Shopping

Hvordan beskjære hekk: Stell og vedlikehold av hekk

Bilde av hekk av bøk, vi har snakket med hageekspert Espen skarphagen som forteller hvordan du klipper, vedlikeholder og beskjærer hekk.
Hekker kommer i mange mulige former, farger og plantetyper. Du kan lage hekk av blomstrende busker som syriner, trær som barlind, vintergrønne busker som thuja eller busker med bær som svartsurbær. Felles for de alle er at de må klippes, slik beskjærer og vedlikeholder du hekker. (Foto: ABC Guider)

Er du usikker på hvordan du skal beskjære og vedlikeholde hekken din? Kanskje til og med når den i det hele tatt skal klippes? Her er svaret.

Har du nettopp gått til innkjøp av ny hekk, eller kjøpte du kanskje ny i fjor? Kanskje flyttet du nettopp inn i et hus med en hekk fra før og nå melder spørsmål som «hvordan klippe hekk», «når skal jeg klippe hekken» og «hvordan vedlikeholde hekken» seg?

Når det kommer til hekk er det bare fantasien som setter grenser for mulige former, farger og plantetyper. Du kan lage hekk av blomstrende busker som syriner, trær som barlind, vintergrønne busker som thuja eller busker med bær som svartsurbær. Felles for de alle er at de må klippes, beskjæres og vedlikeholdes – noen mindre enn andre.

Hageekspert Espen Skarphagen gir sine beste tips til klipping og beskjæring av hekk

Bilde av hageekspert Espen Skarhagen som gir sine beste tips til hvordan du både beskjærer, klipper og vedlikeholder hekker, enten du har en hekk av tre som barlind, en blomstrende hekk av syriner, en vintergrønn busk som thuja eller hekker med bær som svartsurbær eller barlind. Skarphagen er også snart aktuell som ny dommer i Sommerhytta, hvor han vil overta for Finn Schjøll.
Espen Skarhagen gir sine beste tips til hvordan du både beskjærer, klipper og vedlikeholder hekker, enten du har en hekk av tre som barlind, en blomstrende hekk av syriner, en vintergrønn busk som thuja eller hekker med bær som svartsurbær eller barlind.

Vi har snakket med hageekspert Espen Skarphagen som forteller alt du trenger å vite om klipping, beskjæring og vedlikehold av hekken din.

Skarphagen har flere års erfaring og utdannelse innen blomster og står bak bloggen skarpihagen.no, har skrevet boken «Skarp i hagen – hage gjennom livet med gjenbruk, bærekraft og deling» og er én av to programledere i Grøntpodden. Skarphagen er også snart aktuell som ny dommer i Sommerhytta, hvor han vil overta for Finn Schjøll.

Trenger du inspirasjon til hagen? Her kan du finne alt vi skriver om hagestell.

Hvordan beskjære forskjellige hekker?

– Helt avhengig av hvilken plantetype du har i hekken din, men ta utgangspunkt i ytre form og sørg for å ta en jevnlig beskjæring fra start for å få den tettest mulig fra bunnen av. 

Når skal man beskjære forskjellige hekker?

Hekker skal beskjæres på forskjellige tidspunkt og da er det fint å vite hva, når og hvordan det gjøres. Skarphagen forklarer:

Ikke-vårblomstrende:

– Du skal beskjære tidlig vår for de som ikke er vårblomstrende, og gjerne et par ganger til i løpet av sesongen, forteller Skarphagen.

Vårblomstrende:

– Hekker bør beskjæres umiddelbart etter blomstring hvis man ønsker å nyte en vakker blomsterflora også neste år. Eksempler på vårblomstrende hekker som skal beskjæres da er syrin og spirea.

Vintergrønne hekker:

– Vintergrønne hekker som for eksempel thuja skal beskjæres tidlig vår og sent sommer for å holde den i sjakk, forteller hageeksperten.

Hvilke redskap anbefaler du til beskjæring av hekk?

  1. Hekktrimmer 
  2. Hekksaks
  3. Stangsag
1. hekksaks
Fiskars PowerGear hekksaks

Fiskars PowerGear hekksaks

For enkel og ukomplisert trimming av hekker og busker. Denne gjør klippet opptil 3X lettere sammenlignet med hekksakser av standardutførelse.
Sjekk prisen her
2. Hekktrimmer
Makita hekksaks

Makita hekksaks

Sjekk prisen her
3. Stangsag
Gardens stangsag

Gardens stangsag

Sjekk prisen her

Hvordan få ønsket form på hekker?

– Her er det bare fantasien som setter grenser. Klipp hekken i den fasongen du ønsker, og her kan du velge å klippe i både kuleformer eller hvilken form du vil. 

Noe man må passe på når man har hekk?

– Vintergrønne hekker bør beskyttes mot frosttørke. Det skjer når det fortsatt er frost i jorden, men sola er varm, noe som gjør at plantene ikke klarer å trekke opp vann. Dette kan du unngå ved å beskytte hekken med en lys fiberduk.

Skarphagen forteller at du også må sørge for at det er gode vekstvilkår for en hekk, en hekk plassert rett ved et stort tre kan for eksempel tape kampen om vannet med treet og ende med å visne uten tilstrekkelig vanning.