Smarte tips

Hvordan bli kvitt måker

Tre hekkende måker på karmen til et vindu på et rødmalt hus i Nordland.
Måker som hekker på huset ditt kan være svært plagsomt. Slik forhindrer du det. (Foto: Colourbox)

Har du et måkeproblem i eller ved huset ditt? Dette er metodene du kan bruke for å forhindre at måker tar seg til rette der du bor.

Hvordan bli kvitt måker: Bor du langs kysten kjenner du dem nok godt: Ofte skrikende og aggressive, og med så mye avføring på gård og grunn at du skulle tro de var ute etter deg.

Måker har sin rettmessige og viktige plass i norsk fauna, og både dyr, reir og egg er totalfredet. Vi mennesker er dessverre ansvarlig for å forringe de naturlige habitatene deres, og fjerne matgrunnlaget de har. Derfor trekker de nærmere og nærmere der mennesker bor og oppholder seg, da det trist nok er langt mer og enklere bytte i søppeldunker enn i havet.

Likevel er det ikke så veldig gøy å ha måker hekkende på taket ditt, eller rotende rundt i søppeldunkene dine. Når måkene i tillegg har nyklekkede unger, kan de bli svært aggressive og territoriale. Om du har et omfattende måkeproblem finnes det heldigvis noen tiltak du kan gjøre.

Plages du av skadedyr? Sjekk ut vår samleside for hvordan du kan bekjempe dem!

Måkeskremsel
Hylte Fågelskrämma Drake

Hylte Fågelskrämma Drake

Etterligner en rovfugl, og skremmer bort måker.

Hvordan bli kvitt måker

Skal du bli kvitt måker rundt huset ditt, er det viktig at du gjør det etter boka. Når måkene først har begynt å hekke, er det nemlig for sent å gjøre noe uten å bryte loven.

Ifølge Miljødirektoratet er det noen grep du kan ta med god samvittighet:

  • Legge til rette for hekking andre steder ved å bygge måkeplattformer som settes opp på egnede steder
  • Unngå å mate måkene – rydd opp etter deg og hold uteområder på restauranter ryddig, slik at måkene ikke venner seg til steder der det er lett tilgjengelig mat
  • Sette opp forstyrrende pigger på typiske sitteplasser, på gesimser og takutstikk, der fuglene ofte sitter for å observere og følge med
  • Spenne tråder opp på taket med 30 cm mellomrom og 30 cm opp fra taket før hekking, men ikke bruk nett som fuglene kan sette seg fast i
  • Variere med ulike typer fugleskremmere før hekking
  • Så fort måkene har begynt å bygge reir, er det forbudt å fjerne reirene eller forstyrre dem på andre måter. Å fjerne påbegynte reir eller egg defineres som skadefelling, og for å gjøre dette må du søke om tillatelse.

Fuglenett 4×5 meter

Sjekk prisen her

Mus og rotter kan og være en pest og en plage. Slik blir du kvitt dem!

Måker er på sitt mest plagsomme og bråkete når de hekker, som her til lands som regel er mellom mai til midten av juli. Under hekkingen er det som nevnt overhodet ikke lov å fjerne reder, men utenom denne perioden oppfordrer en skadedyrspesialist i denne Aftenposten-artikkelen fra 2017 å fjerne gamle reir, da måker har en tendens til å hekke i gamle reir.

Fuglepigger

Monteres steder der fugler trives å hekke.
Sjekk prisen her