Hus

Hvordan bli kvitt maur i hus og hage

Flere maur på oransje gulv i hus og hjem.
Dette er ikke et syn du ønsker inne i ditt eget hus. Heldigvis finnes det råd for hvordan unngå maurinvasjon. (Foto: Colourbox)

Like sikkert som at solen skinner varmere om våren er det at maur samler troppene og vender blikket mot norske hjem. Vi har samlet flere effektive råd mot de plagsomme inntrengerne.

Ingen vil ha maur kravlende rundt hjemme. De små inntrengerne er ikke bare plagsomme men kan også gjøre skade på hus og treverk. Dette er et knippe effektive råd til forebygging og bekjempelse av de plagsomme inntrengerne:

Maur i hus

Det finnes mange ulike varianter av maur, men det er særlig stokkmauren du må være oppmerksom på ettersom de gnager og uthuler treverk.

I følge FHI er svart jordmaur, også kalt sukkermaur, en annen maurtype som liker seg godt i hus og hjem. Disse kommer gjerne innendørs om våren på jakt etter mat. Reiret til svart jordmaur befinner seg gjerne ute, og de går i stier for å finne frem til søtsaker. Befinner reiret seg utendørs vil de ikke gjøre annen skade enn å være til bry. Befinner reiret seg derimot innendørs kan det være lurt å vurdere tiltak for bekjempelse da også disse vil spise av myke byggematerialer som isoporisolasjon eller råttent treverk.

Nærbilde av maur i hus og hjem.
I følge

Hvordan bli kvitt maur i hus:

Når mauren først er i hus må det sterkere krutt til. Her er våre forslag på effektive tiltak som vil fjerne maur i hus og hage:

1. Lokkeboks:

Lokkebokser er en effektiv bekjempelse av maur i og rundt hus og bygninger. Mauren tar med seg lokkemiddelet fra boksene til bolet, og i løpet av ca en uke er hele maurbolet bekjempet. Denne typen maurmiddel er veldig enkel å bruke, det eneste du trenger å gjøre er å plassere lokkeboksene et sted maurene passerer.

Lokkebokser egner seg spesielt godt til innendørs bruk. Den kan også brukes utendørs, men da på mindre områder som altaner og terrasser.

2. Insektspray:

Insektspray er et supereffektivt maurmiddel, med rask virkning mot alle typer insekter. Dette er valget for deg som vil ha et effektivt middel som kan brukes både innendørs og utendørs, og vil komme til på små steder. Sprayen kommer nemlig med et sprøyterør som gjør det lettvint å konsentrere strålen og komme til i sprekker, gulvlister, taklister eller dørterskler. Det er også verdt å merke seg at Permetrin vil ha virkning i hele 4-6 uker etter spraying.

KVITT MOT MAUR STRØPULVER 250 G

KVITT MOT MAUR STRØPULVER 250 G

Pris akkurat nå: 119 kroner
Gå til Bondekompaniet her

Hvordan bli kvitt maur utendørs:

Selv om maur ikke er særlig ettertraktet som husgjester er de gull for hagen din. Dette fordi de i likhet med meitemarken holder jorden fin og porøs når de graver sine underjordiske ganger. Ved å tilføre organisk materiale, hever maurene jordkvaliteten og ødelegger hverken planter eller blomster.

Når det kommer til bekjempelse av maur utendørs, og steder som terrasse, hage og langs grunnmur er det andre produkt som anbefales. Her er våre beste forslag til produkt som fjerner maur utendørs:

1. Maurmiddel:

Et maurvanningsmiddel er ett pulver som løses opp i vann og sprayes på områder angrepet av maur. Middelet trenger ned i jordsmonnet. Denne type middel er laget for utendørsbruk og velegnet for bruk i blomsterbed, på terrasse, langs grunnmur, gangvei eller på heller.

2. Strømiddel:

Et strømiddel som også er effektivt mot alle typer insekter. Kan brukes til maur, men også bl.a til saksedyr, kakerlakker, skrukketroll og sølvkre. Dette middelet er klart til bruk og strøs rundt byggninger, på terrasser og andre steder insekter oppholder seg utendørs.

3. Insektspray:

Insektspray er et supereffektivt maurmiddel, med rask virkning mot alle typer insekter. Dette er valget for deg som vil ha et effektivt middel som kan brukes både innendørs og utendørs, og vil komme til på små steder. Sprayen kommer nemlig med et sprøyterør som gjør det lettvint å konsentrere strålen og komme til i sprekker, gulvlister, taklister eller dørterskler. Det er også verdt å merke seg at permetrin vil ha virkning i hele 4-6 uker etter spraying.

Kvitt® mot maur vannemiddel 250ml

Kvitt® mot maur vannemiddel 250ml

Pris akkurat nå: 228 kroner
Gå til Stick her

4 tips: Hvordan forebygge maur i hus:

  1. For å forhindre en maurinvasjon innendørs, bør du først og fremst unngå at trær og busker har grener som henger nær husveggen.
  2. Du må heller ikke stable treverk eller ved inntil huset ditt. 
  3. Hold vinduskarmer rene og mal dem med jevne mellomrom. Husk også på å ventilere godt i kjeller og på loft.
  4. Oppbevar søtsaker i tette bokser, og ikke la smuler og søl ligge på kjøkkenbenken. Tett sprekker og hull i grunnmuren, og dekk ventilasjons-luker med finmasket netting.

Les mer om skadedyr:

Sliter du med andre skadedyr? I artikkelen hvordan holde mus og rotter unna hus og hage, hvordan bli kvitt brunsnegler i hagen og 6 tips: Hvordan holde rådyr unna blomstene i hagen får du flere tips til skadedyr i hus og hage.