

Lager du deg sunne smoothier med frossen spinat? Da er blåbærene, spinaten,  bananen og juicen ikke alene i blenderen. Her kan du nemlig ha fått med deg nærinsstoffene fra 50 bladlus, trips og midd. Hvis disse slapp unna er det tillatt med spinatlarver eller åtte hele bladgruveinsekter.

Bilde av fruktflue på mat, grønnsak med rød bakgrunn
Visste du at om du spiser sopp som kommer på boks kan du få i deg så mye som 20 larver per 1,2 desiliter. (Foto: Colourbox)

Hvor mye avføring, insekter og mugg i krydder?

La oss avslutte med noe absolutt alle av oss har på kjøkkenet, krydder. Her kan en dåse knust oregano inneholde så mye som 300 insektsfragmenter og ca. to gnagerhår for hver boks, noe som tilsvarer hvert tiende gram.

Paprikapulver er litt bedre (eller, det spørs om du foretrekker insektsfragmenter, mugg eller hår. Det var nok en vurdering du aldri har gjort i krydderhylla) med opptil 20% mugg, 75 insektsdeler og 11 gnagerhår for hvert 25 gram. En boks veier 60 gram.

Liker du også smaken av en teskje pepper sammen med saltet på middagen? Via skjeen med pepper kan du i verste fall få med deg hele 40 insektsfragmenter i tillegg til en mikro-klype med gnagerhår.

Obs: Dette tørkepapiret må ikke brukes til mat

Hva er reglene i Norge?

Vi lovet litt tall fra vårt eget mattilsyn, og her er svarene vi fikk fra de. 

– Man kan si det slik at det faglige ansvaret for mattrygghet i Norge ligger til Mattilsynet, men det er matprodusentene, importørene og detaljistene som har ansvaret for at maten de omsetter er trygg, sier Turid M. Berglund, seniorrådgiver hos Mattilsynet.

Berglund forteller at maten i Norge er stort sett trygg og få blir syke av maten de spiser. Dette forklarer hun at er et resultat av flere forhold. Et av de er samarbeidet mellom fagmiljø og veterinærtjenesten, noe som forhindrer spredning av smittsomme dyresykdommer. En annen grunn er det at matindustrien må følge strenge krav og retningslinjer. 

Importert mat må oppfylle samme krav

– Importert mat må oppfylle de samme kravene som mat produsert i Norge. Regelverket er likt både i Norge og EU. Vår lov om matproduksjon og mattrygghet sier at «Det er forbudt å omsette næringsmiddel som ikke er trygt. Et næringsmiddel skal anses for ikke å være trygt dersom det betraktes som helseskadelig eller uegnet for konsum.» (§16).

Hanne Marit Gran fra Mattilsynet forteller at det er satt grenseverdier for mange mugg-gifter (mykotoksiner), da enkelte av disse mugg-giftene kan være svært helsefarlige. Disse er regulert i Forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler.

Ikke farlig, men ubehagelig med hår i maten

– Finner man insekter (som ikke er beregnet til konsum), avføring og hår i et produkt, så tyder det på at det er dårlig hygiene der produktet er produsert, og at produktet kan være helsefarlig og uegnet for konsum. 

Berglund legger til at hår i seg selv ikke er farlig, men ubehagelig- og tyder på dårlig hygiene. 

Dette må du vite om nesteblod

– Avføring kan være svært farlig

– Avføring kan være svært farlig, avhengig av hva slags mikroorganismer som er i den. Insekter kan være bærere av farlige mikroorganismer, og funn vil kunne ansees som helsefarlig (avhengig også av hva slags insekter det er). Av den grunn er gjenstanden ikke regulert, men faren ( som mikroorganismen, det kjemiske stoffet, helseskadelige fremmedlegemer (glass, metall..) er det.

– Det er forordningen om Mikrobiologiske kriterier som setter både krav og grenseverdier og gir retningslinjer for hva som skal til for at næringsmidlene og prosessene for framstilling, håndtering og distribusjon er akseptable.

Det kan altså se ut til at vi kan prise oss lykkeligere loddet enn våre amerikanske med-verdensborgere hva angår «matdefekter».

Les mer på våre temasider: