Hus, hjem og hage

Hvor mye strøm bruker en varmepumpe?

Nærbilde av fjernkontrollen til en varmepumpe med en luft til luft-varmepumpe (blurry) i bakgrunn. Vi svarer på «Hvor mye strøm bruker en varmepumpe?» da akkurat en luft til luft-varmepumpe bruker, og hvor mye du kan spare på å installere en varmepumpe hjemme,
Vurderer du en varmepumpe i huset=? Det viser seg i være en god idé! Vi har sett på regnestykket og deler tallene på hvor mye strøm en varmepumpe bruker, samt hvor mye du faktisk kan spare på en luft til luft-varmepumpe. (Foto: ABC Guider)

Hvor mye strøm bruker en varmepumpe? Vi svarer på det samt hvor mye penger du kan spare på oppvarming på en luft til luft-varmepumpe!

Ifølge energismart.no vil en luft til luft-varmepumpe være hele 3 til 5 ganger mer effektiv enn vanlig elektrisk oppvarming. Kort fortalt kan du redusere energiforbruket med mer en 50 prosent!

Det er varmepumper av typen luft til luft som er mest brukt i norske hjem og i 2017 hadde hele 900 000 nordmenn sin egen varmepumpe. Denne typen varmepumpe vil enkelt forklart hente varme fra luften ute, og blåse den inn i boligen din.

Lurer du på mer angående varmepumper? Her samler vi alle varmepumpe-artiklene våre, og svarer på alt fra hvilke som er best i test til pris på montering.

Uforpliktende tilbud på varmepumpe
Få tilbud på varmepumpe til ditt hjem

Få tilbud på varmepumpe til ditt hjem

Sjekk om du også kan spare penger på ny varmepumpe tilpasset ditt hjem og behov. Fyll ut et skjema på kun 2 min og motta tilbud, helt gratis og uforpliktende!
Få tilbud på varmepumper her

Hvor mye strøm bruker en varmepumpe?

Energismart.no skriver at man kan mer enn halvere energiforbruket til oppvarming ved hjelp av en varmepumpe. Når man snakker om varmepumpers effektivitet bruker man med det som kalles «COP» (varme-effektiviteten) og «SCOP»(årseffektivitet). Har en varmepumpe en SCOP på 5,3 betyr dette at om du, under optimale forhold, bruker 1 kWh strøm,  får 5,3 kWh med varmeenergi. Enova har tatt en utregning på mulig strømbesparelser ved bruk av varmepumper:

– En vanlig enebolig bruker cirka 25.000 kWh i året. Du kan spare 4.800 kWh på en luft-til-luft-varmepumpe. Ut fra en gjennomsnittlig strømpris på 1 kr per kWh, vil du spare omtrent 72.000 kroner i løpet 15 år, skriver Enova.

Vurderer du en varmepumpe? Vi har sett på testene og disse varmepumpene er best i test og mest energieffektive.

Enova har også beregnet sparepotensialet for eneboliger med en luft-til-luft-varmepumpe og en strømpris på 1kr/kWh. Sparepotensialet kan da være:

Anslått strømforbruk per år:

15 000 kWh

30 000 kWh

(Kilde: Enova)

Potensiell besparelse:

2900 kr

5800 kr

Hvorfor er varmepumper energismarte?

En varmepumpe er det som kalles en varmeflytter. Mens for eksempel en oven lager «ny» varme, vil varmepumpa hente varme som allerede fins i omgivelsene. Dette gjøres ved at varmepumpa henter varme fra avtrekkslufta eller utelufta og slipper det inn. Det er dette, samt det at den lager mer energi enn den bruker, som gjør varmepumpa energieffektiv og sparer strøm. Vi har tildligere avslørt prisen på montering av luft til luft-varmepumpe.

Vil du regne på hvor mye du kan spare på en varmepumpe? Da kan du prøve Dinside sin varmepumpekalkulator.

Best brukeranmeldelser
MITSUBISHI ELECTRIC KAITEKI 6300 VARMEPUMPE HVIT

MITSUBISHI ELECTRIC KAITEKI 6300 VARMEPUMPE HVIT

Energiklasse: A+++
SCOP: 5.2
Lydnivå på innendørsenhet: 19 dB
Pris nå: 17 409 kroner hos Megaflis
Her får du den til laveste pris

Hva er en varmepumpe?

Varmepumper kommer i flere varianter, og fra kjente merker som Mitsubishi, Toshiba, Daikin, Fujitsu og Panasonic. Ifølge Forskning.no er det vanligst med varmepumper av typen luft til luft i Norge og her kan innedelen henges høyt opp på veggen, men også gulvmodeller eller innebygde varmepumper er tilgjengelige på markedet. Blant varmepumper finnes det også luft til vann-, varmepumpebereder, væske til vann- og avtrekksvarmepumpe (ventilasjonsvarmepumpe). På disse varmepumpene får du Enova-støtte.

Denne strømslukeren sluker opptil 80% av strømmen i huset.