Smarte tips

Hvordan bli kvitt skjeggkre

Et nærbilde av skjeggkre, vi forklarer hvordan du blir kvitt dem.
Hvordan bli kvitt skjeggkre? Dette må du vite om de små krypene. (Foto: Colourbox)

Hvordan bli kvitt skjeggkre? Det kan være enklere sagt enn gjort, men langt fra umulig. Vi har funnet de beste metodene.

Høst og vinter er høysesong for å oppdage skjeggkre her til lands. Ifølge FHI er ikke skjeggkre spesielt skadelige av seg, til skadedyr å være, men papir og tekstiler kan fort ende opp som skjeggkre-snacks om du lar dem herje fritt.

Limfeller Skjeggkre

Limfeller Skjeggkre

Inneholder 9 stk limfeller med norskutviklet spesialåte som er testet i samarbeid med profesjonelle skadedyrbekjempere og Folkehelseinstituttet.
Sjekk prisen her

Vi kommer derimot ikke unna det faktum at de er utrolig ekle, og ikke noe man vil ha i hus uansett skadeomfanget de lager.

Har du flere utfordringer med skadedyr? Les vår samleside for skadedyrsbekjempelse her!

Hvordan bli kvitt skjeggkre:

1. Det viktigste du kan gjøre for å forhindre spredning av skjeggkre, om du først har vært så uheldig å få dem, er å holde det rent og tørt der de befinner seg, samt å fuge og tette igjen sprekker og lister.

2. Deretter legger du ut limfeller eller insektspulver, og slukker lyskilder for å lokke dem frem. Det er også viktig å fjerne alle alternative kilder til skjeggkre-næring, slik at de heller går etter åtet.

Hva er skjeggkre?

Skjeggkre (Ctenolepisma Longicaudatum) er små, vingeløse insekter som kun overlever innendørs her til lands. Faktisk ble de observert for første gang i Norge så sent som i 2013, men har spredd seg utover hele landet på kort tid.

De trives best mellom 16 og 26 varmegrader, og er nattaktive. Det er derfor du ser dem pile av gårde når du skrur på lyset. Skjeggkre er altetende, og kan spise en lang rekke organiske materialer, fra brødsmuler til tapet.

Skjeggkre trives best ved høy luftfuktighet, og er derfor oftest å finne på badet eller andre våtrom.

Forskjell på skjeggkre og sølvkre

Skjeggkre er nesten dobbelt så stor som sølvkre, og har med vesentlig lengre haletråder kan de virke enda større. Skjeggkre kan i motsetning til sølvkre klatre, og kan observeres i hele boligen, f.eks. på kjøkkenbenken, i sengen, med mer.

Hvilken skade gjør de?

Skjeggkre utgjør jevnt over svært liten fare for å gjøre skade på eiendom og eiendeler, men om du sitter på en stor samling gamle bøker eller frimerker bør du være litt ekstra oppmerksom på dem, da skjeggkre gladelig spiser på dem.

Først og fremst er skjeggkre uønsket fordi de er sjenerende, da de færreste vil ha dem kravlende rundt føttene.

Norsk gjennombrudd

I februar 2024 kunne folkehelseinstituttet melde at Norge har tatt en ledende rolle globalt i kampen mot skjeggkre, hvor forskere som har utviklet en effektiv, rimelig, og langvarig bekjempelsesmetode. Metoden innebærer bruk av forgiftet åte som utnytter skjeggkreenes egen atferd, hvor de spiser av døde artsfrender, noe som fører til sekundærforgiftning. Forskningsinnsatsen har vist seg vellykket siden skjeggkrens første ble registrert i Norge i 2013, og har bidratt til å kontrollere et skadedyr som mange fryktet skulle bli et stort problem.