Gjør det selv

Hvordan fjerne rust fra bilen

rust på bil mann fra biltema reparerer rustskader på bilen selv
Du kan helt fint fjerne rust på bil selv. Det gjelder både rustflekker og fikse rusthull og andre rustskader. (Foto: Newswire)

Har du rustskader på bilen, kan du spare tusenlapper på å fjerne rusten selv. Det gjelder både rustflekker og fikse rusthull.

Rustskader på bilen er ikke bra. Det bør repareres så raskt som mulig for at skaden ikke skal bli større, og i verste fall uopprettelig. Hvis du vil ha bilen 100 prosent tilbake til hvordan den så ut før skaden, må du ofte på verksted. Men i mange tilfeller kan du fjerne rust på bilen selv.

På Startsiden Guider finner du flere smarte tips.

Å reparere rustskader på bil gjelder både rustflekker og ved behov kan du også fikse rusthull.

For å fjerne rust trenger du følgende utstyr

  • Kluter og vann
  • Skrape
  • Drill med stålbørste og pusseklosser
  • En flaske rustfjerner
  • Metallsparkel
  • Grunning
  • Farget lakk
  • Klarlakk
  • Verneutstyr (hansker, vernebriller, øreklokker og evt gassmaske)

Lakk må som regel blandes av lakkselger. Riktig fargekode til din bil står i kjøreheftet, i motorrommet eller i døra og består av enten tall, bokstaver eller begge deler. Slik polerer du bilen din.

– Alt dette utstyret kan du få for under tusenlappen. Selv om lakken ikke ser helt perfekt ut på nært hold der skaden var, har du forlenget levetiden på bilen din betraktelig, forteller Frode Jørgensen i Biltema. Han viser hvordan det skal gjøres.

Bilvask: 5 enkle steg til en skinnende ren bil

Slik fjerner du rustskader

1. Skrap bort den verste rusten med en skrape og drill med pusserondell. Er det rustet tvers igjennom, fjern det du kan løsne.

2. Påfør rustfjerner med klut eller pensel. La den tørke 10-20 min. og vask av med vann. Tørk godt etterpå så du ikke kapsler inn vannet.

3. Hvis du har et hull, kan du legge på metallsparkel eller metallkitt og la tørke minimum 10 min, og pusse dette ned med drill og pusseklosser til du får en jevn overflate.

4. Rubb gjerne lakken med en pusseklut slik at den nye lakken får tak.

5. Lakk i tre omganger. Først grunning eller primer, deretter den fargede lakken, og tilslutt klarlakk. Les på bruksanvisningen hvor lenge det skal tørke mellom lagene. Du kan enten bruke fargepenner til småskader, eller spraybokser til større skader.

6. Jo mer arbeid du legger i pussingen, desto finere blir det. Det finnes ulike pusseredskaper som du kan velge mellom. Er det en synlig plass på bilen bør man prime og pusse i flere omganger, mens er det bak skiltet er det ikke like viktig.

Kilde: Newswire