DIY

Hvordan brodere blomster på klær

Person med lyse jeans, som har hendene i lomma. Ved bukselommen er det bordert blomster i ulike farger.
Du trenge ikke kaste klær som har fått flekker som ikke går bort eller hull. Jeansen her er god som ny med broderte blomster. (Foto: Kreative Ideer/ Miriam Schjetlein)

Brodering på bukser, jakker og gensere er en fin måte å friske opp bruktklær – og skjule flekker og hull.

Jeg hadde en flekk på yndlingsbuksa, som jeg tilslutt hadde gitt opp å fjerne. Etter utallige vask og masse gnikking – var denne pensjonert til male- og arbeidsbukse. Men så fikk jeg et uventet tips – bruk broderigarn for å skjule flekken.

Vil du ha mer kreativ inspirasjon har vi samlet alle våre DIY-prosjekter her.

Hvordan friske opp bruktklær

Å brodere blomster eller andre figurer på klærne er ikke bare godt for å skjule flekker. Har den gamle jakken et lite hull – eller genseren din er litt kjedelig er brodering ypperlig for å gi bruktklærne nytt liv.

Flere broderingsprosjekter: Hvordan brodere et bunadslips

Hvordan fjerne flekker med broderi

På disse buksene har jeg brodert noen superenkle blomster som bare krever to ulike broderisting – som jeg viser i videoen. Jeg viser hvordan man broderer fransk knute og løkkesting.

Loading the player…

Du trenger broderigarn i ønsket farge, eller annet restegarn i ull eller bomull. Husk at uttrykket blir et annet med tykkere garn. Garnene kan eventuelt deles eller splittes opp for å få tynnere tråder. I tillegg trenger du en spiss nål med stor nok nålhode til garnet du bruker.

Slik broderer du enkle blomster

To bilder av nål med gul tråd som broderer en fransk knute
Surr garnet flere ganger rundt nålen for å skape en knute. (Foto: Kreative Ideer/ Miriam Schjetlein)

Jeg begynte å sy midt på flekken, for å være sikker på å dekke denne, før jeg bygger broderiet utover. Midten av blomsten er laget av et broderisting som heter fransk knute. Denne sydde jeg i gult broderigarn. Se gjerne videoen over for å se hvordan du syr fransk knute.

Blomst brodert i gult og rosa med løkkesting.
Løkkesting brukes til å lage kronbladene på blomsten. (Foto: Kreative Ideer/ Miriam Schjetlein)

Kronbladene lages i løkkesting rundt den franske knuten. Løkkesting kalles også Mille fleurs. Lag flere blomster på samme måte, og varier gjerne i størrelse og farger. Jeg broderte også halve blomster langs kanten av lommen.

Les mer på våre temasider: