Smarte tips

Hvordan bekjempe ugress? Her er våre beste tips

Mann som plukker ugress. Ugressduk, ugressmiddel, ugressbrenner eller eddik? Tipsene til hva som skal til for å bli kvitt ugresset er mange. Her er våre beste tips.
Ugress kommer alt for fort hvert år. Ugressduk, ugressmiddel, ugressbrenner eller eddik? Tipsene til hva som skal til for å bli kvitt ugresset er mange. Her er våre beste tips. (Foto: Colourbox)

Ugressduk, ugressmiddel, ugressbrenner eller eddik? Tipsene til hva som skal til for å bli kvitt ugress er mange. Her er våre beste tips.

Ugress kan være en pest og en plage og er du ikke tidlig ute, risikerer du at det tar over hagen din i løpet av kort tid, og det finnes ingen snarveier til en ugressfri hage. Men med jevn innsats over lang tid kan du allikevel bli kvitt de uønskede vekstene. Vi anbefaler at du starter med jobben i hagen allerede nå. Her er metodene som gjør at du kan vinne over ugresset.

Hvilken type ugress

Det er forskjell på ugress, og på hvordan det bekjempes. Rotugress sprer seg ved hjelp av dype røtter eller lange krypende stengler, slik som tistler og skvallerkål, mens frøugress hovedsakelig sprer seg ved frø. Ved flerårig rotugress er det svært viktig å få opp hele roten når du luker, slik at planten ikke kan vokse videre. Mens frøugress sjelden har lange røtter, derfor holder det ofte å rufse opp jorda for å fjerne dem, gjerne i solskinn, for da tørker røttene ut i varmen.

Vil du beholde gressplenen grønn og fin? Her kan du lese ekspertens hagetips om hvordan får grønt gress i hagen.

Hvordan fjerne ugress

Har du ugress i plenen eller i blomsterbedet er det ikke annet å gjøre enn å luke. Men heldigvis finnes det gode hjelpemidler som gjør jobben litt enklere. Her gir vi deg gode råd til hvordan du kan enkelt ta opp, og vinne, kampen mot ugresset.

Hand med hanske og ugress i hage. Ugressduk, ugressmiddel, ugressbrenner eller eddik? Tipsene til hva som skal til for å bli kvitt ugresset er mange. Her er våre beste tips.
Ugress kommer alt for fort hvert år. Ugressduk, ugressmiddel, ugressbrenner eller eddik? Tipsene til hva som skal til for å bli kvitt ugresset er mange. Her er våre beste tips.

Les også: 8 smarte hageredskaper som gjør hagearbeidet til en lek.

Ugressjern

Fiskars SmartFit Weed Puller

Fiskars SmartFit Weed Puller

Denne ugressfjerneren gjør det både enkelt og ergonomisk når du skal fjerne ugress!

Skvallerkålen, som de aller fleste sliter med å bli kvitt i hagen, kan ha krypende rotstengler på flere meter som du bør dra opp så mye som mulig av hver gang du luker. For å bli kvitt de dyptvoksende røttene er det ugressjern som gjelder. Ugressjernet hjelper deg med å komme dypt nok ned i jorden, slik at du får dratt opp hele roten.

Begynn på våren, så fort ugresset viser seg, og vær nøye. Det finnes flere varianter ugressjern, noen er ergonomisk utformet slik at du ikke en gang trenger å bøye deg for å dra opp ugresset. 

Synes du hagen kan bli i overkant mye arbeid? Her forklarer Tid for Hage-eksperten Malin Persson hvordan du kan få en vedlikeholdsfri hage.

Ugressduk

Skal du anlegge et nytt bed i hagen kan en ugressduk hjelpe deg med å holde ugresset unna. Ugressduker får du i ulike tykkelser og kvaliteter. Felles for dem er at de slipper gjennom lite sollys og gjør vekstforholdene vanskeligere for ugresset. Du kan også legge på barkduk og bark rundt plantene i bedet ditt. Barkduken hindrer at ugress etablerer seg, og trenger bare å vedlikeholdes ved å fylle på litt bark innimellom. 

Nelson Garden Barkduk

Nelson Garden Barkduk

1.1×1.5m

Ugressbrenner

En annen og kjemikaliefri måte å bli kvitt ugresset på, er å investere i en ugressbrenner. De fås både som elektriske og gassdrevne og er effektive både på ugress og andre planter. Husk og bruk dem forsiktig.

Ugressbrenneren svir ugresset slik at celleveggene i planten ødelegges og ugresset dør i løpet av noen dager. Denne metoden er mest effektiv på gruslagte områder eller rundt hageheller, der det ikke er andre planter i nærheten som du ønsker å bevare.

Vær oppmerksom på at ugressbrenneren ikke bør brukes når det er veldig tørt eller mye vind, da kan den utgjøre en brannfare. 

Tarmo Ugressbrenner

Tarmo Ugressbrenner

Ugressbrenner med Vagn

Ugressbrenner med Vagn

Kjerringråd: Eddik mot ugress

Det finnes utallige kjerringråd om hvordan du enkelt kan bli kvitt ugresset. Å helle kokende vann over er et av dem. Dette er en effektiv og miljøvennlig metode, men tar sin tid og krever mye kokt vann hvis du har mye ugress. For best mulig effekt, forsøk å helle vannet slik at det renner ned så nær roten som mulig, slik at denne også dør. 

Person som luker ugress. Ugressduk, ugressmiddel, ugressbrenner eller eddik? Tipsene til hva som skal til for å bli kvitt ugresset er mange. Her er våre beste tips.
Kjerringråd finnes det mange av også når det kommer til ugress. Eddik og salt nevnes her som to miljøvennlige metoder når du vil bli kvitt ugress i hagen. (Foto: Colourbox)

Eddikvann skal visstnok også hjelpe deg å bli kvitt uønskede vekster i hagen. Du sprayer rett og slett en blanding av én del eddik 35 % og to deler vann direkte på ugresset, og etter få dager dør planten. 

Å strø salt på ugresset er også et velkjent kjerringråd, men det er ikke en anbefalt metode ettersom salt forurenser jorda og kan skade mikrolivet.

Ekspertens beste tips til perfekt grønn plen – Hvordan så, kalke og gjødsle riktig.

Unngå ugressmiddel

Profesjonelle gartnere har ikke tillatelse til å bruke kjemikalier for å fjerne ugress, og sannsynligvis vil dette etterhvert også bli forbudt for private hageeiere. Alt som tilsettes jord og planter ender til slutt opp i grunnvannet og skader dyreliv og mikroorganismer på veien. I tillegg risikerer du at plantene rundt ugresset også dør, og det ønsker du jo ikke.