Hus

Hvordan bli kvitt veps

Veps på vei inn i et lite vepsebol
Har du et vepseproblem? Fortvil ikke, vi har løsningene! (Foto: Colourbox)

Plaget av sinte veps? Her er de enkleste løsningene for å bli kvitt insektene.

Få ødelegger sommeridyllen som et vepsebol med hissige og pågående veps. Og når høsten kommer blir de enda mer innpåslitne. I Norge finnes det 13 ulike arter av stikkveps, og den vanligste arten er Vespula vulgaris, også kjent som jordveps.

Fjern vepsebol om natten

Om du har vært så uheldig å få et vepsebol som nærmeste nabo hjemme eller på hytta, finnes det heldigvis råd. Som en tommelfingerregel bør du alltid fjerne vepsebol om natten, da de er langt mindre aggressive enn på dagen.

Les også: Hvordan bli kvitt maur i hus og hage

For de aller fleste er et vepsestikk først og fremst vondt og ubehagelig, men for noen kan et stikk fra de sorte og gule rakkerne føre til alvorlige allergiske reaksjoner. Derfor er det viktig å holde god avstand fra der du har fjernet et bol i timene som følger.

Slik går du til verks

Vepsebol finner du gjerne hengende under takutspring, under terrassen eller på loftet. Med fritthengende vepsebol kan du stikke hull på bolet, og sprøyte inn insektsmiddel for å gjøre kjapp prosess på beboerne.

Power permetrin med sprøyterør kraftig insektspray 500 ml

Kjøp den her!

Fritthengende bol kan også fjernes ved å tre en plastpose rundt, før du knyter godt igjen og hiver den i fryseren. Vepsen dør i løpet av noen timer.

Om bolet henger litt mer kinkig til, kan giftpulver som maurmiddell være en god løsning. Pulveret heller du over inngangen til bolet, og deretter vil vepsen bringe med seg pulveret inn i bolet og eksponere de andre for det dødelige pulveret. Dette er gjerne en prosess som må gjentas flere ganger før bolet og dets innbyggere er utryddet.

Maurkverk pulver Nippon maurmiddel 150 gram

Kjøp den her!

Med pulver er det veldig viktig å sørge for at man minimerer muligheten for at pulveret trekkes inn i boligen, f.eks gjennom åpne vinduer eller luftekanaler slik at det kommer i kontakt med mat og drikke.

En annen, skånsom løsning er frostspray, som du i likhet med insektsmiddel på spray sprøyter inn i bolet.

Frostspray mot Insekter Fighter Frost Shock 400 ml

Kjøp den her!

Det er også viktig å huske på at vepsebol kun skal fjernes om de utgjør en direkte fare for mennesker og dyr, om de henger i umiddelbar nærhet til boligen din. Til tross for at de er noen hissige og pågående kryp, har de jo tross alt sin plass og rolle i økosystemene våre.

Les også: Slik blir du kvitt skjeggkre