Smarte tips

Hvordan bli kvitt skjeggkre

Et nærbilde av skjeggkre, vi forklarer hvordan du blir kvitt dem.
Hvordan bli kvitt skjeggkre? Dette må du vite om de små krypene. (Foto: Colourbox)

Hvordan bli kvitt skjeggkre? Det kan være enklere sagt enn gjort, men langt fra umulig. Vi har funnet de beste metodene.

Få insekter fører til mer frustrasjon og ubehag enn det en hær av skjeggkre spm invaderer hjemmet ditt, og tar seg til rette i kriker og kroker, gjør. Ifølge FHI er ikke skjeggkre spesielt skadelige av seg, til skadedyr å være, men papir og tekstiler kan fort ende opp som skjeggkre-snacks om du lar dem herje fritt. I tillegg til at en bit skjeggkre til brødskiven, som følge av en invandrer på skjærefjøla, ikke er å foretrekke.

Har du flere utfordringer med skadedyr? Les vår samleside for skadedyrsbekjempelse her!

Hva er skjeggkre?

Skjeggkre (Ctenolepisma Longicaudatum) er små, vingeløse insekter som kun overlever innendørs her til lands. Faktisk ble de observert for første gang i Norge så sent som i 2013, men har spredd seg utover hele landet på kort tid.

De trives best mellom 16 og 26 varmegrader, og er nattaktive. Det er derfor du ser dem pile av gårde når du skrur på lyset. Skjeggkre er altetende, og kan spise en lang rekke organiske materialer, fra brødsmuler til tapet.

Skjeggkre trives best ved høy luftfuktighet, og er derfor oftest å finne på badet eller andre våtrom.

Hvilken skade gjør de?

Skjeggkre utgjør jevnt over svært liten fare for å gjøre skade på eiendom og eiendeler, men om du sitter på en stor samling gamle bøker eller frimerker bør du være litt ekstra oppmerksom på dem, da skjeggkre gladelig spiser på dem.

Først og fremst er skjeggkre uønsket fordi de er sjenerende, da de færreste vil ha dem kravlende rundt føttene.

Plages du av klegg?

Hvordan bli kvitt skjeggkre:

1. Det viktigste du kan gjøre for å forhindre spredning av skjeggkre, om du først har vært så uheldig å få dem, er å holde det rent og tørt der de befinner seg, samt å fuge og tette igjen sprekker og lister.

2. Deretter legger du ut limfeller eller insektspulver, og slukker lyskilder for å lokke dem frem. Det er også viktig å fjerne alle alternative kilder til skjeggkre-næring, slik at de heller går etter åtet.